MEB'in Eğitim Yönetiminde Kaynaklarını Tercih Etmesi Kaçınılmazdır

MEB'in Eğitim Yönetiminde Kaynaklarını Tercih Etmesi Kaçınılmazdır

Kamuajans.Com – Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın:'' MEB’in bugün bir açıklama yaparak, kamuoyunda oluşan “eğitimi eğitimciler yönetiyor/yönetecek” algısını güçlendirecek bir irade beyanı ortaya koyması eğitimciler açısından çok önemli.''

Ülkemizin en nitelikli ve zengin insan kaynaklarından birine sahip olan bakanlığın kendi insan kaynaklarını eğitim yönetiminde tercih etmesi zaten kaçınılmazdır. Başka bir arayış asla söz konusu dahi olamaz, olmamalı. Bu bağlamda Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi Raporumuzda yer alan başlıkların dikkate alınması, sendika olarak eğitimin ihtiyaçlarına yönelik attığımız yapıcı adımların en büyük göstergelerinden birisidir.

Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi Raporumuzda eğitim yöneticiliği konusunda bir başlık açmış ve eğitim yöneticiliği tali görev olmamalı meslek haline getirilmeli demiştik. Eğitim yöneticiliği dünya genelinde profesyonel bir meslek olarak icra edilmekte, ülkemizde okulların ulaştığı hüviyet ve eğitimin ihtiyaçları da bunu gerektirmektedir.

Öğretmenlik bilgi formasyonu eğitim yöneticiliği için vazgeçilmezdir buna ek olarak eğitim yöneticiliğinin niteliğini artıracak bir gelişim programı da uygulanmalıdır. Daha önce çağrıda bulunmamıza rağmen Bakanlık bugüne dek atadığı eğitim yöneticileri için böyle bir geliştirme programı maalesef uygulamamıştır. Bugün deklare edilen profesyonel yönetici tercihi bu tür planlamaları zorunlu kılmaktadır.

Yönetici yetiştirilmesi konusunda üzerinde uzlaşmaya varılacak bir öğretim metodolojisi ve model ortaya konulmalı, ihtiyaçları doğrultusunda desteklenmeli, yöneticilerin yeterliliklerinin geliştirmeleri ve sisteminin parçası olarak görülmelidir.

Eğitim kurumlarının yöneticilerinin artan sorumluluğu dikkate alınarak yöneticilerin yetki ve sorumlulukları doğrultusunda mali ve sosyal hakları statülerine uygun olarak geliştirilmeli, iyiler yönlendirilmeli,mesleki güvence sağlanmalı,her boyutuyla cazip hale getirilmelidir

Bakanlık, 1oo gün programı içerisine dahil ettiği profesyonel eğitim yöneticiliği konusunda, planlamalarını paydaşlarla ve kamuoyu ile paylaşmalı, çerçevenin çizilmesi ve içeriğin doldurulması konusunda işbirliği yapmayı esas almalıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.