MEB'den İzinsiz Eğitim Öğretim Faaliyetleri Yazısı

MEB'den İzinsiz Eğitim Öğretim Faaliyetleri Yazısı

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından İzinsiz Eğitim Öğretim Faaliyetleri konusunda resmi yazı yayımlandı.

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Sayı: 15520822-10.06.02-E.788106

Konu: İzinsiz Eğitim Öğretim Faaliyetleri

19.01.2017

GENELGE

2017/4

İlgi: a) 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu

b) 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

c) 20.03.2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

ç) 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu

d) 10.8.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik

e) Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 25.05.2015 tarih ve 16915068-10.06-E.5361317 sayılı yazısı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 42'nci maddesine ve ilgi (a) Kanunun 17'nci maddesine göre ülkemizdeki eğitim ve öğretim faaliyetleri Devletin gözetim ve denetimi altında yürütülmekte olup; resmi, özel ya da gönüllü her türlü kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetleri Milli Eğitimin amaçlarına uygunluğu bakımından Bakanlığımızın denetimine tabidir. İlgi (b) Kanunun 2'nci maddesinde özel öğretim kurumları tarafından verilebilecek eğitim faaliyetleri ve bu faaliyetlerin yürütüleceği kurum türleri belirlenmiştir. Yine ilgi (b) Kanunun 3'üncü maddesinde gerçek ve tüzel kişiler tarafından Kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin Kanuna göre yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan yapılamayacağı her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin Bakanlığın izin ve denetimine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere her türlü eğitim ve öğretim faaliyetinin Milli Eğitim Bakanlığının iznine ve denetimine tabi olduğu halde, bazı işyerlerinin gerekli izinleri almadan izinsiz eğitim öğretim faaliyeti yürüttüğü bilgileri Bakanlığımıza ulaşmaktadır.

Anayasanın kanunların ve bunlara dayalı çıkarılan diğer mevzuat hükümlerinin işletilmesi, Devletin düzenleme ve denetim yetkisinin yerinde ve etkili kullanılmak sorumluluğun yerine getirilmesini sağlamak yine Devletin öncelikli görevleri arasındadır.

Bu amaçla ilgi (b) Kanunun 3'üncü maddesinde;

''Bu Kanun kapsamındaki eğitim-öğretim faaliyetlerini yapan ancak bu Kanuna uygun olarak kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanır ve bu yerler valiliklerce kapatılır...'' hükmüne yer verilmiş olup,

İlgi (c) Yönetmeliğin 5'inci maddesinin 2'üncü fıkrasında;

''Kanunun 'üncü maddesinin ön birinci fıkrasında belirtilen yerlerin mülki idare amirleri tarafından görevlendirilen yetkililerce tespiti halinde bu yerleri kuran veya işletenlere Kanunda belirtilen miktarda idari para cezası valilikçe verilir. Verilen idari para cezası, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye tebliğ edilir, takip ve tahsili için ise Maliye Bakanlığının ildeki ilgili birimine bildirilir. Ayrıca bu yerler valilikçe kapatılır.'' hükmüne yer verilmiş olup aynı Yönetmeliğin 67/A maddesinde de;

''...

(2) Kanunda belirtilen idari para cezaları, yetkili makam tarafından cezanın verildiği günde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret üzerinden belirlenir.

(3) İdari para cezaları kurumların kurucularının vergi dairelerine vergi numaraları üzerinden bildirilir. Bu Yönetmeliğin 5'inci maddesinin dördüncü fıkrası doğrultusunda verilecek idari para cezası ilgili kişilerin varsa vergi kimlik numaraları yoksa T.C. kimlik numaraları üzerinden Maliye Bakanlığının ildeki ilgili birimine bildirilir...'' şeklinde düzenleme yapılarak idari para cezalarının ne şekilde uygulanacağı belirlenmiştir.

Bu amaçla;

Valiliklerce, ilgi (ç) Kanunun 9'uncu maddesinde sıralanan görev ve yetkiler kapsamında, ilgi (c) yazıya uygun olarak oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları çalışmalarına devam edecektir.

Eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim koçluğu, ödev merkezi, eğitim rehberliği gibi adlar altında veya herhangi bir ad belirtilmeden Bakanlığımız ahdesinde bulunan faaliyetlerin yürütüldüğünün tespit edilmesi halinde ilgi (b) Kanunun 3'üncü maddesine istinaden ilgi (c) Yönetmeliğin 5'inci maddesinin 4'üncü fıkrası ve 67/A maddesinde yapılan düzenlemeler gereğince bu yerleri kuran veya işletenlere para cezası verilecek, böyle yerlerin bu faaliyetleri yürütmelerine hiçbir şekilde müdaade edilmeyecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

İsmet YILMAZ

Milli Eğitim Bakanı

DAĞITIM

Gereği:

B Planı

Bilgi:

İçişleri Bakanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.