MEB'in İstanbul'daki Değerlendirme Toplantısı

MEB'in İstanbul'daki Değerlendirme Toplantısı

KamuAjans.Com-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen, "2023 Vizyonu Doğrultusunda Türkiye'nin Yetişmiş İnsan Gücü Ülke-Bölge Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı" İstanbul'da devam ediyor.

14 Ağustos Pazartesi günü başlayan toplantı kapsamında bugün, "Türk Dış Politikası" başlıklı oturum gerçekleştirildi. Kursiyerlere tecrübelerini aktaran Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, "Tarihsel ve dönemsel olarak çıkarlarımız değişebilir. Kimi zaman enerji, zaman ekonomi, kimi zaman bu ittifaka kimi zaman şu örgüte yani ülkenin ihtiyaçlarına göre çıkarlar değişebilir." dedi. Soğuk savaş döneminde işlerin daha kolay olduğunu, mevcut dünya düzeninin çok karmaşık hale geldiğini belirten Yalçın, "Soğuk savaş döneminde kutuplar belli, ülkeler belli. O yüzden belli bir dehşet dengesi var. Kimse düğmeye basmıyor, takımların belli olduğu bir oyundu.

Bilgi çok kapalıydı ama 89'dan sonra dünya sür'atle bilgi ve teknolojiyle çok ilginç bir noktaya geldi ve bu noktada işlerimiz zorlaştı." diye konuştu.Yalçın, dünyanın önümüzdeki 10-20 yılı içine alan bir değişkenlik dönemine girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Birçok şey yerinden oynuyor, paradigmalar değişiyor, 'süper güç' kavramları falan çoktan yerle bir oldu. Bir enerji diplomasisi bir de kamu diplomasisi var ve bundan 20-30 yıl önce olmayan yeni kavramlar var. Kitle imha silahlarının yayılması, uluslararası terörizm, yasa dışı güç ve mülteciler, iklim meseleleri. Bütün bunlar, önümüzde yeni riskler olarak duruyor.

İdare etmemiz gereken değişkenlerin içinde yer alıyor. Bunları ülkemizin çıkarlarına yönelik yönetmemiz gerekiyor. Dünya karmaşık ve belirsiz bir hale doğru gidiyor. Bu risklere karşı politika geliştiriyoruz, geliştirmemiz lazım. Son 10-15 yılında Türkiye'nin siyasi istikrarı, ekonomik gücü, soft powerları (yumuşak güçleri) ve ülkenin değişmezleriyle sıkı sıkı sarılmasıyla geldiğimiz nokta, bütün belirsizliklere rağmen başarılı olmuştur diyebiliriz." TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ise TRT WORLD'ün vizyonu ve bundan sonraki planları hakkında bilgi verdi.

Eren, TRT WORLD'ün tek bir bakış açısının küresel doğru olarak kabul edildiği ve kısık seslerin yok sayıldığı habercilik diline bir itiraz olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "TRT WORLD'ün yüklendiği misyonun ağırlığı; yeni bir dil ile hikayeyi yeniden anlatmak, mikrofonu konuşturulmayanlara uzatmak, kamerayı görülmeyenlere çevirmek; bunu yaparken ise acılar arasında hiçbir ayrım yapmamaktı. Bununla beraber, 90'larda küresel medyanın bir 'savaş sosu' olarak gördüğü insanı ve küresel vicdanı, yayıncılığın tam merkezine koyduk. TRT bir bütün olarak başka bir perspektifin, başka bir hikayenin, başka bir dünyanın mümkün olduğunu söyledi. "Dünya 5'ten büyüktür." dedi. 6 milyar insanın kaderini, 5 ülkenin kararına bırakan sisteme itiraz etti." Türkiye'nin gençlere yatırım yaptığını söyleyen Eren, "Bakın, OECD ülkeleri arasında en genç nüfusa sahip ülke Türkiye. Bizler bunun bilinciyle çalışıyoruz.

Türkiye, gençlerimize hatırı sayılır bir yatırım yapıyor. Sizler dünyayı, güç dengeleri üzerinden şekillendirmeye çalışan bu çelişkilerin gönüllü anlatıcıları olacaksınız. Şunu bilmelisiniz: Genç beyin gücüne önem veren bir kurum olarak, TRT'nin kapısı sizlere her zaman açık olacak. Gittiğiniz yerlerde gönüllü elçilerimiz olduğunuzu unutmayın." ifadelerini kullandı. "2023 Vizyonu Doğrultusunda Türkiye'nin Yetişmiş İnsan Gücü Ülke-Bölge Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı" yarın sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.