MEB'den Yılbaşı Hediye Alma Yasağı Kararı

MEB'den Yılbaşı Hediye Alma Yasağı Kararı

Kamuajans.com – 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 29'uncu maddesinde, Devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri ve iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaklanmıştır.

Ayrıca 5176 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgi (b) yönetmeliğin 15'inci maddesinde; kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen ve etkileme ihtimali bulunan doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamına alınmış, bu maddede belirlenen istisnalar dışında kamu görevlilerinin hediye almaması, hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlamaması temel ilke olarak benimsenmiştir.

Hediye konusunda ilgi (a) yazıda belirtilen kurallara titizlikle uyulması, özel kişi, kuruluş ve şirketlerce çeşitli vesilelerle sunulan ve yasak kapsamında olan hediyelerin kabul edilmemesi ve bu konuda yöneticiler tarafından gerekli özenin gösterilmesini rica ederim.

 

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU'NDAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 29. maddesindeki, “Devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır." hükmü uyarınca kamu görevlilerinin kendilerine sunulan birtakım hediyeleri kabul etmeleri uygun görülmemektedir. Aynı maddenin 2. fıkrasında da Kamu Görevlileri Etik Kurulu, hediye alma yasağının kapsamım belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Ayrıca, 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkarılan Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesi ile kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansım, kararını veva görevini yapmasını etkileyen veva etkileme ihtimali bulunan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamına alınmış ve kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilke olarak belirlenmiştir.

Buna karşılık, aşağıda belirtilenlerin kamu görevlilerince kabul edilmesi bahsi geçen maddenin altıncı fıkrasına istinaden meşruiyet zemininde olup, hediye alma yasağı kapsamı dışındadır:

a) Görev yapılan kurama katkı anlamına gelen, kurum hizmetlerinin hukuka uygun yürütülmesini etkilemeyecek olan ve kamu hizmetine tahsis edilmek, kurumun demirbaş listesine kaydedilmek ve kamuoyuna açıklanmak koşuluyla alınanlar (makam aracı ve belli bir kamu görevlisinin hizmetine tahsis edilmek üzere alman diğer hediyeler hariç) ile kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar,

b) Kitap, dergi, makale, kaset, takvim, cd veya buna benzer nitelikte olanlar,

c) Halka açık yarışmalarda, kampanyalarda veya etkinliklerde kazanılan ödül veya hediyeler,

d) Herkese açık konferans, sempozyum, forum, panel, yemek, resepsiyon veya buna benzer etkinliklerde verilen hatıra niteliğindeki hediyeler,

e) Tanıtım amacına yönelik, herkese dağıtılan reklam ve el sanattan ürünleri,

f) Finans kurumlanndan piyasa koşullarına göre alınan krediler.

T.C. KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU

Haddizatında, "hediyeleşmek” kültürümüzde Önemli bir değer olmakla birlikte, kamu hizmetlerinin etik ilkelere uygun olarak sunulması, hediyeleşmenin, kamusal alanda sosyal hayattakinden farklı kurallara tabi olmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Hediye konusunda yukanda belirtilen kurallara kamu görevlilerince titizlikle uyulması, özel kişi, kuruluş veya şirketlerce çeşitli vesilelerle sunulan ve “yasak” kapsamında olan hediyelerin kabul edilmemesi ve bu konuda yöneticiler tarafından gerekli özenin gösterilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu itibarla, yaklaşan yılbaşı nedeniyle hediye korusunda personelinizin bilgilendirilmesi, kurum saygınlığı ve kamuoyu algısı bakımından önemli görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.