MEB'den MEBBIS Görevlendirme İşlemleri Hakkında Yazı

MEB'den MEBBIS Görevlendirme İşlemleri Hakkında Yazı

Kamuajans.Com – Bilindiği üzere; merkezi sistem sınavlarında 2015 yılından tarihinden, e-Sınav merkezi bulunan illerde ise e-Sınav yapılmaya başlanan tarihten itibaren sınavlarda görev alan personele sınav görev planı eklenmekte ve görevlendirmeler bu puanlama sistemine göre yapılmaktadır.

Ilgi(a) Kararnamenin Ek madde-1 (Ek:2/12/2016-6764/11 md.) 3 üncü fıkrası "... Sınav sınavın özelliği, sınava katılanların sayısı, sınav görevlilerinin görev ve yetkileri ile çalışma süresi, sınav yerinin özelliği ve merkezi sınavlarda sınav ücretinin ödenme kaynağı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilir. ” şeklinde ifade edilerek Bakanlar Kumlu yetkilendirilmiştir.

Yine ilgi(a) Kararnamenin 15/A-(Ek: 1/3/2014-6528/16 md.) 1 inci maddesinin (e) ve (f) bentleri .. sınavlarda görev alacak personeli belirlemek ve bu kişilere gerekli hizmet içi eğitimi vermek. ” şeklinde ifade edilmiş olup Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavlarda görev alacak personelin belTHcnmesi için Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir.

Ayrıca ilgi(a) Kararnamenin 3 üncü maddesi gereğince düzenlenen ve halen yürürlükte olan ilgi(b) Bakanlar Kumlu Kararının Sınav işlemlerine ilişkin ortak hükümler başlıklı 5 inci maddesinin yedinci fıkrası “Sınav görevlilerinin görevlendirilme usûl ve esasları, görev, yetki ve sorumlulukları ile sınavlara ilişkin kurallar, Kurumlarca hazırlanan Yönerge ile belirlenir.” şeklinde ifade edilerek, bu hususların Merkezi Sistem Sınav Yönergesinde tanımlanacağı belirtilmiştir.

İlgi(c) Yönergenin Sınavlardan Yasaklama ve Sorumluluk başlıklı 43 üncü maddesinin üçüncü fıkrası “Görevli olduğu salonda toplu kopya çekildiği tespit edilen salon görevlilerine bir yıl süreyle, tekrarı hâlinde Bakanlığın yaptığı sınavlarda sınav görevi verilmez. Bu maddedeki hükümler görevlilerin diğer disiplin cezalarını ortadan kaldırmaz. “ ile dördüncü fıkrası “Genel Müdürlükçe hazırlanan sınav görevlilerinin görevlerini belirtir doküman doğrultunda usul ve esaslara aykırı hareket ettiği belirlenen salon görevlileri ile güvenlik talimatına uygun hareket etmeyen sınav evrakı nakil/koruma görevlileri ve bu Yönergede belirtilen görevlerini yerine getirmeyen tüm görevliler hakkında ilgili disiplin yönetmeliğine göre işlem yapılır. Bu görevlilere bir yıl süreyle, tekrarı hâlinde Bakanlığın yaptığı sınavlarda beş yıl süreyle sınav görevi verilmez. “ şeklinde ifade edilerek sorumluluklar ve yasaklamalar tanımlanmıştır.

İlgi (e) Yönergenin Sınavlardan Yasaklama ve Sorumluluk başlıklı 43 üncü maddesinin beşinci fıkrası “ Bıı Yönergede yer almayan ve sınav uygulama veya sınav sonrasında ortaya çıkacak durumlar Merkez Sınav Kurulu tarafından görüşülerek karara bağlanır ve uygulanır.” şeklinde ifade edilmiş ve Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Merkez Sınav Kurulu yetkilendirilmiştir.

Yine ilgi (e) Yönergenin Bina Sınav Komisyonunun Oluşumu Ve Görevleri başlıklı 17 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi “...Merkezden yapılan görevlendirmelerde tüm iş ve işlemler MEBBİS sistemi üzerinden yapılır.” şeklinde ifade edildiğinden Genel Müdürlüğümüzün ilgi (d),(e),(f) yazıları ile MEBBIS/Sınav İşlemleri modüllerinde gerekli düzenlemelerin yapılması Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığından talep edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sistem sınavları ile elektronik sınavlarda görev alacak personelin belirlenmesi amacıyla aşağıdaki işlemler yapılmıştır.

Sınavlarda görev alacak salon görevlilerinin Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından resen yapılan görevlendirmeler ile belirlenmesi işlemi kaldırılmış ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri ( MEBBİS ) tarafından görev başvuru ve iki kademeli onay işlemi ile yapılır hale getirilerek görevlendirmede kişisel inisiyatif engellenmiştir.

Önceden ek ders ücreti ödenen sınavlarda, Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara yönelik Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen gösterge rakamlarına göre sınav ücreti ödenmeye başlanmış ve ÖSYM tarafından ödenen ücretler ile aynı seviyeye

getirilmiştir.

MEBBİS görevlendirmelerinde kullanılan puan şistemi, sınavın süresi, uygulama süresi ve görevin gösterge rakamı esas alınarak yçniden formüle edilmiştir. Bu şekilde sınav süresi ile orantılı olarak; az ücret alana, a^y/çok ücret alana çok puan verilmeye başlanmıştır. MEBBİS görevlendirmeleri ile birlig İçsen verilen görevlerin de puanları tutulmaya başlanmıştır.

Görev puanlarına ek olarak,

Mesleğe yeni başlayanlara

Il/Ilçe değişikliği yapanlara,

e-Sınav uygulama izleme eğitimine katılarak sertifika alanlara,

Görev yasağı alan ve mazeretsiz olarak bir yıllık görev yasağını tamamlayan personele görev yasağı bitiminde,

Kadrolu olarak görev yaptığı ilçede yapılan her sınav için ayrı ayrı olmak üzere görev talep eden ve görev alan personel sayılarına göre ortalama puan eklenmektedir. Kişisel kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giren her personel MEBBIS/Sınav İşlemleri Modüllerinden bu bilgilere ulaşabilmektedir.

Her personelin görev puanı ile varsa ortalama puanı toplanarak “Sınav görevlendirmelerinde dikkate alınacak puan” oluşturulmaktadır. Görevlendirmeler sınav görevlendirmelerinde dikkate alınacak puana göre yapılmaktadır.

Salon görevlilerinin görev unvanlarının (salon başkanı, gözetmen, yedek salon görevlisi) sınav günü binalarda kura çekimi ile belirlenmesi işlemi kaldırılarak, görev talep eden personelin görev sayısı, kadro unvanı, hizmet yılı vb. gibi önceden belirlenen kriterlere göre MEBBİS tarafından belirlenmeye başlanmış böylece adil görev dağımı ile birlikte sınav güvenliği de dikkate alınmıştır.

Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara yönelik Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen tüm görevlendirmelerin MEBBİS tarafından yapılması, görev alan personelin tüm görev puanlarının tutulması hedeflenmiş olup yazılım geliştirme çalışmaları devam etmektedir

Önceki uygulamada, eski personel, yeni personel kendisi ile aynı puana gelinceye kadar, görev yasağı almayan personel yasaklı personel kendisi ile aynı puana gelinceye kadar görev alamamaktaydı. Bu durumda öğretmenlik mesleğine daha önce başlamak, görev yasağı almadan görevini düzgün bir şekilde ifa etmek bir kusurmuş gibi işlem gömlekteydi. Bu nedenle eski/yeni personel ile görev yasağı alan/almayan personel arasında denge oluşturulması, daha adil ve şeffaf bir görev dağılımı yapılması amacıyla görev puanı ile birlikte ortalama puan uygulaması yapılmaktadır.

Bu tip uygulamalar sınav yapan diğer kurumlar tarafından da kullanılmakta olup, Bakanlığımız olumsuz algıların önlenmesi amacıyla görev puan ayrıntıları, görevlendirme istatistikleri vb. gibi bilgileri şeffaf bir şekilde personeli ile paylaşmaktadır. Ayrıca ilgi(b) Bakanlar Kumlu Kararının 34 üncü maddesinin birinci fıkrası “Sınavlarda fiilen görev yapılmadığı hâlde yersiz ödenmiş olan sınav ücretleri, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde iade edilmediği takdirde ilgiliden iki kat artırımlı olarak geri alınır.” şeklinde tanımlanmış olup sınav görev ticretl^ğiilen yapılan görev karşılığında ödendiğinden görev almayan personelin maddi zarara uğradığı şeklinde düşünülmesinin uygun olmayacağı mütalaa edilmekte ve görev puanı ile ortalama puan uygulamasının idari, mali veya bir disiplin cezası işlemi olmadığı bilinmelidir.

"Görev Başvuru ve Onay İşlemleri", "Görev Puanı ve Ortalama Puan", "Görevlendirme Nasıl Yapılıyor", "Görev Kaydı ve Görev Yasağı" başlıklarını içeren ve ekte sunulan "Görevlendirme İşlemleri Açıklamaları" metni MEB^JıePSınav İşlemleri Modülünden yayınlanacaktır. Bu kapsamda görev puanları ile ortalama pucukr silinmeyecek, görev yasağı alan ve bir yılı doldurarak görev yasağını tamamlayan personelin geçmişe dönük görev yasağı

kaldırılmayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.