MEB'den Etik Davranış İlkeleri Eğitimi Yazısı

MEB'den Etik Davranış İlkeleri Eğitimi Yazısı

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından Etik Davranış İlkeleri Eğitimi konusu ile ilgili resmi yazı yayınlandı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından Eğitimciler İçin Mesleki Etik İlkeler konusunda da resmi yazı yayınlandı.

<strong>EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETİ VERENLER İÇİN MESLEKİ ETİK İLKELER</strong>

<strong><br />

</strong>

<strong>1 - ÖĞRENCİLER İLE İLİŞKİLERDE ETİK İLKELER</strong>

<strong><br />

</strong>

<strong>1. Sevgi ve Saygı</strong>

<br />

Eğitim ve öğretim faaliyetleri başlangıcından son aşamasına kadar, sevgi ve saygı üzerine dayandırılır. Eğitimci, herhangi bir düzey farklı ve eksikliği gözetmeden bütün öğrencileri severek, sevdiğini hissettirerek, onlara sevgiyi aşılar. Küçüklere karşı sevginin, büyüklere karşı saygının önemini anlatırken öncelikle kendisi örnek olur, öğrenciyi utandıracak onurunu kıracak söz ve davranışlardan hassasiyetle kaçınır.

<br />

<strong>2. İyi Örnek Olma</strong>

<br />

Eğitimci; söz, davranış, hal, hareket ve görüntüsü ile öğrencilere iyi örnek olur, bilgi birikimiyle öğrencilerde öğrenme istek ve azmini uyandırır. Kötü örnek oluşturacak tutum ve davranışlardan kaçınır.

<br />

<strong>3. Anlayışlı ve Hoşgörülü Olma</strong>

<br />

Eğitimci; özellikleri bakımından farklılık gösteren bütün öğrencilere diğerleri gibi anlayış ve hoşgörü ile yaklaşır.

<br />

<strong>4. Adil ve Eşit Davranma</strong>

<br />

Eğitimci; mesleğini icra ederken özellikle insan haklarına saygı duyarak; ırk, dil, din, renk, siyasi görüş ve aile statüsü gözetmeden, öğrencilere adil ve eşit davranır. Öğrencilere eğitim öğretim fırsatlarından adil yararlanma hakkı tanır. Her öğrenciye eşit şekilde ilgi göstererek onların iyi yetişmelerini sağlar.

<br />

<strong>5. Öğrencinin Gelişimini Gözetme</strong>

<br />

Eğitimci; öğrencilerin fiziksel, duygusal, sosyal, kültürel ve ahlaki gelişimlerini gözetir. Bu doğrultuda öğrencileri ile samimi ve güvene dayalı iletişim kurar. Derslerde öğrencilerin kendini rahat bir şekilde ifade etmesi, derse katılımları konusunda onları cesaretlendirir. Bedenen ve ruhen sağlıklı, iyi ahlaklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmek için gereken çabayı gösterir.

<br />

<strong>6. Öğrenciye Ait Bilgileri Saklama</strong>

<br />

Eğitimci; öğrenciyle ilgili edindiği bilgilerin gizliliğine riayet eder, yasal zorunluluklar ve acil durumlar dışında bu gizli bilgileri korur ve kimseyle paylaşmaz, Öğrencinin özel hayatına ait bilgileri, ailesinin dışında kimseye açıklamaz.

<br />

<strong>7. Menfi Psikolojik Durumları Yansıtmama</strong>

<br />

Eğitimci; kişisel, ailevi ve çevresel nedenlerle üzüntü, sıkıntı, mutsuzluk gibi kişisel durumlarını öğrencilere yansıtmaz ve onları açıklamaz.

<br />

<strong>8. Kötü Muameleden Kaçınma</strong>

<br />

Eğitimci; öğrencinin beden ve ruh sağlığını, fiziksel, sosyal gelişimini ve eğitimini olumsuz yönde etkileyecek şekilde davranmaz. Bir öğrencinin okul içinde ve okul dışında kötü muameleye uğradığını fark ettiğinde gerekli tedbirleri alır, durumu yetkili makamlara bildirir.

<br />

<strong>2- EĞİTİM MESLEĞİNE İLİŞKİN ETİK İLKELER</strong>

<br />

<strong>9. Mesleki Yeterlilik</strong>

<br />

Eğitimci; saygın ve onurlu bir mesleğin mensubu olduğu bilinci ile hareket eder. Görevinin gerektirdiği bilgi, nitelik ve yeteneklere sahip olabilmek için her türlü bilgiyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek gelişimini sürdürür. Mesleğini sevmediği izlenimini gösterecek davranışlardan kaçınır.

<br />

<strong>10. Sağlıklı ve Güvenli Eğitim Ortamı Sağlama</strong>

<br />

Eğitimci; eğitim ve öğretim ortamında öğrenci sağlığını ve güvenliğini tehdit edebilecek her türlü unsurun ortadan kaldırılması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir, eğitim ve öğretimin güven ve düzen içinde yapılmasını sağlar. 

<br />

<strong>11. Mesai ve Ders Saatlerine Uyma</strong>

<br />

Eğitimci; mesai ve ders saatlerine titizlikle uyar, derse geç girerek, dersten erken ayrılarak ya da gerçeğe aykırı mazeretler üreterek eğitim sürecini kesintiye uğratmaz. Ders saatlerini etkin ve verimli kullanır. Dersten geç ayrılmak suretiyle öğrencinin dinlenme hakkını engellemez.

<br />

<strong>12. Hediye Alma</strong>

<br />

Eğitimci; Öğretmenler Günü gibi özel gün ve haftalarda verilen maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler hariç, mesleki kararını ve tarafsızlığını etkilemesi muhtemel herhangi bir hediyeyi kabul etmez.

<br />

<strong>13. Kişisel Menfaat Sağlama</strong>

<br />

Eğitimci; mesleki nufuzunu kullanarak kişisel menfaat sağlamaz, kurum kaynaklarını, araç ve gereçlerini kişisel amaç için kullanmaz. Yardımcı ders kitabı ve diğer araç gereçleri sadece öğrencilerin gelişimini gözetmek üzere tavsiye eder. Bunun dışında bir gerekçeyle çıkar sağlama amaçlı istek ve yönlendirmelerden kaçınır.

<br />

<strong>14. Özel Ders Verme</strong>

<br />

Eğitimci; kanıni istisnalar hariç olmak üzere öğrencilere ücret veya başka bir menfaat karşılığı özel ders vermez.

<br />

<strong>15. Bağış ve Yardım Talebinde Bulunma</strong>

<br />

Eğitimci; öğrenci ve velilerden bağış, yardım veya başka bir isim altında para yada eşya talebinde bulunmaz, bunlarla ilgili zorunluluk getirmez.

<br />

<strong>3- EĞİTİMCİLERLE İLİŞKİLERDE ETİK İLKELER</strong>

<br />

Eğitimci; meslektaşları arasında ırk, dil, din, renk, cinsiyet, siyasi görüş ve aile statüsüne dayalı ayrımcılık yapmaz. Meslektaşlarına, öğrencilerle ilgili güven sarsıcı veya önyargılı yaklaşmalara neden olacak şekilde telkin ve yönlendirmede bulunmaz. Meslektaşları ile ilgili edindiği bilgilerde gizliliğe riayet eder. Öğrencilerin huzurunda ve değişik ortamlarda meslektaşları aleyhine söz söylemez, olumsuz söz ve davranışlardan kaçınır. Meslektaşları ile öğrencilerin kaliteli bir eğitim öğretim alması için işbirliği yapar, bu süreçte karşılaştığı sorunları okul yönetimi ile paylaşır.

<br />

<strong>4. VELİLER İLE İLİŞKİLERDE ETİK İLKELER</strong>

<br />

Eğitimci, öğrencilerin sosyal, fiziksel, duygusal, kültürel, ahlaki, anevi ve düşünsel açıdan gelişimlerini sağlamak, beceri ve yeteneklerini ortaya çıkarmak için velilerle iyi iletişim kurar. Çocuklarıyla gerektiği gibi ilgilenmeleri konusunda velileri yönlendirir. Veliler arasında ırk, dil, din, renk, cinsiyet, siyasi görüş ve aile statüsüne dayalı ayrımcılık yapmaz.

<br />

<strong>5. OKUL YÖNETİMİ VE TOPLUM İLE İLİŞKİLERDE ETİK İLKELER</strong>

<br />

Eğitimci, öğrencilerin kaliteli bir eğitim öğretim hizmeti almasını sağlamak için okul yönetimi ile işbirliği yapar, bu süreçte karşılaştığı sorunları yetkili birime bildirir. Kurum kaynaklarını etkili, verimli ve tutumlu kullanır. Topluma karşı pozitif ve aktif rol sergiler, sorumluluklarını yerine getirerek örnek olur.

<br />

<strong>6. OKUL YÖNETİCİLERİNİN; ÖĞRETMENLER, ÖĞRENCİLER VE VELİLER İLE İLİŞKİLERİNDE ETİK İLKELER</strong>

<br />

Okul yöneticileri, eğitim ve öğretimin sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılabilmesi için gereken önlemleri alır. Kurum kaynaklarının etkin, verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılmasını sağlar. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler arasında ırk, dil, din, renk, cinsiyet, siyasi görüş ve aile statüsüne dayalı ayrımcılık yapmaz. Öğretmenler, öğrenciler ve velilerin okulda yaşanan sorunları açık bir şekilde ifade etmesine imkan verir, sorunlara çözüm üretme konusunda gayret gösterir. Öğrencilerin eğitim ve öğretimiyle ilgili olarak velilerle olumlu ve sürekli iletişim kurar. Eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde öğretmenler arasında eşitlik, tarafsızlık ve liyakat ilkelerine riayet eder.

<br />

<strong>ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ</strong>

<br />

* Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci

* Halka hizmet bilinci

* Hizmet standartlarına uyma

* Amaç ve misyona bağlılık

* Dürüst ve tarafsızlık

* Saygınlık ve güven

* Nezaket ve saygı

* Yetkili makamlara bildirim

* Çıkar çatışmasından kaçınma

* Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanışması

* Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı

* Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı

* Savurganlıktan kaçınma

* Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan

* Bilgi verme saydamlık ve katılımcılık

* Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu

* Eski kamu görevlileriyle ilişkiler

* Mal bildiriminde bulunma<br />

<img src="https://www.kamuajans.net/uploads/ET/ET%C4%B0K%20-%202(1).jpg" width="600" height="849" alt="" /><br />

<img src="https://www.kamuajans.net/uploads/ET/ET%C4%B0K%20-%201(1).jpg" width="600" height="849" alt="" /><br />

<img src="https://www.kamuajans.net/uploads/ET/ET%C4%B0K%20-%203(1).jpg" width="600" height="849" alt="" /><br />

<img src="https://www.kamuajans.net/uploads/ET/ET%C4%B0K%20-%204(1).jpg" width="600" height="849" alt="" /><br />

<img src="https://www.kamuajans.net/uploads/ET/ET%C4%B0K%20-%205.jpg" width="600" height="849" alt="" /><br />

<a href="http://kamuajans.com">KamuAjans.com</a> - Özel Haber<br type="_moz" />

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.