MEB'den e-İmzalı Belgeler Hakkında Uyarı

MEB'den e-İmzalı Belgeler Hakkında Uyarı

Kamuajans.Com – Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından okul ve kurumlara uygulama birliğinin sağlanması adına e-imza belgeler başlığı ile dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarı yaptı. Açık Öğretim Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini yürüten Açık Öğretim Ortaokulunun ilk kayıt iş ve işlemleri halk eğitimi merkezi müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.

Genel Müdürlüğümüz Açık Öğretim Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini yürüten Açık Öğretim Ortaokulunun ilk kayıt iş ve işlemleri halk eğitimi merkezi müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Açık Öğretim Ortaokuluna kayıtlar, öğrencinin daha önce mezun olduğu ilkokul veya ara sınıflarından aynldığı ortaokul veya imam hatip ortaokulundan aldığı öğrenim belgesine göre yapılmaktadır.

İlkokuldan mezun olanlar ile ortaokul veya imam hatip ortaokullarının ara sınıflarından ayrılan öğrencilere ilgili kurumlar tarafından verilecek öğrenim belgelerinin nasıl düzenleneceği ilgi (a) Yönetmelikte belirtilmektedir. Belgeler düzenlenirken ilgi (a) Yönetmeliğin ekinde yer alan örneklerin onay kısmında imza ve resmi mühür ibaresi bulunmaktadır.

Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt yaptırmak için başvuran ilkokuldan mezun olan, ortaokul veya imam hatip ortaokullanıun ara sınıflarından ayrılan öğrencilere, ayrıldığı okullar tarafından düzenlenen öğrenim belgelerinin DYS üzerinden resmi yazı şeklinde düzenlendiği ve e-İmza ile imzalandığı ancak mühürlenmediği tespit edilmiştir. Tereddütler oluştuğundan, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne konu ile ilgili görüş sorulmuştur. Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ilgi (b) görüş yazısında "Güvenli Elektronik İmzanın elle atılan imza yerine kullanılabileceği ancak resmi mühür yerine kullanılmasının hukuka uygun olmayacağı" yönünde görüş bildirilmiştir.

İlgi (a) Yönetmelik ve ilgi (b) görüş yazısı doğrultusunda uygulama birliğinin sağlanabilmesi için aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

(1) İlkokul, ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüklerince düzenlenen öğrenim belgeleri (Ek-3), diploma kayıt örneği (Ek-14), kayıtlan yok olanlara düzenlecek belge örneği (Ek-15) düzenlendikten sonra ıslak imza veya e-imza ile imzalandıktan sonra resmi mühür ile mühürlenecektir.

(2) e- Okul bilgi yönetim sisteminden alınan öğrenim belgelerine, okulllarca tutulması gereken belge defterlerinden sayı verilerek ıslak imza veya e-imza ile imzalanıp, resmi mühür ile onay işlemi yapılacaktır.

(3) Halk eğitimi merkezi müdürlüklerince düzenlenen yetişkinler II. kademe eğitimi başarı belgelerini kaybedenlere düzenlenen kayıt örnekleri ıslak imza veya e-imza ile imzalanıp, resmi mühür ile mühürlenecektir.

(4) Mesleki eğitim merkezi müdürlüklerinin düzenlediği kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgelerini kaybedenlere düzenlecek kayıt örneklerin de ıslak imza veya e-imza ile imzalandıktan sonra resmi mühür ile mühürlenmesi gerekmektedir.

(5) İl millî eğitim müdürlükleri ve Dışişleri Bakanlığının yurtdışı teşkilatlarınca düzenlenen denklik belgelerinde mühür şartı aranmayacaktır.

Halk eğitimi merkezi müdürlükleri, Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ilk kayıtlan esnasmda, kayda esas öğrenim belgelerini yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda inceleyerek gerekli şartları taşıyan öğrencilerin kayıtlarının yapılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve yazımızın ilinizde bulunan halk eğitimi merkezi, ilkokul, oratokul, imam hatip ortaokulu ve mesleki eğitim merkezi müdürlüklerine duyurulması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.