MEB Alan Değişikliğindeki Eksiklikleri Gidermelidir

MEB Alan Değişikliğindeki Eksiklikleri Gidermelidir

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği olarak öğretmenler için Alan Değişikliğini birçok kez dile getirdik. Bu değişikliğin eğitim adına yapılması gerektiğini vurguladık.

En son hukukçu üstatlarımıza konuyu yasal olarak inceletip 03.12.2018 tarihinde kamuoyuyla paylaştık. 03.12.2018 tarihli Alan Değişikliğini talep ettiğimiz yazıdan 4 gün sonra Milli Eğitim Bakanlığı Alan Değişikliği yapacağını duyurdu. Bu başarı her şeyden önce Sayın Bakanımız Ziya SELÇUK’a aittir. Çünkü yıllardır alan değişikliği yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı ilk defa bu kadar geniş alan değişikliği duyurusuna çıkmıştır. Bu yüzden kamuoyu adına Sayın Bakanımız Ziya SELÇUK’a teşekkür etmek görevimizdir. Fakat alan değişikliğinde eksik noktalar vardır umarız ki bu eksiklikler hafta içi yayınlanacak kılavuzla giderilir.

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 07.12.2018 tarih ve 23607410 sayılı yazısıyla Alan Değişikliğini duyurdu.  Milli Eğitim Bakanlığının duyurusundaki göze çarpanları sizlere aktaracağımız gibi eksiklikleri de sıralayacağız:

1) Türkçe alanına Türk Dili ve Edebiyatı; Sosyal Bilgiler alanına Tarih ve Coğrafya; İlköğretim Matematik alanına Matematik; Fen Bilimleri alanına Fizik, Kimya ve Biyoloji alan öğretmenlerinin atanabileceği TTK 9 sayılı kararıyla düzenlenmiş fakat yazıdan anlaşılan bu alan değişikliklerinin gerçekleştirilmeyeceğidir. Bu durum çok büyük bir yanlıştır. Özellikle Fizik, Kimya ve Biyoloji Öğretmenliği mezunlarının Fen ve Teknoloji alanına geçiş başvuruları MUTLAKA alınmalıdır.

2) İki alandan sadece biri için başvuru yapılabileceği duyurulmuştur. Örneğin; öğretmenimiz Fizik Öğretmenliğinin yanı sıra Edebiyat Öğretmenliği bölümünü bitirmiş olsun ve şuanda çalıştığı branşta Sınıf Öğretmenliği ise ya Fizik Öğretmenliği için ya da Edebiyat Öğretmenliği için alan değişikliği başvurusu yapabilecektir. Bu durum HUKUKSAL SORUNLARA NEDEN OLACAKTIR. Çünkü; diplomalar kazanılmış bir haktır ve idari işlemlerle kazanılmış hakları yok sayıp, başarıyla alınan diplomalar görmezden gelinemez. Bu yüzden eğer kişi iki alana da başvuru yapabiliyorsa bu hakkı engellenmemelidir ve başvurusunu yapabilmelidir.

3) Yan alana geçiş diye bir şey yok. Yan alan başvurusu olmayacak fakat her ne kadar açıklanmasa da Sınıf Öğretmenliğinden yan alanı Matematik Öğretmenliği olan kişi Matematik Öğretmenliğine geçmişse tekrar Sınıf Öğretmenliğine geçmek için başvuru yapabileceğini düşünüyoruz. Çünkü elindeki asıl diploması Sınıf Öğretmenliği ’ne aittir.

4) Ön başvurular toplanmadan açık kontenjanların duyurulması gerekmektedir ki öğretmenlerimiz başvurularını buna göre yapabilsinler. Bilindiği gibi idari işlemlerin en önemli özelliği belirli olmalarıdır. Bu yüzden ön başvurudan önce açık normlar duyurulmalıdır.

5) Alınan sertifikalarla alan değişikliği, 540 saatlik “Zihinsel Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programı” sertifikası hariç yapılamayacaktır.

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 07.12.2018 tarih ve 23607410 sayılı yazısıyla 2018 Yılı Alan Değişikliği konulu yazısından ilk izlenimlerimiz bunlardır. Umulur ki açıklamaya çalıştığımız eksiklikler giderilsin. Her ne kadar eksikte olsa uzun yıllardır alan değişikliği yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni Bakanla değişim sürecine girdiği görülmektedir. Bu yüzden tekrar Sayın Bakanımız Ziya SELÇUK’a teşekkür eder açıklamaya çalıştığımız eksikliklerinde giderilmesi emrini vermesini dileriz. Saygılarımızla…

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.