KYK, 1.5 Milyon Öğrenciye Burs Verecek

KYK, 1.5 Milyon Öğrenciye Burs Verecek

KamuAjans.Com-Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 1,5 milyon öğrenciye burs vereceklerini ifade etti.

Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, eylül ayı sonu itibarıyla üniversitelerin eğitim öğretim yılına başlayacağını belirterek, yaşadıkları şehrin dışındaki üniversiteleri kazananların barınma konusunda ilk başvurdukları yerin Kredi Yurtlar Kurumu olduğuna işaret etti.

Yurt başvurularını, 16-22 Ağustos arasında aldıklarını, bu sene ilk kez üniversite kayıtlarıyla yurt başvuru tarihlerinin aynı olduğunu bildiren Kılıç, "Geçmiş yıllarda bu böyle değildi. Üniversiteye kaydınızı yaptırıyordunuz, kayıt yaptırdığınıza dair belgenizi alıyordunuz. O belge ile beraber yurda veya ilinizdeki temsilciliğe gidiyordunuz. Orada bir başvuru daha yapıyordunuz. Bunlar hep evrak üzerinden oluyordu. Bunu sene böyle bir şey yok. Üniversite kabulünüz ve kaydınız yapıldığı andan itibaren aynı dakikada yurt başvurunuzu da yapabiliyorsunuz. Şu anda herhangi bir evrakı bir yere götürmeden e-devlet üzerinden kaydınızın referansını alıp doğrudan yurda başvuru yapabiliyorsunuz." diye konuştu.

- "383 bin 538 başvuru yapıldı"

Kılıç, bu sene Kredi ve Yurtlar Kurumuna 383 bin 538 başvuru yapıldığını, disipline uymayanlar, yurttan uzaklaştırılanlar, sisteme yanlış bilgi verenlerin başvurularının elimine edildiğini, 364 bin başvurunun geçerli sayıldığını belirtti.

Yurtların kapasitesinin 525 bin olduğunu, başvuruları geçerli sayılanlardan 227 binin barınma imkanlarından faydalanacağını ifade ederek, karşılama oranının yüzde 60 civarında gerçekleştiğini bildirdi.

Kılıç, 199 bin 489'u kız öğrenci, 165 bin 227 erkek öğrenci olmak üzere toplam 364 bin 716 öğrencinin işlemlerinin yapıldığını anlatan Kılıç, yurt hakkı kazanıp daha sonra bundan vazgeçen öğrencilerin de olduğunu söyledi.

İlk yerleştirmenin yarın gece yarısına kadar yapılacağını, bu sayının şu an itibarıyla 130 bin civarında olduğunu dile getiren Kılıç, yerleştirme hakkı kullanmayanların da bulunacağını hatırlattı. Kılıç, "Üniversiteler açılıncaya kadar üç yedek sıra açıklamış olacağız. Birinci yedek 9 Eyül'de, ikinci yedek 17 Eylül'de, üçüncü yedek ise 22 Eylül'de açıklanacak. Yedekten kastımız, kayıt hakkı kazanıp kayıt yaptırmayanların yerine boş kalan kapasiteye yedek sıradan gelenlerin yerleştirilmesi olacak. Ciddi anlamda yoğun bir çalışma süreci ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

KYK'nın kapasitesinin 2014 Ocak ayında 285 bin civarında olduğunu, bugün bu rakamın 525 bine ulaştığını belirten Kılıç, "Yurt kapasitesi bu yıl sonu itibarıyla 545 bin olacak, 22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak. 2017 yılı sonunda 123 bin artışla 668 bin, 2018 yılı sonunda 697 bin, 2019 yılının sonunda da 755 bin civarında bir kapasiteye ulaşılacak." dedi.

- "4 bin 100 kişilik Mimar Sinan Yurdu bu yıl hizmete girecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, yurtlarda ranzalı sistemden bazalı sisteme geçildiğini hatırlatan Kılıç, yeni açılan yurtların hepsinin bazalı olduğunu söyledi. Kılıç, "Örneğin, İstanbul'da önemli bir gündem maddesi olduğu için bunu hatırlatmak gerekir. Maltepe'de Mimar Sinan Yurdu olarak isimlendirdiğimiz yurdumuz, 4 bin 100 kapasiteye sahip. Bu yurt tamamen bazalı. Çamaşırhanesi, yemekhanesi, konferans salonu ve sosyal alanları olan bir yurdumuz. Bu 4 bin 100 kişilik yurt FETÖ terör örgütü tarafından kullanılmak üzere hazırlanıyordu. İki yıl önce buna el koyduk. Şu anda inşaatı bitti. Bu seneki eğitim öğretim yılında KYK'nın bir yurdu olarak öğrencilerimize hizmet verecek." diye konuştu.

Kılıç, 2014'te yüzde 30 civarında olan bazalı yatak oranının bugün yüzde 55'e yükseldiğini, ranzalı yatak oranının da yüzde 46'dan yüzde 27'ye düştüğünü söyledi. Kılıç, yurtlarda barınma imkanının yanı sıra gezi programları, üniversitelerle iş birliği içerisinde kariyer günleri ve spor faaliyetleri düzenlendiğini, dil kursları verildiği belirterek, öğrencilere 5 yıldızlı konforunun sunulduğunu vurguladı.

- "Yemekhane fişi yerine parmak izi geçerli olacak"

Bakan Kılıç, yemekhanelerde beslenme yardımı olarak öğrencilere günlük 9 lira olmak üzere aylık 270 liralık fiş verdiklerini belirterek, "Bazı yurtlarda fiş ile yapılıyordu, giriş ve çıkış parmak izi ile yapılıyordu. Herhangi bir şekilde yurda kaydı olmayan bir kişinin yurda girmemesi noktasında en önemli kullandığımız teknolojik imkanlardan birisiydi. Şimdi aynı şekilde bütün yurtlarımızda artık beslenme katkısı şeklinde verdiğimiz ücret de doğrudan parmak izi sisteminin içerisine otomatik olarak yapılacak. Fiş olduğu zaman sıra oluyordu yemekhanelerde o sıra artık olmayacak. Çok daha verimli bir şekilde takibini yapmamız söz konusu. Fiş olmayacak artık elektronik sistem olacak." şeklinde konuştu.

- "Yurt girişlerine x-ray cihazları kurulacak"

Bakan Kılıç, yeni dönemde yurtlarda güvenlik seviyesinin de en üst seviyeye çıkarılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yurdun ortak alanları bahçesi, giriş noktaları ve çevresini görülebilecek şekilde kamera sistemlerimiz mevcut. Yurdun içerisindeki koridorlarda ve odaları görebilecek şekilde bir kamera sistemimiz yok ama giriş ve çıkışların çok ciddi kontrol edilebildiği güvenlik anlamında hiçbir şekilde izinsiz bir misafirin ya da yabancı birinin yurda girmemesi anlamında yoğun bir önlem almış durumdayız. Yurtta barınan öğrencilerimiz aileleri tarafından bize geliyorlar. Bu imkanı en üst noktada sağlamak için bunu yaptık.

Yeni bir çalışmamız da bu sene onu tamamlayacağız. Giriş noktalarına havaalanlarında gördüğünüz x-ray cihazlarını yerleştireceğiz. Bu güvenlik önlemlerinin artırılmasında bazı arkadaşlarımız bana, 'Öğrenciler sıkılır ve şikayet ederler' demişlerdi. Ben öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Güvenlik önlemlerimizin artırılması ile birlikte aldığımız tedbirlerden sonra çok az şikayetler geldi ve bize teşekkür ettiler. Bu çalışmalarımız da devam ediyor."

Kılıç 1,5 milyon öğrenciye de burs vereceklerini ifade ederek, hak sahiplerinin bu ay içinde kredilerini alacaklarını söyledi.

Yurtlardaki elektronik sistemlerin devreye girmesiyle izin konularının da elektronik ortamda yapılabileceğini belirten Kılıç, "Kağıt ve muhasebe gibi işlemlerin hepsini aradan kaldırmış olacağız." dedi.



Anadolu Ajansı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.