Kreşlerden KDV İndirimi Talebi

Kreşlerden KDV İndirimi Talebi

Kamuajans.com - Türkiye'nin farklı illerinde faaliyet gösteren kreşlerin yöneticileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, devlete ödedikleri KDV oranlarının tıpkı bazı temel gıda maddelerinde olduğu gibi yüzde 1'e çekilmesi talebini iletti.

Kamuajans.com - Türkiye'nin farklı illerinden kreş yöneticileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, devlete ödedikleri KDV oranlarının tıpkı bazı temel gıda maddelerinde olduğu gibi yüzde 1'e çekilmesi talebini iletti. Kreş yöneticileri, böyle bir uygulamanın kreş fiyatlarını da aşağıya çekeceğine dikkati çekti.

Bakanlığa bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce bir süre önce Antalya'da düzenlenen "Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Çocuk Kulüpleri Çalıştayı"nda kreşlere yönelik planlanan düzenlemeler ele alındı.

İlk kez organize edilen çalıştayda, Bakanlık bürokratları, Türkiye'nin farklı illerinden kreş yöneticileri ve çocuklarını kreşte büyüten veliler bir araya geldi.

Çalıştaya katılan ve Ankara'da özel bir kreşin hem kurucusu hem de yöneticisi olan Betül Altınışık Yalçınkaya, son derece verimli geçtiğini belirttiği çalıştayda hem kreş yöneticileri hem de velilerin talep ve beklentilerinin alındığını anlattı.

Yalçınkaya, çalıştayda en çok gündeme getirilen konulardan birisinin de kreşlerin devlet desteği beklentisi olduğunu belirtti.

Kreşlere son dönemde sağlanan vergi muafiyetinin yeni açılacak kreşleri kapsadığını kaydeden Betül Altınışık Yalçınkaya, "Bizler de KDV indirimi istedik. Temel gıda maddelerinin KDV'si yüzde 1. Aileler de çocuklarını kreşe göndermek zorunda. Bunun da temel ihtiyaç olduğu göz önünde bulundurularak, 'KDV'si yüzde 1 olabilir mi' dedik. Bizler halihazırda yüzde 8 oranında KDV ödüyoruz. Haliyle bu da veliye yansıyor. Örneğin bin 300 lira olan kreşin KDV dahil fiyatı, otomatikman bin 405 liraya çıkıyor." dedi.

Yalçınkaya, böyle bir düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde aylık kreş fiyatlarının da doğrudan etkileneceğini ifade etti.


"KOSGEB desteğinden faydalanmak istiyoruz"

Kreş yöneticileri olarak KOSGEB desteklerinden faydalanmak istediklerini de bürokratlara ilettiklerini söyleyen Betül Altınışık Yalçınkaya, "KOSGEB, halihazırda üretime yönelik çalışmalara maddi destek sağlıyor. Bu nedenle kreşler destek kapsamında yer almıyor. Kreş sayısının artması, kaliteli kreşlerin çoğalması açısından bizler de bu destekten faydalanmak istiyoruz." diye konuştu.

Çalıştaydaki bir başka gündem konusunun da "15 kişilik kapasiteyle apartmanların alt katlarında açılan kreşler" olduğunu dile getiren Yalçınkaya, bu tip kreşlerde kalitenin düştüğünü ve ailelerin de sıkıntı yaşadığını, 30 kişinin altında kapasiteli kreşlerin açılmasına izin verilmemesi talebinde bulunduklarını da belirtti. 

BURCU ÇALIK
Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.