Kılık Kıyafet Yönetmeliği Uygulanmayacaksa Kaldıralım!

Kılık Kıyafet Yönetmeliği Uygulanmayacaksa Kaldıralım!

Kamuajans.com- MEB Kılık Kıyafet Yönetmeliği ile kılık kıyafet sorununa çözüm bulundu derken okulların farklı ve tutucu uygulamaları velileri ve öğrencileri huzursuz etmektedir. Konuyla ilgili Özgür Eğitim Sen'de bir açıklama yaparak durum analizinde bulundu.

 1-Bilindiği üzere MEB, son Kıyafet Yönetmeliği ile yıllardır ülke gündemini meşgul eden konuyu büyük oranda çözmüştür. Ancak çoğu okulumuzda okul yöneticileri, Okul Aile Birliği kararı gerekçesi ile zorunlu kıyafet uygulamasını devam ettirmektedir. Okullarda her sabah okul yöneticileri, öğretmenler kıyafet kontrolleri ile öğrencileri öğretmenlerden, okuldan ve eğitimden nefret ettirecek bir duruma sürüklemektedirler. Grekçe olarak "velilerinizin onayıyla bu karar alındı" ileri sürülmektedir. Halbuki hiçbir veli, bu kararı alırken çocuğunun bu gerekçe üzerinden kontrolden geçirilmesine, ayakta bekletilmesine, azarlanmasına razı değildir. Nitekim kıyafet ile ilgili Okul Aile Birliği kararı katılımın oldukça düşük olduğu toplantılarda alınmaktadır.

Bu açıdan kimsenin sınav ve ders baskısı altında olan eğitim çağındaki gençleri bir de kıyafet cenderesine sokmaya hakkı yoktur, pedagojik açıdan da bu doğru değildir. Pek çok okulda öğrenciler belirlenen kıyafeti tercih etmesine rağmen başörtüsünün, tişörtünün rengi uymuyor gerekçesiyle uyarılmakta, numaraları alınmakta, derse geç girmelerine ve morallerinin bozulmasına neden olunmaktadır.   

 MEB'in konu ile ilgili tüm okul yöneticilerini yeni bir genelge ile uyarması, kıyafeti öğrenci, öğretmen, eğitim ve ülke gündeminden çıkarması zaruridir. Zorunlu kıyafet üzerinden öğrencilerin uyarılmadığı, azarlanmadığı, hırpalanmadığı iletişimin-empatinin hakim olduğu gerçek eğitim ortamlarının inşasına çalışılmalıdır. Aksi taktirde öğrenci ve okulun çatışmasından ülke olarak zararlı çıkacağımız herkesçe bilinmelidir.

2-Okulların açılması üzerinden iki hafta geçmiş olmasına rağmen okullarımızda hala eksik ders kitapları bulunmaktadır ve bu durum eğitimi ciddi bir şekilde etkilemektedir. Ders kitaplarının ne zaman temin edileceği sorusu muallaktadır. FETÖ gerekçesi ile toplatılan kitapların yerine maalesef etkin bir planlama ile yenileri konulamamış, MEB hazırlıksız eğitim-öğretime başlamış ve süreç milyonlarca öğrenciyi etkilemiştir. Konu ile ilgili etkin bir soruşturmanın MEB tarafından yürütülmesi elzemdir. Hem 15 Temmuz sonrası gerekli hazırlıkların yapılmamış olması hem de 15 Temmuz FETÖ kalkışması üzerinden geri çekilen bunca kitabın FETÖ ile ilişkili olması konusu titizlikle soruşturulmalıdır. Geri çekilen bu kitaplar MEB'de hangi birimlerden onay aldığı, hangi birimlerce ihale edildiği üzerinden kamu vicdanını rahatlatacak çalışmalar yürütülmelidir.

3-Haftanın beş günü okulların bahçesinde öğrencilerin askeri düzen içerisinde yaptıklara törenlere el atılmalıdır. Haftanın ilk günü ve son günü İstiklal Marşı töreni yapılmaktadır. Salı, Çarşamba ve Perşembe günü içtima merasimlerinin yapılmasının eğitimle, öğretimle ilişkisi nedir, bu uygulamadan ne murat edilmektedir? İklim koşullarının dikkate alınmadığı, her gelen öğrencinin merasim için bekletildiği bu uygulama doğası itibariyle gayrı insanidir. Militer zihniyetin kalıntısı olan bu uygulama pedagojik açıdan sıkıntılı olduğu gibi öğrencileri hırpalayan yapısı itibariyle de işlevsizdir. Nitekim bu tür uygulamalar amaçlanan davranışlara yol vermediği gibi öğrencilerde tepki ve duyarsızlığa neden olmaktadır. Okul ortamının öğrencilerin gelişim özelliklerini ve kişiliklerini göz ardı eden yapısı öğrencilerin öğretmenlerine, okula karşı olumsuz tavır ve tutum göstermelerine neden olmaktadır. MEB'in ve okul yöneticilerinin konu ile ilgili bir an önce düzenlemeye gitmesi aklın ve sağduyunun gereğidir.

4-Okulların açıldığı bu iki hafta süresince Okul Müdürlerinin, İl ve İlçe Yöneticilerinin görevli oldukları alanlarda eğitimin işleyişine ilişkin süreci takip etmeleri gerekirken maalesef bir çoğu komisyonlarda görevlendirilmiş ve bu durum eğitim ortamlarında yönetim zaafiyeti oluşmasına neden olmuştur. MEB'in ciddi bir planlama eksikliği olan bu durum ele alınmalı, herhangi bir yönetsel boşluğa sebebiyet vermeyecek şekilde iş ve işlemlerini yürütmesi gerekmektedir. Aksi taktirde okulların açıldığı ilk haftalarda pek çok insan sorununu anlatacak muhatap bulamamakta bu da zaten kurumsal imajı sıkıntılı olan MEB'i iyice itibarsızlaştırmaktadır.

04.10.2016

MEHMET YILDIZ

ÖZGÜR EĞİTİM-SEN BASIN-YAYIN GENEL SEKRETERİ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.