Karne Tatilinde Neler Yapmalı Neler Yapmamalı?

Karne Tatilinde Neler Yapmalı Neler Yapmamalı?

Eğitim sistemi sınav ve not odaklı olunca, yarıyıl tatili de haliyle karne merkezli oluyor.Ve tatil için geriye 2 seçenek kalıyor.Karnesi kötü olan çocuklar için 15 gün 'ders çalıştırma ve eksikleri giderme' için bir 'fırsatmış algısına'; karnesi iyi olan çocuklar için ise aralıksız süren bir ödüllendirme ve vakit doldurma aktivitesine dönüşüyor.

Aslında 'tatil' bu ikisi de değil!

Tatil adı üstünde tatildir.

Rutin zamanda yaptıklarınızdan uzaklaşmak içindir tatil. 1 yıl boyunca çalışan bir yetişkinin 15 günlük yıllık izninde işiyle ilgili ne var ne yok hepsinden uzaklaşması nasılsa çocuk için de tatil aynen budur!

İş yerinde işler yolunda gitmediğinde yıllık izninizde oturup çalışıyor musunuz?

Tabi ki hayır!

Peki neden çocuğunuz tatilde çalışsın?

Tersi durumdaki çocuklar için de aktivite üretmeye çalışmayın! Bırakın sabah bir yere yetişmek zorunda olmasın, isterse uyusun mesela.

İçinden "Ama 15 gün evde çocuklar sıkılır ne yapacaklar 15 gün evde?" diyenler!

Bırakın çocuklarınız sıkılsın, onların sıkıntısı onların derdi olsun ve sıkıldıklarında kendi kendilerine sıkıntılarını aşacak şeyleri bulmayı öğrensinler. Hayatta ne yapacaklarını sürekli onlara söyleyecek bir yetişkin olmayacak.

"Eee iyi hoş da bırakalım da 15 gün bildiklerini mi okusunlar öyle anne baba mı olunur?" diye soranlar olursa ki kesin vardır.

Tabi ki saldım çayıra mevlam kayıra durumu değil söylemek istediğim. Ama çocuklar için rahatlama ve rutinden uzaklaşma ihtiyacı yetişkinlerinkinden daha fazladır. Yetişkinler hayata karşı kendilerini motive edecek bir çok şey bulabilirler ve yorulduklarında, zorlandıklarında kendilerine çıkış yaratabilirler. Ancak çocuklar bu çeşitli süreçlerle öğrenirler ve yetişkin olurlar. Bu tatil meselesi de bence bu sürecin önemli bir adımı.

Gelelim en hayati soruya: Karnede bir sürü zayıf varsa bir anne baba kendini 'çocuğum ders çalış' demekten nasıl alıkoyacak?

İtiraf ediyorum zor iş! Ancak tatil bu durumdaki anne babalar için de bir fırsat olabilir.

Öncelikle çocuğunuzun karnesindeki zayıfların nedenini düşünmekle başlayabilirsiniz. 'Benim çocuğum tembel çalışmıyor!' tuzağına dikkat edin. Bu en kolay çıkış yoludur ama bu yoldan varacağınız bir yer yok ne yazık ki!

Ebeveyn olarak çocuğunuzun akademik başarısının düşük olmasına etkiniz olabilir mi bunu samimice analiz etmenizde fayda var.

Mesela ev ortamı çocuğunuzun ders çalışması için yeterince uygun mu, çocuğunuzu ders çalışmaya motive edecek bir düzeni var mı?

Dersleriyle ilgili sorun yaşadığında ailesinde bunu danışabileceği yardım alabileceği biri var mı?

Yada zaten kimsenin ona yardım edemeceyeceğini düşündüğü için asla yardım talebinde bulunmuyor olabilir mi?

Okul ortamında öğrenmeye karşı onu engelleyen sorunları olabilir mi mesela.

Sorular uzatılabilir. Bunu en iyi tarafsız ve önyargısız bir gözle siz anne babalar yapabilirsiniz.

Okul, eğitim, karne sözkonusuysa öyle olmaz demeyin. Gelin bu yarıyıl tatilinde hem kendi bakış açınızı değiştirin hem de çocuğunuz geri kalan eğitim hayatı için iyi bir şeyler yapın.

Çocuğunuzla birlikte birşeyler yapmayı sakın es geçmeyin. Onunla yeni tanıştığınız bir arkadaşınız gibi keyifli zaman geçirmenin yollarını bulun. Çocuğunuza her hal ve durumda güvende olduğunu ve sevildiğini hissettirin ve onun sizi sevmesine izin verin.

Sevgi ve güvenin düzeltemeyeceği karne, gideremeyeceği can sıkıntısı yoktur!

Herkese iyi TATİLLER! 

Deniz Temur

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.