İller Arası Yer Değişikliğine İlişkin... (tercihler 7 gün olmalı, taban puanlar ilan edilmeli...)

İller Arası Yer Değişikliğine İlişkin... (tercihler 7 gün olmalı, taban puanlar ilan edilmeli...)

Kamuajans.com - Eğitimci-Yazar Mehmet GÜLEÇ, öğretmenlerin 2018 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme sürecini mercek altına altı. GÜLEÇ, il dışı tayin süreci olarak bilinen atamalar sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan öğretmenlerle ilgili her türlü atama sonuçları neticesinde oluşan minimum puanları resmi sayfasından ilan etmelidir çağrısında bulundu. GÜLEÇ çağrısında önümüzdeki sene ve bir sonraki tayin süreçlerinde tercih süresinin minimum 7 gün olması gerektiği

Kamuajans.com - İl içi ve il dışı diye bilinen tayin süreçlerini geride bıraktık. Önümüzde bir tek özür grubu tayinleri kaldı. Elbette ikinci il dışı olursa yeni bir tayin heyecanı daha yaşanacak demektir. Ancak, mazereti (özrü) olmayan eğitimciler için bir tayin dönemi daha sona erdi. Sona erdi, ancak birçok sıkıntı ve aksaklıklar ile...

Bulunduğu yerde yönetmelik gereği, gerekli görev süresini tamamlayan ve yer değişikliği için başvuruda bulunabilecek “tayinci personel” için il içi, il dışı, özür grubu tayinleri ile ilgili gözler yapılacak açıklamalarda idi. Eğitim camiası seçim süreciyle birlikte zorunlu hizmet affı, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçmesi ve sözleşmeli öğretmenlerin özür grubu tayinlerinden faydalanabilmesi için verilecek müjdeleri beklemeye başlamıştı. Ancak görünen o ki, bu yönde adım atılmayacak.


Tayinlerden Sonra Minimum Puanlar İlan Edilmeli

2018 tayin dönemi sonrası, öğretmenlerin fikir sahibi olabilmesi ve şeffaflığın sağlanabilmesi adına Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, öğretmenlerle ilgili atama sonuçları neticesinde oluşan minimum puanları resmi sayfasından ilan etmelidir.  MEB sayısal veriler içerisinde ilk atama, iller arası atama, özür grubu ataması gibi atamalardan sonra oluşan minimum puanlar, kurum bazlı taban puanlar herkese açık olarak paylaşılmalı ve gerekli bilgilendirme yapılmalıdır. Ancak bunun dışında, mevcut il dışı tayinlerde görülen büyük bir sorunu daha dile getirmekte fayda görüyorum.


Tercih Süresi En Az 7 Gün Olmalıdır

Bilhassa iller arası yer değişikliğinde, bir eğitimcinin yaşayacağı şehri, görev yapacağı okulu seçmesi 4 güne sığacak kadar kolay bir iş değildir. Hatta bu tercihler, gerek başvuru ekranının geç açılması gerekse ilçe milli eğitim müdürlükleri üzerinden yapılması gereken iş ve işlemlerle ilgili aksaklıklar yaşanmaması adına eğitimcilerin bir gün önceden listeyi kesinleştirmesi gerektiği için haliyle 4 günlük süre 3 güne inmektedir.

Tercih edilecek ilçeler ya da okullarla ilgili bilgiler alınması sanıldığı kadar kolay değildir. Bazı okullarda açılmayan telefonlar, bazı okulların web sitelerinin güncel olmayışı gibi daha birçok eksiklik tercih süresinin uzun olması gerektiğine sebeptir. Ayrıca öğretmenin tercih sırasında görev yaptığı okulundaki iş ve işlemlerle ilgilenmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Bu sebepleri çoğaltmak mümkün.

Sağlıklı bir tercih yapılabilmesi adına başvuru ekranı açıldığı günden itibaren 7 gün süre verilmeli ve bu 7 günlük sürenin içerisinde hem haftaiçi hem de haftasonu günlerinin olmasına dikkat edilmelidir. Zira okullardan bilgi almak için haftaiçi günlerine ihtiyaç olduğu, daha dikkatli ve temkinli tercih yapıp ilçeler hakkında bilgi toplayıp sıralama yapabilmek içinde haftasonu günlerine dair geniş bir zaman fırsatı sunulması gerektiği aşikardır. Bu sebeple Salı günü başlayıp diğer hafta Salı günü bitmesi şeklinde (Pazartesi olduğu takdir de ciddi aksaklıklar yaşanabileceği unutulmadan) bu yönde planlama ve düzenleme yapılması elzemdir. Bu durum diğer tayin dönemlerinin ilgili tercihlerinde de (gerek il içi gerekse il dışı ve özür grubunda) dikkate alınmalıdır.

İller arası yer değiştirmede batıda açılan okulların sayısının çok az olması da başlı başına bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Velhasıl mesele çok. Umarız bu ve bu gibi sorunlar çözüme kavuşur ve mağdur olan kimseler olmaz. Zira yıllarca bir yerde tabiri caizse çakılı kalmayı kimse istemez. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.