Görevine İade Edilen Öğretmen Sayısı 5.078 Oldu

Görevine İade Edilen Öğretmen Sayısı 5.078 Oldu

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, FETÖ´nün darbe girişiminin ardından bakanlıkta yürütülen soruşturmalara ilişkin, “İhraç edilen personel sayısı 28 bin163. Şu anda uzaklaştırma tedbiri devam eden personel 20 bin 88. Bu arada açığa aldıklarımızdan da göreve iade ettiklerimiz var. 5 bin 78 kişi iade edildi.“ dedi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği" temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresinin açılışındaki konuşmasının ardından, öğle yemeğinde bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı. FETÖ´nün darbe girişiminin ardından bakanlık bünyesinde yürütülen soruşturmalar ve 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin sorular üzerine Yılmaz, yargının görevinin "bir suç işlendiği iddiası üzerine soruşturma başlatmak, suçun faillerini oraya çıkarmak ve gereken hukuki yaptırımları yapmak" olduğunu ifade etti.

“Biz gereğini yapmaya hazırız”

Daha önce 2010 KPSS´de usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili Cumhuriyet savcılıklarından MEB´e bildirilen isimlerin bakanlıkla ilişiklerinin kesildiğini belirten Yılmaz, "Dolayısıyla bundan sonra da eğer yargı veya Cumhuriyet savcıları tarafından bize bu yönde bir bilgi sunulduğunda biz gereğini yapmaya hazırız." dedi.

Bakanlıkta soruşturmaların sürdüğüne, açığa almaların ve ihraçların bulunduğuna işaret eden Yılmaz, şu bilgileri paylaştı: "İhraç edilen personel sayısı 28 bin163. Şu anda uzaklaştırma tedbiri devam eden personel 20 bin 88. Bu arada açığa aldıklarımızdan da göreve iade ettiklerimiz var. Yani hata olabilir, bir farklı şekilde kendisinin bu yapıyla hiçbir alakası olmadığını söyleyen 5 bin 78 kişi iade edildi.

Bu şudur; savcılıklardan her gün yeni bir kimse ifadesinde diyor ki; ´Ben vardım, benim yanımda bu da vardır´ diyor. Dolayısıyla yeni bulunan delillerle bize gelen kişiler olduğunda bu sayı artabilir. Dolayısıyla aradan geçen süre içerisinde gerçekten bir kimsenin de bu yapıyla bir bağlantısı olmadığını düşünürsek onları da geri tekrar mesleğe iade ediyoruz. Çünkü bir öğretmenin bulunması gereken en ideal yer, sınıfında öğrencilerle baş başa olması gerek.

Rakamlar üçayağı beş yukarı değişebilir, ben ´tutuklanmış´ diyorum, belki serbest bırakılmış olabilir. Ama 20 Ekim itibarıyla ihraç edilen personelden gözaltında olan sayısı 193 kişidir. Tutuklanan personel sayısı 2 bin 829, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan personel sayısı 2 bin 648. Bir de firarda olanlar var. İhraç edildikten sonra yargı tarafından çağrılıp da onun davetine icap etmeyen eski öğretmen sayısı 325 kişidir."

PKK ile ilişkisi nedeniyle açığa alınanlara ilişkin bir soruya ise Bakan Yılmaz, "Uzaklaştırma talebi devam eden şu anda 10 bin 877 kişi ´Bölücü terör örgütü ile bir iltisakı var mı yok mu´ diye değerlendirilen öğretmenlerimiz. Açığa aldık, fakat bunlardan 424´ünü iade ettik. 10 bin 877´den 424´ü iade edilen çıkarırsanız geriye kalan rakam, ´Terör örgütü ile iltisakı var mı yok mu?´ diye değerlendirmeye alınan öğretmen sayımızı buluruz." cevabını verdi.

"Müşterisiz meta zayidir"

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, FETÖ´nün darbe girişiminin ardından kapatılan ve Millî Eğitim Bakanlığına devredilen okul türlerine ilişkin bir soru üzerine, "Mümkün olduğu kadar bütün okulları kendi eğitim sistemimize dahil ettik." dedi. İzmir´de 105´e yakın bir okuldan 55 okulu tekrar halkın hizmetine sunduklarını bildiren Yılmaz, 55 okuldan da 20 okulun özel eğitim alanında hizmet verdiğini duyurdu. "Bunların tamamının ya da ağırlığının imam hatip yapıldığı şeklinde bir yaklaşımın doğru olmadığını söylüyorum." diyen Yılmaz, halkın ihtiyacı, taleplerinin dikkate alınması gerektiğine işaret etti. "Müşterisiz meta zayidir" diye genel bir kuralın bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Açarsınız, kimse o açtığınız okula öğrenciyi göndermez. Dolayısıyla öğrenciyi göndermezse siz sadece tabelasını değiştirmiş olursunuz. Bizim gayemiz de bu değildir. Bunlar bir kaynaktır, halkımızın kaynağıdır, yine halkın talepleri doğrultusunda değerlendirilmesi lazım. Ama halkımızın talepleri dikkate alaraktan okullar Anadolu, fen, imam hatip, meslek lisesi olarak İzmir´de örneği verdiğim gibi özel eğitim olarak açıldı." diye konuştu.

FETÖ soruşturmaları kapsamında kapatılan özel okulların hemen hepsini MEB´in kullanacağını dile getiren Yılmaz, Elazığ´da bir okulun Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsis edildiğini, Bursa İnegöl´de bir okulun eğitim olarak kullanılamayacağından, buranın bir kültür merkezi yapılmasının daha uygun olacağına karar verildiğini bildirdi. Bakan Yılmaz, kültür merkezi olarak tahsis edilecek yer karşılığında bir okul yapılması konusunda iradenin belirtildiğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.