Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerine Öğretmen Seçimi Oldukça Hatalıdır!

Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerine Öğretmen Seçimi Oldukça Hatalıdır!

Kamuajans.com - Eğitim sistemimiz topal ördek misali ilerlerken sanırım herkesçe başarı çıtası anlamında kabul ve taktir gören kurumların başında Fen Liseleri gelmektedir… Elit öğrencilerimizin ilk tercihlerinin başında gelen bu okullara bir göz atmalı… Başarılı öğrencilerimizin eğitim öğretim gördükleri bu okullara öğretmen seçimini bir sorgulayalım…

Kamuajans.com - 2013 Yılına kadar bu kurumlara öğretmen seçimi 20 branşta yapılan sınavla belirlenmekteydi. 2012  yılında yapılan son sınava; öğretmenler 80 tl sınav ücreti vererek ve günlerce sınava çalışarak katılıp belirli puanları elde ettiler. Fakat bakanlık bu yapılan sınavı ve elde edilen puanları hiçe sayarak öğretmen atamalarında baz almadı… Anlayacağınız sınavda puanlarda çöp oldu !

Peki bu kurumlara öğretmen ataması nasıl yapılmaktadır ?

29329 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Yönetmeliğinin dördüncü bölümünde yer verilen; Fen liseleri ve Sosyal bilimler Liselerine öğretmen ataması başlıklı 29. Maddesi aynen şöyledir :

MADDE 29 – (1) Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine atanmak üzere başvuruda bulunan öğretmenler tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre valiliklerce atanır.

(2) Adayların hizmet puanlarının eşitliği halinde, öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olan adayın ataması yapılır. Eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday kura ile belirlenir.

Görüldüğü üzere bu liselere öğretmen ataması tamamen hizmet puanına indirgenmiş durumdadır. Branşa göre değişen az ya da  çok hizmet puanına sahip öğretmenler bu liselere atanabilmektedir. Yani ilk atama bir branş öğretmeni de atanabilirken, ununu elemiş eleğini asmış yüksek hizmet puanlı bir öğretmende atanabilmektedir. Bunun yanı sıra hizmet puanı yüksek olmasından yararlanarak merkezi yerlerde çalışmak isteyen ama kendini geliştirememiş, mesleki anlamda bir ideali olmayan arkadaşlarımız da bu okullara atanabilmektedir.

Onlarca sınava girmelerini  şart koşup eleyerek seçtiğimiz, görece ELİT ÖĞRENCİLERDEN oluşan liselerde, hiçbir kıstas aramaksızın atama yaptığımız eğitimci kadrosu görev yapmakta…

Hatta trajik bir durumdan da bahsetmek gerekirse; 2012  yılında yapılan YAN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ ile 15-20 yıllık yaklaşık 33 000 sınıf öğretmeninin bir gecede branş öğretmenliğine geçirilmişti. Bunların yaklaşık 10 000 e yakını lise branşlarına geçti. Ve bu arkadaşlarımızın bir kısmı da işte bu liselerimizde görev yapmaktadır. Yani sınıf öğretmenlerine yıllarını vermiş öğretmenlerimiz bir anda Fen Liselerinde kendilerini ders anlatırken buldular… Verimli olabilirle mi sizce ?

Bakanlığımızın bu liselere verdiği öneme paralel olarak eğitimci kadrosunun belirlenmesi için yeniden objektif bir sınavı hayata  

koyması gerekmektedir…

Unutulmamalıdır ki; iyi, başarılı öğrencilere; aynı oranda iyi başarılı akademik ve mesleki anlamda kendini geliştirebilen, idealleri olan öğretmenler rehberlik edebilir.

MURAT MEHMET GÜLER      

Eğitimci –Yazar

[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.