Etkili Öğretmen, Teknoloji İle Tespit Edilecek

Etkili Öğretmen, Teknoloji İle Tespit Edilecek

KamuAjans.Com-ODTÜ'deki laboratuvarlarında uzun süredir göz hareketlerini izleme teknolojisinin eğitimdeki uygulamaları üzerine çalışmalar yürüttüklerini dile getiren ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, öğretmenlerin etkili ders anlatma becerilerinin "göz hareketlerini izleme" teknolojisi ile tespit edilmesini sağlayan proje hakkında bilgi verdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine, Türkiye Ulusal Ajansı ile AB Erasmus+ tarafından desteklenen "Öğretmenlik Deneyiminin Yüksek Teknoloji ile Analizi (e-Teach) " projesine ilişkin bilgi verdi.

ODTÜ'deki laboratuvarlarında uzun süredir göz hareketlerini izleme teknolojisinin eğitimdeki uygulamaları üzerine çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Çağıltay, bu kapsamda çeşitli okullarda bu teknolojiyi kullanarak bilimsel araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Çağıltay, doktora öğrencisi Özgür Esen'in tez çalışmasından yola çıkarak hazırlanan e-Teach projesinde öğretmenlerin derste teknolojik ekipman kullanma becerilerini göz hareketlerini izleme teknolojisi ile analiz edip artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Proje kapsamında Türkiye, İtalya ve Litvanya'daki öğretmenlerin teknoloji ile donatılmış sınıflarda ders anlattıkları esnada göz hareketlerinin özel gözlüklerle kaydedilip analiz edileceğini aktaran Çağıltay, "Üç ülkenin okullarındaki tecrübeli öğretmenlerin sınıf yönetimi ve etkileşimli ders anlatımı gibi konulardaki pedagojik becerileri, öğretmene takılacak göz hareketleri izleme gözlüğü ile sınıf içi ders kayıtları kullanılarak modellenecek." bilgisini paylaştı.

Etkili öğretmen modeli belirlenecek

Çağıltay, öğretmenlerin sınıf içinde öğrencileriyle kurdukları göz temasları, etkileşimli tahta kullanım oranlarını analiz edeceklerini ve böylece etkili öğretmen modelini belirleyeceklerini anlattı. Prof. Dr.

Çağıltay, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"e-Teach projesinde hedef, öğretmenlerimizin ve öğrencilerin teknolojiyi verimli kullanmalarına olanak sağlayarak gençlerimizin daha iyi eğitilmelerine katkıda bulunmak. Bu kapsamda, sınıfın nasıl daha iyi yönetilmesi, teknoloji desteği ile derslerin daha etkin anlatılması konularında öğretmenlere kendi gözlerinden toplanan verileri kullanarak bilgi vereceğiz. Bu sayede deneyimsiz öğretmenler, deneyimli öğretmenlerin gözünden sınıf yönetimini görebilecek, deneyimli öğretmenler kendilerini daha da geliştirebilecekler." Öğretmenlerin eğitim teknolojilerini çok daha kısa sürede kazanmaları için yöntemler de belirleyeceklerini, bilgisayar destekli öğrenme içerikleri tasarlayacaklarını kaydeden Çağıltay, proje kapsamında öğretmenlerin etkili ders anlatmalarını, sınıflarında bulunan akıllı tahta ve benzeri teknolojik ekipmanı aktif kullanmalarını kolaylaştırmayı da hedeflediklerini söyledi.

MEB ve üniversiteler iş birliği yapacak

Prof. Dr. Çağıltay, ODTÜ koordinatörlüğünde yürütülecek projenin ortaklarının Milli Eğitim Bakanlığı, ODTÜ Teknokent'te yer alan DamaSistem Firması, Öğretmen Akademisi Vakfı, Ankara Etimesgut Cenk Yakın Ortaokulu, İtalya'dan Salerno Üniversitesi, Litvanya'dan Vilnius Üniversitesi ile bu iki ülkeden birer ortaokul olduğunu bildirdi. Okullardaki öğretmenlerin ders anlatımları esnasında toplanacak verilerin bu üç ülkedeki üniversitelerce inceleneceğini anlatan Çağıltay, elde edilen sonuçlara göre öğretmen eğitiminde kullanılmak üzere bilgisayar destekli öğrenme içeriklerinin ODTÜ Teknokent'te geliştirileceğini belirtti. Proje çıktılarının yayılmasında ise Milli Eğitim Bakanlığı ile Öğretmen Akademisi Vakfı'nın rol üstleneceklerine işaret eden Çağıltay, diğer iki ülkede de benzer çalışmaların paydaş üniversitelerce yürütüleceğini aktardı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.