Ek Dersler Günlük Olarak Hesaplanmalı

Ek Dersler Günlük Olarak Hesaplanmalı

Kamuajans.com - 01/12/2006 tarihli 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 16/12/2006 tarihli 26378 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Buna göre ek dersler günlük olarak hesaplanması gerekmektedir.

Bakanlar Kurulu Kararı Tarih: 01/12/2006

Sayı: 2006/11350

Yayımlandığı Resmî Gazete      

Tarih: 16/12/2006

Sayı: 26378 

Millî Eğitim Bakanlığı yönetici ve öğretmenlerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin karar ile öğretmen ek dersler günlük yapılmaktan haftalık olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu tarihten önce ekdersler günlük olarak hesaplanmaktaydı.


Bu yönetmeliğin Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller 

16 madde b) (Değişik: 21/07/2007 tarihli ve 26589 sayılı R.G. Yayımlanan BKK ile) İl düzeyinde millî ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde  (*)(Değişik: 10/05/2008 tarihli ve 26872 sayılı R.G. Yayımlanan BKK ile) ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar. 

               

Yönetmeliğin ilk çıktığında bir ay içerisinde 4 günü geçmemek üzere ek derslerde kesinti yapılmıyordu. Bazı nedenlerden dolayı yapılan yönetmelik değişikliği ile “*bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle” ibaresi 10/05/2008 tarih ve 26872 sayılı resmi gazete ile madde metninden çıkarılmıştır.”

               

Bu yönetmelik değişikliği ile;

Bir hafta içinde 2 gün sevk alan bir öğretmen in 14 saat ek dersi kesilmektedir. Yani 3 gün okula gelen öğretmen 1 saat ek ders ücreti almaktadır.  

               

15 saat ek ders ücreti alan bir öğretmen farklı haftalarda 4 gün sevk aldığı zaman haftalık hesaplandığında 28 saat ek dersi kesilmektedir. Bir hafta içinde 5 günü raporlu geçiren bir öğretmenin kesilen ek dersi 15 saattir. Bu durum eşitsizliğe neden olmaktadır.

Öğretmenler;

               

657 Sayılı DMK 152 maddesinde Zamla ve Tazminatlar bölümünde  B - EĞİTİM, ÖĞRETİM TAZMİNATI ndan faydalanmaktadır. Bu maddenin III- Ortak hükümler bölümünde belirtildiği gibi;

           

‘’Bu zam ve tazminatlara hak kazanmada ve bunların ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Ancak; 

a) Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri, 

b) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri, 

c) Hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri, 

hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenir.’’

               

Belirtildiği gibi bir yıl içerisinde yedi günü geçen sevkli günler için zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenmektedir.

               

Ayrıca Dini Bayramlar ve Milli Bayramlar hariç Resmi Tatil günlerinde de öğretmenlerin elinde olmayan sebeplerden dolayı uygulanan tatillerde de haftalık uygulaması yapıldığı için çalışılan günlerin ek ders ücretleri kesilmektedir.

               

Ek dersler günlük olarak hesaplandığında ise;  ne yönetmeliğin ilk çıktığı halindeki gibi çalışılmayan günlerin ek dersi alınacak, nede resmi tatil olan (1 Ocak, 1 Mayıs) günler için çalışılan günlerin ek ders ücreti kesilecek,  hiç kimse gereğinden fazla izin talebinde bulunmayacaktır.

 

Göken GÜLSOY               

Eğitimci Yazar

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.