Ek Ders Hesaplama Yöntemi Değiştirilsin!

Ek Ders Hesaplama Yöntemi Değiştirilsin!

Kamuajans.Com – Türk Eğitim Sen, ek ders ücretlerinde resmi tatil günlerini içine alan haftalara özgü bir hesaplama yöntemi uygulanarak mağduriyetlerin engellenmesi için Bakanlığa başvuruda bulundu.

2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereğince, öğretmenlerimizin okutacağı aylık karşılığı ders ve ek ders ücreti hesabı haftalık ders saati sayısı üzerinden hesaplanmaktadır. Ancak; bu hesaplama yöntemi, özellikle 1 Ocak ve 1 Mayıs gibi haftanın bir gününe tekabül eden resmi tatil günlerinde ya da öğretmenlerimizin haftanın bir günü izinli veya raporlu olduğu haftalarda ek ders ücretinin hesabı mağduriyete neden olmaktadır.

Örnek vermek gerekirse. Ek Derslere İlişkin Karar’m 5. Maddesine göre, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin aylık karşılığı ders görevi haftada 15 saattir. Bir branş öğretmeninin günde 6 saat, haftada 30 saat derse girdiğini varsayacak olursak, bunun 15 saati aylık karşılığı ders görevi sayılacak, kalan 15 saat ise ek ders görevinden sayılarak ek ders ücreti ödenecektir. Ancak, haftanın bir gününün tatil olması ya da çalışılmaması durumunda bu öğretmenimiz o hafta 24 saat derse girecektir. Bu 24 saatin 15 saati aylık karşılığı ders görevinden sayıldığı için kalan ek ders saati 9 saate düşecek ve öğretmenimiz o hafta için 15 saat ek ders ücreti yerine 9 saat ek ders ücretinden yararlanabilecektir. Bu durumda 6 saatlik ve her 10 saate 1 saat ödenen planlama ve hazırlık çalışması kapsamındaki ücretle beraber 7 saatlik bir kayıp söz konusu olmaktadır.

Öğretmenlerimizin kendi inisiyatifleri dışında gelişen sebeplerle ek ders ücreti konusunda mağduriyet yaşaması hakkaniyete aykırıdır. Bu sebeple, yapılacak mevzuat değişikliği ile ek ders ücreti hesabının haftalık yerine günlük hesaplanması ya da haftanın bir günü çeşitli nedenlerle (I Ocak, 1 Mayıs gibi) çalışılmayan haftalara özgü olmak üzere ek ders ücretinin gün bazında dikkate alınarak, o hafta 4 iş günü çalışılmış ise maaş karşılığı girilmesi gereken haftalık ders saatinin de 1/5 nispetinde azaltılarak, yani 15 saat yerine 12 saat olarak kabul edilmesi şeklinde bir uygulamayla hesaplanması hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır.

Bilindiği gibi, ek ders ücretleri zaten çok düşük rakamlarda olup, yıllardır katsayıya bağlı artışların dışında gösterge değişikliği de yapılmadığı için önemli bir artış olmamaktadır. Hal böyle iken, bir de haftalık hesaplama yöntemi ile hesaplama yapıldığında öğretmenlerimiz hak etmedikleri ek ders kayıpları ile karşı karşıya kalmaktadır.

Öğretmenlerimiz çok düşük maaşlarla görev yapan bir meslek grubudur. Dolayısıyla ek ders ödemeleri öğretmenlerin bütçelerinde önemli bir yer tutmaktadır. Haftalık hesaplama yöntemi uygulandığında bu tür resmi tatil günleri yahut izinler doğrudan doğruya ek ders kaybı olarak öğretmenlerimize yansımaktadır. Bu, hakkaniyetsiz bir durumdur.

Söz konusu mağduriyetlerin önlenmesi bakımından yeniden günlük olarak maaş karşılığı ve ücretli ders ayrımı yapılıp hesaplamanın günlük bazda yapılmasını, bu yapılamıyorsa dahi resmi tatil günlerini içine alan haftalara özgü bir hesaplama yöntemi uygulanarak yaşanan mağduriyetlerin engellenmesi hususunda; Gereğini arz ederiz.




HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.