Destekleme-Yetiştirme Kursları Tekrar Gözden Geçirilmelidir Atılan Taş Ürkütülen Kuşa Değmemektedir

Destekleme-Yetiştirme Kursları Tekrar Gözden Geçirilmelidir Atılan Taş Ürkütülen Kuşa Değmemektedir

Kamuajans.com - Dershanelerin kapanmasıyla oluşan açığı bertaraf etmek için hemen hemen tüm okullarımız dershaneye dönüştürüldü. Hemen her okulda, hemen hemen her dersten hafta içi/hafta sonu kurslar açıldı ve devam ediyor.

Kamuajans.com - Malum bu kurslarda ücretler % 100 artırımlı ödeniyor. 250-300 öğrencili bir okulun haftalık kurs masrafı 2000-2500, aylık 8000-10.000 lira civarında. Tüm ülke bazında bu kurslarda harcanan para ile okullarımızın başta temizlik ve güvenlik olmak üzere tüm sorunlarının çözüleleceği kuşkusuz. 

Bu kurslarla ortalama net sayısını %10 yükselttiğimizi öngörelim, yani bir öğrenci bu kurslara devam ederek Teog da 115 net yaptığını düşünelim, bu kurslar olmasaydı bu öğrenci 105-110 arası muhtemelen net yapardı, yani kurslarla 5-10 kadar neti artmış olabilir peki bunun faydası ne? Aynı öğrenci kurslar olmasa 110 netle gireceği X okuluna, kurlarla netini artırarak 115 netle aynı okula girmekte. Pratikte pedagojik açıdan bunun faydası nerde? Fazladan yaptığı 5-10 netin faydası ne? Atılan taş ürkütülen kuşa değiyor mu?

1. Hafta içi ortaokullarda günde 7 liselerde 8-9 saat dersden sonra yapılan kursun pedagojik açıdan faydası olması mümkün mü?

2. Akademik başarısı çok düşük ve akademik başarı beklentisi olmayan öğrencilerin devam ettiği meslek liselerinde Fizik,Kimya, Biyoloji, Matematik vb. derslerden kurs açılmasından, öğretmenlerin özlük haklarının (% 100 artırımlı ek ders ücreti) dışında nasıl bir fayda beklenebilir.

3. Bu akademik başarı yarışı ve kurslar  maalesef okullarımızdaki sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetleri sıfırlamıştır.

4. ”Ders dışı eğitim çalışmaları” tarih oldu, çünkü aynı öğretmen yapacağı çalışmayı “destekleme kursu” adı altında yaparak kazancını ikiye katlıyor.

5. Öğretmen sabahtan sevkli,  haftalık maaş karşılığını dolduramadığı için,gün içinde ücretli dersi yok normal dersine gelmiyor, ders sonunda okula gelip  ballı “destekleme kursunu” yapıyor.

6. Öğretmen hafta içi rapor alıp derslerine gelemiyor hafta sonu  birdenbire iyileşiveriyor ve ballı kursunu kaçırmıyor.

Hasılı öğretmenler için asıl kurslar oldu, normal eğitim-öğretimi angarya görmeye başladılar.

NELER YAPILABİLİR?

1. Her okulda  ve hafta içi asla kurs açılmamalı, bu hem çok masraflı hem  kontrolü ve denetimi çok zor, hem de  öğrenci  okuldaki aynı arkadaşlarıyla ve aynı öğretmenleriyle  yapacağı kurs pedagojik açıdan çok verimli olmayacaktır.

2. Her ilçede ortaokul ve liseler için iki kurs merkezi belirlenmeli,  tüm ilçenin öğrencileri buralarda profesyonel bir yönetim anlayışı ile hafta sonları kurslara alınmalı, öğrenciler diğer okullardaki rakiplerini ve seviyelerini görerek kendisine yön vermelidir. Yine öğrenci yıl boyu okulunda beraber olduğu öğretmenin dışında farklı öğretmenlerinde anlatımlarından faydalanmış olur.

3. Bu işin istismar edilmesi, sadece  maddi gelir  aracı olması engellenmeli, yapılacak denetim ve sınavlarla amacına ulaşmayan kurslara son verilmelidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.