Değişimi Destekliyorum

Değişimi Destekliyorum

Öncelikle cesaretle yapılan bu değişiklikte başta Sayın Bakanımız Ziya SELÇUK ve emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım diye düşünüyorum. Yıllardır ders sayısının çok olduğu ve azaltılması gerektiği söylenmiştir. Ancak bu konuda önemli radikal kararlar alınmamıştır.

Sayın bakanımızın eğitimci kökenli olmasından dolayı ilk atandığı tarihten itibaren eğitimciler arasında büyük heyecan uyandırmıştı. Bu konuda eğitim camiasının şanslı olduğunu düşünenlerden biriyim. Zamanla çok daha önemli olumlu değişimlerin olacağına olan inancım tamdır.

  

Kuşkusuz her değişim gelişim beraberinde birtakım sorunları getirecektir. Ancak değişimi gelişimi gerçekleştirenler eminimdir ki bu olabilecek sorunları da hesaba katmıştır ve gereken tedbirleri alacaktır. Yine bu değişimin kısa sürede alınan ani bir karar olduğunu düşünmüyorum uzun istişareler sonunda enine boyuna tartışılarak alındığı yönünde kanaatim tamdır.

Değişimle beraber aceleyle kamuoyunda birtakım ani tepkiler ve heyecanla yaklaşımlar olmaktadır. Bu tür yaklaşımlarda yer yer yanlış bilgiler de olmaktadır. Öncelikle yapılan değişimin neler olduğunu tam olarak bilmek gerekir. 

Olumlu olarak gördüğüm değişimleri kısaca yazacak olursam

• Liselerdeki ders sayıları azaltılıyor.

• Sistem değişikliği kademeli olarak uygulanacak.

• Beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik, sağlık bilgisi, trafik kültürü dersleri seçmeli ders olacak. İlgi ve kabiliyetleri doğrultusunda öğrenciler seçmeli derslerini seçecekler. Bu konuda Sayın bakanımız haklı olarak çocuklarımızın öz geleceklerini yazmaları gerektiğine vurgu yapmaktadır. 

• Kariyer ofisleri ile öğrencilerin ilgi alanlarını, yetenek ve becerilerini ortaya çıkararak başarılı olacağı ilgi duyduğu alanlara yönlendirilecek. Kariyer ofislerine olumlu bir adım olarak bakmak lazım. Ancak bu alanda görevli rehber öğretmen sıkıntısı yaşanır mı? Bu durum uygulama aşamasında net olarak ortaya çıkacaktır.

• Yeni programda yeni dersler sisteme dahil ediliyor.

• Yeni sistemde öğrenci, kendi kişisel ders programını oluşturabilecek. Bu konuda rehberlik sistemi, öğrencilere yardımcı olmak için daha güçlü biçimde kullanılacak.

• Yeni sistem 2020/2021 eğitim öğretim yılında hayata geçirilecek. Bu açıdan da olumlu bir yaklaşım. 2019/2020 eğitim öğretim yılı bir hazırlık dönemi olarak düşünülmüş. Gerekli çalışmalar bu hazırlık döneminde yapılacak diye düşünüyorum. Seminer ve hizmet içi eğitimlerin bu hazırlık döneminde ele alınacağı kanaatindeyim.

• Yaparak yaşayarak öğrenme esasını temel almaktadır. Bu konuda gerekli alt yapı oluşturulması gerekiyor. Atölye ve laboratuvarların süratle yapılacağı ve iyileştirileceği kanaatindeyim. Okulların materyal eksiklikleri varsa giderilecektir.

• Derslerle ilgili değişiklikler kuşkusuz doğrudan norm kadroları etkileyecektir. Umarım norm kadro ile ilgili gerekli tedbirler alınacaktır. Aksi durumda liselerde önemli öğretmen yer değişikliği yaşanacaktır. 

Sayın bakanımızın konuyla ilgili kısa açıklamaları ;

• Ortaöğretim tasarımıyla ilgili çalışmayı sadece bir ders çizelgesi olarak görmek elbette mümkün değil. Bu Türkiye'nin bir gelecek projesi, bir ekonomi projesi, bir sosyal hayat projesi. Türkiye'nin dünyada, bu topraklarda, bu coğrafyada onuruyla haysiyetiyle dimdik ayakta durabilmesinin bir eğitimsel projesi.

• Ortaöğretim tasarımından söz ettiğimizde, okul profili değerlendirme, tasarım beceri atölyeleri, e-portfolyo, e-rehberlik ve benzeri birçok proje, mesleki eğitimde yaptığımız birçok proje aslında bu vizyonun parçaları. Bu parçaların da her birisinin birbiriyle bir bağlantısı var. Yani birbirini tamamlayıcı etkiye sahipler. Bu çok önemli.

• Çok yüksek bir katılımla hazırladık bunu. Öğretmenlerimize, çocuklarımıza, gençlerimize sorduk. Bu Türkiye'nin 2030-2040'larda, 2053'te nasıl bir fotoğrafa ihtiyacı olduğuyla ilgili bir mesele.

• Acele etmiyoruz. Acele edersek çözümlerimiz daha sonra problem olur. Sınıfta öğretmenleri güçlendirmeden bu tasarımın hayata geçmesi mümkün değil. Bu konuyla ilgili çalışmalar var.

• Çocukların matematik uygulamalarıyla ilişkilendirilmesi çok önemli. Alan derslerinde proje ve uygulama olması çocuklarda derinleşmeye yol açacak. Sorun çözmeyi, soru çözmekten ayırmak gerekiyor.


HEY SİSTEMİ

• Çocukların hayal edebilmesi için, hayatta toplumsal fayda çalışmalarına katılabilmesi için bir, çok fırsat var. Kısaltması; HEY. İlkokul ve ortaokulda tasarım atölyeleriyle yapamaya çalıştığımız çocuğun birçok denemeyi spor, drama, spor atölyelerinde binlerce kez de

Değerli dostlar bu değişimi çok önemli görüyor ve yürekten destekliyorum. Sayın bakanımızın da dediği gibi, Bu Türkiye'nin 2030-2040'larda, 2053'te nasıl bir fotoğrafa ihtiyacı olduğuyla ilgili bir mesele.

Geleceğimiz, yavrularımız, gözbebeğimiz öğrencilerimiz yarınlara yeni sistemle çok daha iyi hazırlanacaklardır. Hep birlikte nice fedakâr çalışkan özverili öğretmenlerimiz yeni sistemi de en güzel şekilde uygulayacaktır buna yürekten inanıyorum. 

En derin saygı ve muhabbetlerimle.

Mustafa YILDIRIM

Eğitimci Yazar

e-mail: [email protected] 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.