Danışman Öğretmen Görevlendirilmesi ve Aday Öğretmenlere Nöbet, Ders Verilmesi Açıklaması

Danışman Öğretmen Görevlendirilmesi ve Aday Öğretmenlere Nöbet, Ders Verilmesi Açıklaması

Kamuajans - Daha önceden belirlenen karar ve tarihli yazıyla aday öğretmenlerin adaylık süreçleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmişti. Aday öğretmenlere nöbet verilemez, bağımsız olarak ders, etüte giremezler hükmü konulmuştu. Ancak aday öğretmenlerin gittikleri bazı okullarda adaylıklarını derse girerek tamamlaması gerekliliği ortaya çıktı.

 Milli Eğitim Bakanlığı da konuyla ilgili bir yazı yayınladı ve bu duruma açıklama ve kıstas getirdi. Bakanlık illere gönderdiği yazıda aday öğretmenlerin ders ve etütlere girmesi uygun görülmüş ve nöbet görevlerini yerine getirmeleri gerekliliği belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

1- Yetiştirme sürecinde bulunan aday öğretmen günde 8 saat görevde olacak, ders ve diğer görevleri dışındaki sürede adaylık eğitimiyle ilgili faaliyetlerini sürdürecektir. Bu sürede aday öğretmene fiili olarak girmiş olduğu dersler dışında yetiştirme süreci kapsamındaki faaliyetler için herhangi bir ücret ödenmeyecektir. 

2- Bu süreçle ilgili faaliyetler, ilgili yönerge hükümleri doğrultusunda yürütülecektir. 

3- Aday öğretmenler "ders planlama, hazırlık, değerlendirme" faaliyetinin 144 saatlik kısmı ile "ders uygulaması" faaliyetinin 90 saatlik kısmının, eğitim öğretim döneminde fiilen girdikleri derslerde ve bu derslere hazırlık safhasında gerçekleştireceklerdir. 

4- Yetiştirme sürecinde aday öğretmenler, çalışma programı çerçevesinde haftada iki saat "ders izleme" uygulaması, haftada 4 (dört) saat ise "okul içi gözlem ve uygulamalar yapacaktır.

5- İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri, programın uygulamasında çevre şartlarını ve eğitim imkanlarını dikkate alarak okul dışı faaliyetlerin, faaliyetin özelliğine göre hafta içi ve hafta sonu uygun görülen gün ve saatlerde uygulanmasını sağlayacaktır. 

6- Aday öğretmen haftada 4 dört saat okul dışı faaliyetlere katılacak olup il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bu konuda öğretmenlere kılavuzluk yapacaktır. 

7- Rehberlik Araştırma Merkezlerine atanan aday öğretmenler izleme ve uygulama faaliyetlerini bu kurumlarda gerçekleştirecektir. 

8- Bakanlıkça hazırlanan ve aday öğretmen yetiştirme sürecinde adayların ve danışmanların doldurması gereken formlar okullar ve danışman öğretmenler tarafından kendi okul, sınıf ve çevre şartlarına göre uyarlanarak kullanılabilecektir. 

9- Aday Öğretmen Yetiştirme sürecine tabi tüm öğretmenler hizmetiçi eğitim faaliyetlerini il milli eğitim müdürlüklerince düzenlenerek telafi programı kapsamında tamamlayacaklardır. 

10- Hizmetçi eğitim programının toplam süresinde değişiklik yapılamaz. Ancak Milli Eğitim Müdürlükleri yerel şartlara ve ihtiyaçlara göre (ders saatleri, konuşmacı ve eğitimcilerin uygunluk durumu vb. sebeplerle) gerektiğinde program bütünlüğü içerisinde program ve konular arasında yer ve saat değişikliği yapılabilecektir. 

Aday öğretmenlere danışmanlık yapacak öğretmenlerin belirlenmesinde ilgili yönergenin 11. maddesinde belirtilen kriterlere uygun danışman öğretmen bulunanmaması halinde, yönergede belirtilen kriterler doğrultusunda öncelikle yakın branştan ve hizmet süresi 10 yıla yakın olan öğretmenler arasından, yoksa farklı branşlardan ve adaylığı kaldırılmış olmak şartıyla diğer öğretmenler arasından adayın durumuna en uygun danışman öğretmen belirlenebilecektir. 

Bu yazının tüm hakları kamuajans.com'a aittir. "www.kamuajans.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.