Çıraklık Eğitimine Öğrenci Kayıtları

Çıraklık Eğitimine Öğrenci Kayıtları

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Çıraklık Eğitimine Öğrenci Kayıtları konulu 19863661-200-E.18627813 sayılı 7 Kasım 2017 tarihli resmi yazı yayınlandı.

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı: 19863661-200-E.18627813

Konu: Çıraklık Eğitimine Öğrenci Kayıtları

07.11.2017

DAĞITIMLIDIR

İlgi: a) 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

b) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

c) Türkiye Lokantacılar Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanlığının 18.10.2017 tarih ve 2017/452 sayılı yazısı

Gıda sektöründe çalışan çırakların okula kayıt sırasında sağlık raporunun isendiği ve bu durumun çırak eğitimlerinde sorun oluşturduğu ilgi (c) yazıdan anlaşılmaktadır. 

İlgi (b) Yönetmeliğin 21'inci maddesinin 3'üncü bendinde ''Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin sağlık durumlarının ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması gerekir. Bu durum alana geçiş sürecinde programın özelliğine göre gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15'inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir ise giriş sağlık raporu istenir.'' denilmektedir.

İlgi (a) Kanun'un 2'inci maddesinde ''Bu kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işlerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.'' denilmektedir. Aynı kanunun 15'inci maddesinin 3'üncü bendinde ''Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.'' denilmektedir. Aynı kanunun 38'inci maddesinin (a) bendinde, ''4857 sayılı İş Kanunu'nun mülga 81'inci maddesi kapsamında çalışanların bulunduğu kamu kurumları hariç diğer kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi ile ilgili hükümlerin 1/7/2020 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. 

Bu kapsamda; Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt esnasında ilgi (b) Yönetmelik kapsamında öğrencilerden istenen sağlık raporlarının öğrencinin sağlık durumunun eğitim alacağı meslek dalına uygun olduğunun belirtilmesi koşuluyla, Kamu Hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimlerinden alınabileceği mütalaa edilmektedir.

Konuyla ilgili sürecin hassasiyetle yönetilmesi, öğrenci kayıtlarında herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için gereğini rica ederim.

Osman Nuri GÜLAY

Bakan a.

Genel Müdür

Dağıtım:

81 İl Valiliği

Bilgi: 

Türkiye Lokantacılar Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.