Bu Üniversitenin Mezunları Birçok Yerden Teklif Alıyor

Bu Üniversitenin Mezunları Birçok Yerden Teklif Alıyor

KamuAjans.Com-Mezunların sadece yüzde 4'ünün Koç Holding'de çalıştığını belirten İnan, mezunların birçok yerden teklif aldığını kaydetti.Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, bu yıl 1024 öğrencinin mezun olduğunu belirterek, "Bunların yaklaşık 200'ü yüksek lisans, yaklaşık 50'si doktora öğrencisi, geri kalanlar da lisans mezunu." dedi.

 İnan, Koç Üniversitesinin "23. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni"ne ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu yıl 1024 öğrencinin mezun olduğunu, bunların yaklaşık 200'ünün yüksek lisans, yaklaşık 50'sinin doktora öğrencisi, geri kalanların da lisans mezunu olduğunu kaydetti.

Akşam gerçekleştirilecek mezuniyet töreninde Nobel Fizik Ödülü sahibi, eski ABD Enerji Bakanı Prof. Dr. Steven Chu'nun konuşma yapacağını ifade eden İnan, şunları söyledi:

"Öğrencilerimize büyük bir örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. Üniversitemiz bu yıl önemli başarılara imza attı. Bilimsel araştırmalarda çıtayı en yükseklere çıkarmak için kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Her yıl 100-120 doktora öğrencisi alıyoruz. Bunların yarısı yurt dışından geliyor. Maalesef yurt içinde istediğimiz seviyede doktora öğrencisi bulamıyoruz. Esasında bu pozitif bir şey. Yurt dışından gelen beyinlerimiz de bu üniversitede doktora yaptıkları zaman ileride yine Türkiye ekonomisine katkıda bulunabilecek potansiyelde bulunan insanlar. Bu yıl önemli bir araştırma merkezimizi de faaliyete geçirdik. Kalkınma Bakanlığı'ndan alınan 33 milyon TL'lik destek ile kurduğumuz Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezimiz. Burada da yüksek teknolojili ve rekabetçi teknolojilerin tıptaki uygulamalarına odaklanıyoruz. Sağlık sektöründe çok önemli farklar yaratacak bir merkez olacak. Bu merkezimizin bir boyutu bu kampüsümüzde, bir boyutu yeni yapıldığını gördüğünüz Semahat ve Nusret Arsel Bilim ve Teknoloji Binamızda, diğer boyutu da Topkapı'daki Koç Üniversitesi Hastanesi'nde olacak."

İdari ve insani bilimlerde büyük atılım

İnan, sosyal, idari ve insani bilimlerde de büyük atılımlar yaptıklarını anımsatarak, bunlardan birinin de Asya Araştırmaları Merkezi olduğunu aktardı.

Doğu, özellikle Çin ve Hindistan'ın dünya ekonomisindeki önemi açısından bir çığ gibi geldiğini belirten İnan, Asya Araştırmaları Merkezi ile Türkiye'nin doğusundaki ülkeleri daha iyi anlamak, onlarla ortak çalışmalar kurgulamak, bilimsel araştırmalar yapmak ve onlarla ortaklıkları daha geniş çaplara getirmek için çalışmalar yapacağını dile getirdi.

İnan, arkeolojide de büyük atılımlar yaptıklarını hatırlatarak, geçen sene Bizans Araştırmaları Merkezini kurduklarını, bu sene Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından Antalya'da üst düzeyde yürütülen Akdeniz Medeniyetleri Araştırmaları Merkezi'nin kendi bünyelerine katıldığını söyledi.

Mustafa V. Koç Sualtı Arkeolojisi Araştırmaları Merkezini kurma hazırlıkları içerisinde olduklarını belirten İnan, Anadolu Bursiyerleri Programının da iyi bir şekilde gittiğini, geçen sene 289 öğrenciyi 150 firmanın desteğiyle üniversitelerinde olduğunu, gelecek ay 80 tane daha öğrencinin 50 tane daha firmanın desteğiyle bünyelerine katacaklarını kaydetti.

İnan, Türkiye'nin hayırsever firmalarının programı desteklediğini bildirdi.

Mezunlar birçok yerden teklif alıyor

Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yörükcan Erbay'ın bu yılki okul birincisi olduğunu belirten İnan, "Bizde A plus diye bir not var. 4 üzerinden 4,25 ortalama ile mezun oldu. Imperial College'ta sürdürülebilir enerji alanında master çalışmaları yapacak. Yörükcan gibi öğrencilerimiz çok var, o da onların içerisinde en birincisi. Dolayısıyla kendisini tebrik ediyorum." dedi.

Mezunların sadece yüzde 4'ünün Koç Holding'de çalıştığını belirten İnan, mezunların birçok yerden teklif aldığını kaydetti.

İnan, öğrencilerin farklı alanlarda da ders alabildiğini, böylelikle insanlığını zenginleştirdiğini, bilinmeyen dünyaya öğrencileri daha geniş tabanlı olarak hazırladıklarını aktardı.

Bir gazetecinin üniversitelerarası sıralamalarda Koç Üniversitesinin üst sıralarda yer almasına ilişkin sorusu üzerine İnan, "Biz buna önem vermiyor değiliz. Ama biz kendimizi bu çıtalarla ölçmüyoruz. Biz kendimizi öğretim üyelerinin başarıları, öğrencilerin başarıları, eğitim kalitemizi artırmak için yaptıklarımızla ölçüyoruz. Türkiye'deki diğer üniversitelerde de büyük çaba gösteriyor. Bunların hepsi ülkemizin zenginliği." diye konuştu.

İnan, sınava girenlerden aldıkları öğrencilerin yüzde 92'sinin ilk 50 binde olduğunu, buna da verdikleri eğitimin en üst düzeyde olduğunu söyledi.

Üniversitenin işletme bütçesinin yüzde 30'unun Vehbi Koç Vakfı'ndan kaynak aktarımı olarak kendilerine geldiğini aktaran İnan, "Bu her yıl 30 milyon dolar demek. Hastane yaptırmışız 310 milyon dolar, şu anda inşaatlar yapılıyor Semahat ve Nusret Arsel Bilim ve Teknoloji Binası 70 milyon dolar. Bu yatırımların doğru kullanımları için biraz da paranoya içerisindeyiz. Aman bu yatırımlar en iyi şekilde kullanılsın diye." dedi.

İnan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç'un Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genel Kurul Toplantısında Koç firmalarından 2'sinin ihracat şampiyonu ödülünü alması dolayısıyla mezuniyet töreni basın toplantısına katılamadığını, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç'un da rahatsızlığından dolayı toplantıya gelemediğini dile getirdi.

"Uzun vadede Türkiye'de olmak istiyorum"

Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yörükcan Erbay ise Koç Üniversitesinde okumaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"4 yılımın nasıl geçtiğine baktığım zaman bana çok fazla olanaklar sağlandığını görüyorum. Hem sosyal hem de akademik anlamda Koç Üniversitesi gelişmeye açık bir okul. Ben de buradaki hayatım boyunca Koç'un gelişimine katkıda bulunabildiğime inanıyorum. Böyle bir eğitim anlayışını getirdikleri ve sürdürdükleri için Koç Ailesine, Ömer Koç'a ve Umran İnan'a teşekkür ediyorum. Gelecek yıl Londra'daki Imperial College'ta sürdürülebilir enerji alanında master yapmayı planlıyorum. İklim değişikliğiyle de ilgileniyorum. Bu konuyla hem dünyada hem de Türkiye'de daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Koç Üniversitesi'nin de bu konularla ilgili eklediği dersler oldu. Bu da mutluluk verici bir haber."

Erbay, ilerisi için doktora yapıp akademisyen olmak ile iş dünyasına katılmak arasında henüz bir seçim yapmadığını, uzun vadede Türkiye'de olmak istediğini dile getirdi.

aa

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.