Boşnakça ve Arnavutça Seçmeli Ders Olacak

Boşnakça ve Arnavutça Seçmeli Ders Olacak

Kamuajans.com - Gelecek yıl okullarda Arnavutça ve Boşnakça seçmeli ders olarak okutulacak. Müfredata alınacak Arnavutça ve Boşnakça derslerinin programı ve materyalleri Trakya Üniversitesince hazırlanacak.

Kamuajans.com - Öğrencilerin farklı kültürleri tanımalarını sağlamak, Türkiye’de yaşayan diller ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında “Arnavutça” ve “Boşnakça” dillerinin de okutulması için Millî Eğitim Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi Arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde yapılan protokol kapsamında, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Boşnak Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı ve Arnavut Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarınca Boşnakça ve Arnavutça öğretim programları geliştirilecek. Programların Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra bu dillerin öğretimine yönelik materyal hazırlıkları yapılacak. Söz konusu dersler 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak.  

Protokol imza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, Boşnakça ve Arnavutça dersi öğretim programlarının 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokullarda seçmeli olarak uygulanacağını ve öğretim programı ile materyal hazırlık çalışmaları sırasında protokol kapsamında Trakya Üniversitesinin yanı sıra Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’daki üniversitelerin ilgili bölümlerinden de akademik destek alınacağını bildirdi.

Türkiye ile söz konusu bu ülkelerin kültürel, tarihi ve akrabalık bağları açısından önemine değinen Gençoğlu, her alanda karşılıklı ilişkilerin zaten var olduğunu, eğitim alanında yürütülen çok çeşitli çalışmalarla birlikte gerçekleştirilecek bu uygulamanın da öğrencilerin sosyal, duyuşsal ve bilişsel gelişimlerine önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirtti.  

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversite olarak misyonlarının ve açılımlarının Balkanlar olduğunu ifade ederek, adı geçen dillerin ders programlarının üniversitelerince hazırlanacak olmasının gurur verici olduğunu dile getirdi.

Daha sonra protokol, Gençoğlu ve Tabakoğlu tarafından imza altına alındı.

Öğrencilerin farklı kültürleri tanımalarını sağlamak, Türkiye’de var olan yaşayan diller  ve lehçeleri gelecek kuşaklara aktarabilmek ve bu alanda toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla  12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlamasıyla birlikte 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren  ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Adığece (Kiril alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca ve Gürcüce dersleri okutuluyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.