Bir Liseyi İyi Yapanlar Değişti

Bir Liseyi İyi Yapanlar Değişti

Kamuajans.Com – Gelecekten söz edildiği anda akla üniversite ve onun hangisi olacağına yön veren lise eğitimi geliyor. Tercihlerin özenle yapıldığı, her koşulun didik didik incelendiği bu karar döneminde gelecek kaygısı ön planda. Bu kaygıyı yok etmek için doğru sorular sormak ve yanıtlarını belirsizliğe teslim etmemek çok önemli. Ailelerin çocukları için gelecek planlarken sordukları ilk soru; “Bir liseyi iyi yapan nedir? Üniversite eğitimindeki iddiası belirleyici olmaya yeter mi?” Sorular uzayıp gidiyor

Kanadalı Elon Musk’a göre “iyi bir eğitim okulda eleştirel düşünce kazanmaya yönelik ve bol bol pratikle desteklenen bir süreçle desteklenmeli.” Değişen Dünya’nın gereklerine ancak bu şekilde uyum sağlanabileceğini savunuyor. Eğitim sistemleri artık çok daha kompleks ve çağın ilerisinde bir anlayışa hizmet ediyor. Dolayısıyla Dünya’daki örneklerine bakıldığında, en iyiyi belirleyen kriterleri araştırmalar ve uzmanlar yönlendiriyor. Bu doğrultuda bakılırsa Kanada eğitim sisteminin ön planda olmasının nedenleri belli. Çok iyi tasarlanmış, geleceğe uyumlu ve öğrenci odaklı bu sistem Dünya sıralamasında ilk 10’a girdiği gibi 14 farklı ülkede de uygulanıyor. Bu eğitim sistemi sonunda Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Kanada Okulları anaokulundan lise bitimine dek bütüncül bir yaklaşım ve sürdürülebilir eğitim düşüncesiyle bu sistemi Türkiye M.E.B. müfredatıyla uyumlayarak hayata geçiriyor. Lise eğitiminin gelecek planlamasının en önemli basamağı olduğuna inanan aileler için aranan yanıtları tek tek veren Kanada Okulları anadil seviyesindeki yabancı dil eğitimiyle fark yarattı bile. İngilizce ve Fransızca’yı anadil seviyesinde öğreten, akademik ünvanlara sahip yabancı öğretmenler sayesinde dil öğrenme kaygısı lise bitmeden tarihe karışmış oluyor. Eğitimde genel olarak idealize ettiği “öğrenci odaklı” eğitim sayesinde, her öğrencinin tek ve özel olduğu vurgusuyla eşit ve aynı gelişmişlikte eğitimin garantisini vermesi dikkat çekici. Soru sorabilen, özgüvenli öğrenci yetiştirme mantığından ödün vermeden üniversiteye gidiş sürecinde büyük bir avantajı da beraberinde getiriyor.

Türkiye’de bu birikim ve donanımla kazanacağı üniversiteye odaklanan öğrenci ve onun adına kaygı duymak yerine eğitiminin kalitesinden emin aileler için Kanada Okulları lise dönemi boyunca danışmanlık desteğini eksik etmiyor. Dilerse eğitimine yurtdışında devam etmesini sağlayacak olan çift diploma ile ister Türkiye’de, isterse Dünya’nın herhangi bir yerinde üniversiteye gitmek için hazırlanan öğrenci tüm bu süreçte her anlamda donanım kazanmış oluyor. Eksiklerini keşfetmeye, onları güçlendirmeye odaklı eğitimde hiçbir öğrenci herhangi bir konuda zaman kaybına uğramıyor.

Meslek Seçimini Belirleyen Lise

Kanada Okulları çağın ne alanda ilerlediğinin tespitlerini yaparak öğrencilere kariyer süreçlerinde gereksinecekleri tüm donanımı veriyor. Bunun içinde günümüzün siber-fizik ya da 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan 4.0 teknoloji de yer alıyor. Almanya, İngiltere, Güney Kore, Estonya ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde çocuklar 7 yaşından itibaren kodlama derslerini okullarında alıyor. Ülkemize bu eğitimi getiren Kanada Okulları özellikle lise döneminde tam donanımlı teknoloji dersleriyle geleceği yakalıyor. İş hayatında gerektiği zaman kullanabileceği bir alandan söz ediyoruz. Kodlama, yapay zeka ve internet nesneleri ile algoritmaları kavrama üzerine geliştirilen 4.0 teknoloji geleceğin mesleki seçimlerine yön vereceği için lise eğitiminde bunun kavranmış olması çok önemli.

Bu nedenle yabancı dil ve doğru üniversite planlamasının yanı sıra bu bilgiyi de veren Kanada Okulları mezun olan öğrencisinin herhangi bir alanda eksik kalmasına izin vermiyor. Erken yaşta programlama öğrenmenin önemini kavrayan programcılar bunu kolaylaştırmak için çeşitli araçlar geliştiriyorlar. Aralarında dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates ‘in de bulunduğu isimler Amerika’da programlama öğrenme konusunda destek vermek amacıyla çeşitli destek çalışmalarına başladılar.

Portfolio Desteği

Teknoloji ve yabancı dil kadar, sanat ve spor alanlarında yetenek gösteren, kariyer planlamasını bu yönde yapmak isteyen öğrenciler için de her türlü imkana sahip Kanada Okulları alanında uzman öğretmenlerle çalışıyor. Öğrencinin seçimini sanat ya da spordan yana yapması halinde doğru bir portfolio hazırlayıp onu sunabilmesi için süreç boyunca öğrenciye danışmanlık yapıyor.

Dolayısıyla tüm bunların içinde öğrencinin ve ona gelecek planlayan ailenin o geleceğe dair kaygılarını sonlandıran bir eğitim sisteminde her şey kusursuz işliyor. Artık ne istediğini bilip, ona odaklanmak ve bunu yaparken bilgi, birikimin yanı sıra kişilik anlamında da güçlenmiş bir gencin hata payı sıfıra indirgenmiş oluyor. Lise seçimi yaparken ve en iyiyi ararken doğru sorular sorulduğunda yanıtları Kanada Okulları’na çıkması tüm bu açılardan bakıldığında tesadüf değil, eğitimi gelecek standartlarına taşıma mantığının eseri. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.