Bakan Yılmaz'dan ''Müfredat Taslağı'' Açıklaması

Bakan Yılmaz'dan ''Müfredat Taslağı'' Açıklaması

KamuAjans.Com-Bakan Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda güncellenen öğretim programları taslağı üzerine konuştu.TBMM Genel Kurulunda hükümet adına söz alan Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Bizim ne Atatürk´ten uzaklaşma gibi bir çalışmamız var ne de böyle bir değerlendirmeyi hak edecek bir çalışmamız var." açıklamasında bulundu.

Müfredatın yaşayan bir olgu gibi olduğunu dile getiren Yılmaz, öğretim programlarının bireysel, toplumsal, ekonomik ve bilimsel alanlarda yaşanmakta olan değişim ve gelişime bağlı olarak belirli aralıklarla güncellendiğine dikkati çekti. Bir önceki müfredat değişikliğinin 2007´de olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Canlılar için de değişim, canlılığın devamı için esas unsurdur. Organizma canlılığını, değişime, yenilenmeye borçludur. Aynen tomurcuk vermeyen ağacın odun olması gibi." ifadesini kullandı.

"Bu müfredatta Atatürk´ün üstün askerlik yeteneklerini, devlet adamlığını, inkılâpçı niteliklerini, kişilik özelliklerini öğrencilerin örnek almasını istiyoruz."

Bireyin var olan deneyimlerini dikkate alan, yaşama etkin katılımını, doğru karar vermesini, sorun çözmesini destekleyici ve geliştirici bir bakış doğrultusunda öğrenci merkezli bir yaklaşımı öne çıkarmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Bu müfredatta Atatürk´ün üstün askerlik yeteneklerini, devlet adamlığını, inkılâpçı niteliklerini öğrenerek, öğrencilerimizin onun kişilik özelliklerini örnek almasını istiyoruz." diye konuştu.

Bakan Yılmaz, öğrencilerin, Atatürk´ün önderliğinde gerçekleştirilen Türk inkılâbının anlamını ve önemini, Türk inkılâbının büyük güçlüklere rağmen gerçekleştirildiğini kavramasını istediklerini belirterek, şöyle devam etti: "Öğrencilerimizin Atatürk ilke ve inkılâplarının Türkiye Cumhuriyeti´nin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasındaki yerini kavramasını, laik, demokratik, ulusal ve çağdaş değerleri yaşatmaya istekli olmasını istiyoruz. Atatürk´ün dünya görüşünü ve düşüncelerini benimseyerek, Atatürkçü düşünce sisteminin bir savunucusu olmasını istiyoruz. Günümüzün sorunlarına Atatürkçü bir yaklaşımla çözümler üretmesini sağlayacak ve kendisini hazırlayacak bilgi, beceri, değer ve tutumlar kazanmasını istiyoruz. Atatürk ilke ve inkılâplarını benimsetmek istiyoruz." Bakanlık olarak bir taslak sunduklarını ve ortak aklı bulmaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz, bu taslağa ilişkin her kim ne biliyorsa bunu bakanlığa bildirmesini istedi ve müfredatın buna göre tamamlanacağını belirtti.

Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: "Atatürk´ün, ´Türkiye Cumhuriyeti´nin temeli kültürdür´ sözünün gereği olarak Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi sadece siyasi, askeri ve diplomatik olaylarla sınırlandırılmamalı. Bunların yanı sıra derste sosyal ve kültürel konularda da özellikle vurgu yapılmasını istiyoruz. Atatürk´ün kişilik özellikleri, vatan ve millet sevgisi, idealist oluşu, mantıklı ve gerçekçi oluşu, sabır ve disiplin anlayışı, ileri görüşlülüğü, açık sözlülüğü, çok yönlülüğü, öğreticilik yönü, sanatseverliği, yöneticiliği, yenilikçi düşüncesi, önder oluşu, kararlı ve mücadeleci oluşu, planlı çalışması, inkılâpçılığı, birleştirici ve bütünleştirici oluşu, insan sevgisi ünitelerinde, uygun yerde işlenilmesini istiyoruz.

Atatürk ilke ve inkılâplarının öğrenilmesinde ezberci anlayıştan ziyade, ilke ve inkılâplarıyla birbiriyle ilişkilendirilmesini ve örnekle de zenginleşmesini istiyoruz. Öğretmen ve öğrencilerin çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti´ne karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda onlara rol model, yol gösterici olmalarını istiyoruz." Bakan Yılmaz, derslerdeki ünite başlıklarına da değinerek, "Mustafa Kemal Atatürk ´En büyük eserim Cumhuriyet´ diyor. Eğer siz Cumhuriyet´i güçlendirmişseniz Atatürk´ün yolundasınız. Eğer Cumhuriyet´i zayıflatıyorsanız Atatürk´ün yolundan uzaklaşmışsınız demektir." görüşünü dile getirdi. Ulusal egemenlik, tam bağımsızlık ilkeleri ve vatanın bütünlüğü esasıyla TBMM´nin açılışı ve Misak-ı Millî’nin kabulü arasında köprü kurulmasını istediklerini belirten Yılmaz, Batı Cephesi’nde Kuvay-ı Millîye birliklerinin faaliyetlerinin ve düzenli ordu kurulma sürecinin analiz edilmesini istediklerini aktardı.

İnönü´nün müfredattan çıkarıldığı iddiasına cevap

"İnönü müfredattan çıkarılıyor" iddialarının doğru olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti´ni güçlendirdiklerini ve Türk milletinin değerlerine sahip çıktıklarını vurgulayan Yılmaz, müfredat taslağına ilişkin şu bilgileri verdi: "Millî Mücadele döneminde Batı Cephesi işlenirken İsmet İnönü´nün cephe komutanı olarak yaptığı görevlere, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları´ndaki başarılarına kazanım gereği değinilecektir.

Yine ´Lozan Anlaşması görüşmeleri´ işlenirken bu görüşmelerde İnönü başkanlığındaki heyetin aktif rol aldığına kazanım gereği değinilecektir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye´nin İsmet İnönü liderliğinde tarafsız bir politika izlediğine kazanım gereği değinilecektir. Çok partili hayata İsmet İnönü döneminde ve onun gayreti doğrultusunda geçildiği kazanım gereği değerlendirilecektir. Millî Mücadele döneminde İsmet İnönü´nün Batı Cephesi´nde düzenli ordunun kurulması noktasındaki girişimlerine ve TBMM´ye karşı çıkan ayaklanmaları bastırmasındaki rolüyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşları´ndaki başarılarına kazanım gereği değinilecektir. Ayrıca, İsmet İnönü´nün biyografisine de yer verilecektir. Atatürk´ün ölümünden sonra İsmet İnönü´nün Cumhurbaşkanı seçilmesine kazanım gereği değinilecektir. Yine, İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye´nin İsmet İnönü liderliğinde tarafsız bir politika izlediğine kazanım gereği değinilecektir. Savaş sırasında ülkemizde meydana gelen siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelerin İsmet İnönü´nün Cumhurbaşkanlığı sırasında meydana geldiğine kazanım gereği değinilecektir. Yine, İnönü´nün Türkiye´de kurulan birçok koalisyon hükümetlerine başkanlık yaptığına da yine kazanım gereği değinilecektir." Bilimsel gerçekliğe açık olduklarını vurgulayan Yılmaz, yeni şeyler söylemek istediklerini ve katkılara açık olduklarını kaydetti.

Bakan Yılmaz, "Bu ülke 80 milyonun. Hiç kimse bu ülkenin tek başına sahibi değildir, 80 milyon birlikte sahibidir. Dolayısıyla eşit vatandaşlıkta, anayasal cumhuriyette bir aradayız. Birlikte yaşayacağız. Sizlerin değeri hepimizin ortak değeridir." diye konuştu. Ayrımcılığın olmadığını dile getiren Yılmaz, "Biz 15 Temmuz´da bu birlik ve beraberliği gösterdik. Bir olunca beraber olunca nasıl ki Kurtuluş Savaşı´nda olduğumuz gibi, 7 düvele karşı koyduğumuz gibi önümüzde çok büyük sıkıntılar olmasına rağmen yine önümüzdeki dönemde çok büyük başarılara hep birlikte imza atacağız, güzel günler göreceğiz. Daha güzel günleri önümüzde göreceğiz. Daha güzel sözleri hep beraber söyleyeceğiz. Henüz o söylemediğimiz sözleri yine önümüzdeki gelecek dönemde söyleyeceğiz." dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.