Atama ve Görevlendirme Usulü İptal Edilebilme İhtimali Olan Bazı Personel

Atama ve Görevlendirme Usulü İptal Edilebilme İhtimali Olan Bazı Personel

Kamuajans.com - 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin atama ve görevlendirmeye ilişkin bazı hükümlerinin iptal edilmesi talebi, Anayasa Mahkemesi tarafından 15 Mart 2017 tarihinde esastan karara bağlanacak.

Kamuajans.com - Anayasa Mahkemesi, 15 Mart 2017 tarihinde yapacağı toplantının gündemine, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37. maddesinin (9) ve (10) numaralı fıkralarının iptaline ve yürürlüklerinin durdurulmasına ilişkin talebi de aldı.

Açılan bir davada ileri sürülen Anayasaya aykırılık iddiasını ciddi bulan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, konuyu Anayasa Mahkemesine taşımış ve 652 sayılı KHK’nın 37. maddesinin (9) ve (10) numaralı fıkralarının iptaline ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesini talep etmişti.


İptali istenen hükümlerin düzenlediği hususlar

652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin “atama” başlıklı 37.maddesinin iki fıkrasının iptali isteniyor.


İptali istenen düzenlemeler;

*Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlara Bakan tarafından öğretmen atanmasına ve yönetici görevlendirilmesine imkan veriyor.

*Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlara Bakan tarafından öğretmen atanmasına ve yönetici görevlendirilmesine imkan veriyor.

*Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara Bakan tarafından öğretmen atanmasına ve yönetici görevlendirilmesine imkan veriyor ve ayrıca, bu kurumlara öğretim üyelerinin ve Bakanlıkta görevli öğretmenlerin atanmasında/görevlendirilmesinde mevzuattaki sınav ve atama hükümlerinin uygulanmamasını sağlıyor.


652 sayılı KHK’nın 37.maddesinin iptali istenen (9) ve (10) uncu fıkraları

“(9) Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır.”

(Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara ilişkin kısmının iptali görüşülecek) “(10) Öğretim üyeleri ile Bakanlıkta görev yapmakta olan öğretmenlerin dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara atanma ve görevlendirilmelerinde bu Kanun Hükmünde Kararname, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atanmaya ilişkin hükümleri uygulanmaz. Dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara yönetici görevlendirmeleri özlük hakları, atanma ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.” 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.