5 Bin Liralık Staj Kabusu

5 Bin Liralık Staj Kabusu

KamuAjans.Com-Ekim ayında İstanbul'da başlayan staj parası kabusu Ankara'ya sıçradı. Özel sağlık liselerinde öğrenim gören ve kamu hastanelerinde staj yapan öğrencilerden staj ücreti olarak 5 bin lira isteniyor. Sağlık Bakanlığı, bu uygulamanın yasal olmadığını belirtmesine karşın, kamu hastaneleri bu kez de öğrencilerden değil, okullardan istediğini belirtiyor. Özel okullara bu nedenle icra takibi gönderilirken, yasalara göre staj yapan öğrencinin para vermesi değil, staj yaptığı yerden para alması gerekiy

Geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul’da yaşanan 5 bin liralık staj parası kabusu şimdi de Ankara’da yaşanıyor. İstanbul’da özel sağlık meslek liselerinde öğrenim gören ve kamu hastanelerinde staj gören öğrencilerden 5 bin lira staj parası istenmiş, Sağlık Bakanlığı da bu paranın yasal olmadığını, işletmelerin öğrencilere staj parası ödemesi gerektiğini belirtmişti. Ancak İstanbul’da bu sorun tam olarak çözülmezken, aynı durum Ankara’da yaşanıyor. Bu kez de staj parası öğrencilerden değil, okuldan isteniyor. Okul da bu parayı öğrencilerden istiyor. Diğer yandan, yasalara göre staj yapan öğrencinin staj yaptığı kuruma para ödemesi söz konusu olmazken, staj yaptığı kurum, öğrenciye asgari ücretin yüzde 30’unu ödemek zorunda.

“ÖĞRENCİLERDEN DEĞİL, OKULLARDAN İSTİYORUZ”

Konuyu sozcu.com.tr’ye değerlendiren Özel Sağlık Meslek liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu, sağlık meslek lisesi öğrencilerinin eğitim öğretimlerinin son yılında sağlık kuruluşlarında yapmaları gereken beceri eğitiminin İstanbul'dan sonra Ankara'da da kabusa dönüştüğünü belirterek, şöyle devam etti: “İstanbul'daki Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden istenen kişi başı 5 bin lira staj ücreti çok büyük mağduriyetler yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Yaşanan sorunu ilgili makamlara iletmek için gereken tüm girişimlerde bulunan derneğimiz Ekim 2016 tarihinde düzenlediği basın toplantısında yaşanan krizi basınımız vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu haksızlığa karşı duyarlılık gösteren Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Eyüp Gümüş, imzalı bir yazıyla talep edilen kişi başı 5 bin lira staj parasının yasal olmadığını ve işletmelerin staj yaptırdığı öğrencilere gereken parayı ödemesi gerektiğini belirtmişti. Sorunu çözeceğini düşündüğümüz bu yazıyı İstanbul Kamu Hastaneleri Yöneticileri, ‘Biz parayı öğrencilerden ve velilerden değil okullardan istiyoruz’ diyerek yine sorunu çözümsüzlüğe sürükledi. Yıllık ortalama 7-8 bin lira eğitim bedeliyle çok zor koşullarda eğitim veren okullarımızdan bu paranın 5 bin lirasını talep eden Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri ve Hastane yöneticileri suç işlemeye devam ediyorlar.”

İLGİLİ HABERDevlet hastanesinde staj ücreti 5 bin lira!

Devlet hastanesinde staj ücreti 5 bin lira!

OKULLARA İCRA TAKİBİ GÖNDERİLİYOR

Bu kuruluşların okullara sürekli staj paralarından kaynaklı yüzbinlerce liralık icra takipleri gönderdiğini ve sürekli para ödemeyen okulların öğrencilerinin stajlarını durdurmakla tehdit ettiğini söyleyen Velioğlu, “Bu kuruluşlar, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda istihdam yaratan okullarımızın faaliyetlerini devam ettirememe aşamasına getirdiler” dedi.

OKULLAR KAPANMA AŞAMASINA GELDİ

Sadece İstanbul’da uygulanan bu adaletsiz uygulamanın şimdi de Ankara'daki okullara sıçradığını kaydeden Velioğlu, “Staj parası talebinin hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen Kamu Hastanelerinin ısrarı İstanbul'da faaliyet gösteren okulların her geçen gün öğrenci kaybetmesine yol açmış ve okullarımızı kapanma aşamasına getirdi. Sağlık Bakanlığına çağrımızdır. 3308 sayılı Kanununa aykırı bu duruma derhal son verilmeli. Bir yandan kamuoyuna Meslek liselerine önem veriyoruz deyip diğer taraftan sağlık meslek liselerini kapatmaya yönelik uygulamalardan vazgeçilmeli. Unutulmamalıdır ki dünyanın her yerinde staj yapan öğrencilere ücret ödenir. Hem çalıştırıp hem de üstüne öğrenciden ücret istemek 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmıyor. Kamu Hastaneleri Birlikleri alenen suç işliyor, Sağlık Sakanlığı’mızın bu duruma ivedilikle müdahale etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yurdagül UYGUN

sözcü 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.