3 Ayrılmaz Gerçek: Bilişim Eğitimi, Ekonomi, Güvenlik

3 Ayrılmaz Gerçek: Bilişim Eğitimi, Ekonomi, Güvenlik

KamuAjans.Com- Bugün bilişim teknolojileri alanında öncü ülkelerden biri olsaydık yaşamış olduğumuz dalgalı kur problemlerine daha dirençli olabilir miydik? Evet bu sorunun cevabını vermek çok zor olmasa gerek. Elbette direnç katsayımız bilişim ürünlerinde elde edeceğimiz katma değeri yüksek ürünlerle daha fazla olabilecekti.

MEB bilişim alanında önemli adımlar attı ancak bunun devamının da gelmesi mutlak suretle bir ihtiyaçtır. Bugün baktığımızda MEB İngilizce eğitimi konusunda radikal değişikliklere gitti. Elbette olumlu bir değişikliktir diyebiliriz. Ancak Bilgisayar Bilimleri için ön şartlardan biri olan İngilizce bu kadar önemseniyorsa, İngilizcenin bileşenlerinden sadece bir tanesini oluşturduğu Bilgisayar Bilimi gibi kapsamlı ve geçerli bir alan niçin hala yeteri kadar destek görememektedir? Biz bu sorunun cevabını sayın yetkililerden istirham etmekteyiz. İngilizce önemlidir ve Türkiye’nin bu konuyu en etkin kullandığı alanların başında Turizm gelmektedir. Ancak takdir edersiniz ki ülkemizde yaşanabilecek herhangi bir istenmeyen menfur bir olayda veya çevre ülkelerle yaşayacağımız sorunlarda turizm konusunda dipleri görmekteyiz. Yani İngilizce alanında her ne kadar iyi noktaya bile gelmiş olsak bir yönüyle bazı etmenlere sürekli olarak bağımlı kalıyoruz. Bugün bir Başbakan veya Cumhurbaşkanı olmak için bile İngilizce bilmek öncü bir koşul değilken 80 milyonluk bir nüfusta her ferdin kendi güvenliğini siber anlamda koruma önceliği vardır. Ancak bir Twitter, YouTube, Facebook gibi bilişim kanallarına hâkimiyeti vererek milli güvenliğimizi sağlamak mümkün değildir. Fakat mümkün olan bir gerçek vardır ki o da bu kadar önem arz eden bir alanda tam bağımsızlığımızı elde etme imkân ve kabiliyetine sahip olmamızdır. Önem sırası açısından da değerlendirdiğimizde biliyorsunuz ki günümüz de siber saldırılar hayati önem ihtiva etmektedir. Artık günümüzde böyle bir noktaya gelmişken Bilgisayar Bilimleriyle alakalı eğitimde kaybedeceğimiz zaman ve tahammülümüz kalmamıştır.

Bilgisayar Bilimleri dersleri sadece 5 ve 6. sınıflarda değil 7 ve 8. sınıflarda da zorunlu olmalıdır ki zaten yakın geçmişte TTKB tarafından kademeli olarak zorunlu olacağının sözü verilmişti. İstikrarı zaten oldukça önemseyen hükümetimizi de örnek göstererek MEB’in önceden alınmış olan kararlara önem vermesi çağrısını yinelemekteyiz. Bir diğer açıdan eğitim ve dolaylı olarak ekonomi boyutu olan FATİH Projesi hususunda ise istenilen düzeylere gelinememiştir. Ve bunun muhakkak ki en önemli nedenlerinden bir tanesi de Bilişim Öğretmenlerinin projeye istenilen düzeyde dâhil edilmemesi veya 100 saatlik kurslarla eğitim verilen kişilere teslim edilmiş olmasından dolayıdır. Elinizde 4 yıllık eğitim almış alanında yetkin Bilişim Öğretmenleri varken çareyi uzaklarda aramanın mantığı nedir birisi çıkıp anlatsın bize artık? Yaklaşık 15.000 Bilişim Öğretmeni ivedilikle milli eğitime bir yönüyle dâhil edilmelidir. Hadi diyelim ki doğal madenler konusunda kısıtlamalar var çıkaramıyoruz şimdilik kullanamıyoruz da fakat en değerli madenlerden daha değerli olan bu gençlerimizi neden kaderlerine terk edip faydalanma yoluna gitmiyorsunuz?

Nasıl ki bugün ekonomi bir takım çevrelerce koz olarak kullanılarak milletimize zarar verilmeye çalışılıyorsa bizlerde bilişim alanında ortaya koyacağımız vizyon ile tüm bu spekülatif hamleleri tamamen absorbe edebilme şansını yakalamış olabileceğiz. Milletimizin MEB’den beklentisi bu yöndedir ve bu ihtiyaç giderilinceye kadar da tüm ilgililer konuyla alakalı taleplerini yineleyeceklerdir.



Fatih Akkus

MEBPERSONEL 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.