Yatılı Yaz Kur'an Kursları Öğretim Programı

Yatılı Yaz Kur'an Kursları Öğretim Programı

Kamuajans.com - Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Yatılı Yaz Kur’an Kursları Öğretim Programı” ve programın uygulanması dair esaslar açıklandı.

<strong>YATILI YAZ KUR’AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI</strong>

<strong><br />

GİRİŞ</strong>

<br />

Kur’an’ı anlamak ve ona uygun bir hayat yaşamak isteyen Müslümanlar, Hz. Peygamber (s.a.s) devrinden günümüze kadar her dönemde Kur’an eğitim ve öğretimine büyük önem vermiş ve bu eğitim için çeşitli kurumlar geliştirmişlerdir. Kur’an kursları da bu bağlamda geliştirilen önemli kurumlardan biridir.<br />

<br />

Kur’an kursları; Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler öğretimi yanında, milli birlik ve beraberlik bilincinin geliştirilmesi, sevgi, saygı ve dostluk bağlarının güçlendirilmesi, vatan, millet, bayrak, şehitlik, gazilik gibi milli ve manevi değerlerin kazandırılması, bir arada yaşama ve sorumluluk bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaç edinmiş eğitim merkezleridir.

<br />

Başkanlığımızca Kur’an kurslarında gerçekleştirilen önemli yaygın din eğitimi faaliyetlerinden biri de örgün eğitimin tatile girdiği yaz aylarında açılan yaz Kur’an kurslarıdır. Camiler, Kur’an kursları ve Başkanlığımızca uygun görülen diğer mekânlarda açılan ve her yaş grubundan öğrencinin katıldığı yaz Kur’an kurslarında; yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okuma, anlamını öğrenme, dualar ve sûreler ezberlemenin yanı sıra temel dini bilgiler, İslam’ın inanç esasları, ibadetler, ahlaki değerler ve Hz. Peygamberin (s.a.s) örnek hayatından davranışlar öğretilerek muhataplara önemli fırsatlar sunulmaktadır.<br />

<br />

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, yaygın din eğitimine yönelik hazırlanan tüm programlarda olduğu gibi, Başkanlığımızın yaz Kur’an kursları stratejisi, muhatapların ilgi, ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurularak, yaz Kur’an kursları program ve materyallerinin yeniden yapılandırılmasına ve çeşitlendirilmesine büyük önem vermektedir.

<br />

Bu çerçevede, öğreticilerin rehberliğinde uygulama ağırlıklı, kısa süreli, yoğunlaştırılmış bir eğitim almak isteyen öğrencilere yönelik hazırlanan ve amaçlı sosyal-kültürel etkinliklerle desteklenen “Yatılı Yaz Kur’an Kursları Öğretim Programı” da söz konusu program çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalardan biridir.

<br />

“Yatılı Yaz Kur’an Kursları Öğretim Programı” ile; öğrencilerin Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler alanında, öğrenme düzeylerine ve gelişim evrelerine uygun olarak temel düzeyde bilgi, bilinç ve beceri kazanmaları hedeflenmektedir. Aynı şekilde program kapsamında ders sonrası gerçekleştirilecek sosyal, kültürel, sportif etkinlikler ve ortak kullanım alanlarının sağlayacağı ‘ortam öğrenmesi’ ile, öğrencilerde sorumluluk, fedakârlık, yardımlaşma, saygı, zaman yönetimi, empati kurma gibi değerlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

<br />

Programın hazırlanmasında; muhatap kitlenin bilgi, duygu ve davranış yönünden gelişimlerini dikkate alan, öğrenci merkezli yöntem ve teknikleri kullanmayı öngören, bireysel farklılıkları göz önünde bulunduran çerçeve esnek öğretim programı anlayışı benimsenmiştir.

<br />

<strong>I. PROGRAMIN GENEL AMAÇLARI</strong>

<br />

Bu programla öğrencilerin;

<br />

1. Kur’an-ı Kerim, temel dini bilgiler ve Hz. Peygamberin (s.a.s) hayatıyla ilgili bilgi, beceri ve bilinç düzeylerinin geliştirilmesi,

2. Rabbimize, peygamberimize ve dinimize karşı duydukları sevgi ve muhabbetlerinin artırılması,

3. Milli ve manevi değerlerimiz konusunda farkındalık kazanmaları,

4. Ahlaki gelişimlerine katkı sağlanması,

5. Sorumluluk duygusuna sahip olmaları,

6. Sosyal ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi,

7. Özgüven ve hedef sahibi olmaları,

8. Yaz tatilinde nitelikli zaman geçirmeleri amaçlanmıştır.

<br />

<strong>II. PROGRAMIN YAPISI VE UYGULAMA ESASLARI</strong>

<br />

1. Program; haftada 5 gün, günde 6 saat olmak üzere 4 hafta olarak uygulanır.

2. Program; Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler (İtikat, İbadet, Ahlak, Siyer), Sosyal ve Kültürel Etkinlikler derslerinden oluşmaktadır.

3. Program; Kur’an-ı Kerim 15, Temel Dini Bilgiler 12 (İtikat 2, İbadet 4, Ahlak 2, Siyer 4), Sosyal ve Kültürel Etkinlikler 3 saat olmak üzere haftada 30, toplam 120 saatlik krediden oluşmaktadır.

4. Programda yer alan öğrenme alanları göz önünde bulundurularak aynı öğrenci grubuna birden fazla öğretici ders verebilecektir.

5. Sınıfların oluşturulmasında öğrencilerin yaş aralığı, öğrenim durumu ve bilgi düzeyleri gibi hazır bulunuşlukları göz önünde bulundurulacaktır.

6. Hazır bulunuşluk seviyelerine göre oluşturulan sınıflarda; ileri seviye için “Dinim İslam”, orta seviye için “Dinimizi Öğreniyoruz 1-2-3”, başlangıç seviyesi için ise “Yaz Kur’an Kursları Dinimi Öğreniyorum” kitapları kaynak olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Başkanlığımızın çocuklara ve gençlere yönelik yayınlarından imkânlar ölçüsünde faydalanılacaktır.

7. Programda yer alan konular, programın genel amaçları ve ders kazanımları çerçevesinde işlenecektir.

8. Konular, sevgi-ilgi-bilgi dengesini gözeten bir yaklaşımla işlenecektir.

9. Program, çerçeve esnek program anlayışına dayalı olarak hazırlanmıştır. Bu kapsamda öğreticiler, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alarak muhtevanın sınırlarını belirleyebilecekler; öncelikle işlenmesi gereken konuları öne alabilecek veya sonraki haftalara aktarabileceklerdir.<br />

10. Eğitimin tüm süreçlerinde öğrencilerin pedagojik ihtiyaçları dikkate alınacak, eğitimle ilgili her bir unsurun öğrencilere göre düzenlenmesine çalışılacaktır.

11. Programda yer verilen konular işlenirken, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmasına özen gösterilecek; bireysel farklılıklar ve hedef kitlenin hazır bulunuşluğu daima göz önünde tutulacaktır.

12. Konuların işlenişinde kolaydan zora, somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene vb. öğretim ilkeleri göz önünde bulundurulacaktır.

13. Kullanılacak eğitim materyallerinin Başkanlıkça hazırlanmış veya müftülükçe kullanımına izin verilmiş olmasına dikkat edilecektir.

14. Elif-Bâ ve Kur’an-ı Kerim öğretiminde öğrencilerin harfleri/kelimeleri doğru telaffuz etmelerine özen gösterilecektir.

15. Öğrencilerin yanlış ve eksik dini bilgi ve anlayışları, pedagojik bir yaklaşımla ele alınarak düzeltilecektir.

16. Konular; okuma parçaları, hikâye, şiir, video, film gibi çeşitli görsel ve işitsel materyallerle desteklenecektir.

17. Derslerin işlenişinde konunun özelliğine göre; örnek olay incelemesi, drama, tartışma, eğitsel oyunlar vb. öğretim yöntemleri ve materyallerinden yararlanılacaktır.

18. Öğrencilerin namazlarını kılabilecek düzeyde sûre ve dua öğrenmelerine öncelik verilecektir.

19. Öğrencilerin kurs süresince, cemaatle namaz kılmaları ve cuma namazı gibi toplu yapılan ibadetlere katılmaları teşvik edilecektir.

20. Konuların insan hayatına kattığı kazanımlara vurgu yapılacak, örneklerin günlük hayattan seçilmesine özen gösterilecektir.

21. İbadetlerin; Allah'a karşı sevgi, saygı ve bir şükür duygusu olması yanında, kişinin sağlığına, fertlerin birbirine sevgi ve saygı ile bağlanmalarına, yardımlaşmalarına, dayanışmalarına imkân veren; fert ve toplum ilişkilerinin iyi ve düzenli bir şekilde yürümesine katkı sağlayan, insanı erdeme ve mutluluğa götüren kazanımlarına dikkat çekilecektir.

22. Eğitim sürecinin tüm unsurlarında, öğrencilerin insanı değerli kılan davranışlar konusunda farkındalık kazanmalarına katkı sağlayacak bir yaklaşım benimsenecektir.

23. Muhatap kitlenin ilgi, ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurularak özellikle ibadet konularında Şafii mezhebindeki temel farklara değinilecektir.

24. Yaz Kur’an kurslarının yüklendiği misyon çerçevesinde, gerekli tedbirleri almak koşuluyla öğrencilerin ders dışı zamanlarını planlamaya yönelik; programın hedef ve kazanımlarına katkı sağlayacak nitelikte gezi, konferans, film, belgesel, bilgi yarışmaları, sosyal, sportif faaliyetler vb. amaçlı etkinliklere yer verilecektir.

25. Sınıf dışı eğitim öğretim ortamları (panolar, dinlenme mekânları vb.) programın genel amaçlarına katkı sağlayacak şekilde, öğrencilerin düşünce dünyalarında büyük bir medeniyetin parçası olduklarını hatırlatacak nitelikte İslam tarih, sanat ve kültüründen örneklerle zenginleştirilecektir.

26. Kursun fiziki ve teknik imkânları ölçüsünde, öğrencilerin mûsikîye ilgilerini sağlamak amacıyla dinlenme zamanlarında Kur’an-ı Kerim tilaveti başta olmak üzere kaside, ilahi vb. dini mûsikî formlarımızdan dinletilere yer verilecektir.

27. Birlik, beraberlik, sevgi, saygı, kardeşlik, arkadaşlık, dostluk vb. değerlerin öğrenciler tarafından özümsenmesine özen gösterilecektir.

28. “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, sevdirin, nefret ettirmeyin.” hadisi daima ilkemiz olacaktır<br type="_moz" />

<br />

<strong><a href="http://kamuajans.net/images/dosyalarim/YATILI_PROGRAMI.pdf">Yatılı Yaz Kur'an Kursları Öğretim Programı</a></strong>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.