Umre Ve Hac İmtihanına Katılanların Harcırahı İle İlgili Açıklama

Umre Ve Hac İmtihanına Katılanların Harcırahı İle İlgili Açıklama

KamuAjans.Com-Bağımsız Diyanet Sen Umre ve Hac İmtihanına katılanlar yol ve harcırah giderleri alabilirler. Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hac ve umre organizasyonu ile Suudi Arabistan’a gidecek vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere görevlendirilecek personelin seçimine ilişkin olarak yapılan sınava katılanların harcırah alabileceklerini ve görevli izinli sayılacağını belirtti.

Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin konuyla ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Diyanet İşleri Başkanlığının umre organizasyonunda görev alacak personelin sınavları bölge merkezi olarak seçilen illerde yapılmaya başlandı. Sınavın başlaması ile birlikte sendikamıza üyelerimiz ve personel tarafından umre sınavına katılanların yolluk ve harcırah alıp alamayacağı yönünde çeşitli sorular gelmektedir.

2018 yılı umre organizasyonunda görev almak isteyen personele bölge merkezi olarak seçilen illerde Başkanlık tarafından yapılan bu sınava katılarak umre organizasyonunda görev almak isteyen personel, katlanmış olduğu yol ve harcırah giderlerini almalarının önünde bir engel bulunmadığı gibi Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan imtihanlar için yolluk ödenebileceğine yönelik mütaala da mevcuttur.

Konuyla ilgili olarak Başkanlık tarafından açılan sınavlara yolluk ödeneceği yönünde Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 02.12.2013 tarih ve 1174 sayılı “İmtihan için Harcırah” başlıklı mütalaasında özetle “6245 sayılı Kanun’un 18 inci maddesinde, “Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir.” hükmü yer almaktadır. Sınavın Başkanlıkça ilan edilmiş olması, kurumun bu sınava gireceklerin katılmalarını tensip anlamına gelmektedir. Zira bir sınavın ilanı ile isteyenler sınava girmekte, sonucunda bu kadrolar doldurularak kamunun bir işi görülmektedir. Kişinin görev mahallinden hareketinin nedeni; kamunun sınav ilanı yani kamusal bir hizmetin görülmesidir. Dolayısıyla “kurumlarınca görülecek lüzum” ifadesi bu şekilde karşılanmaktadır. Aksi halde hiçbir sınav için harcırah ödenemeyeceğini söylemek gerekir ki, o takdirde kanun koyucunun abesle iştigalini iddia etmek sonucu doğacaktır. Böyle olması ise muhaldir. Buna göre, Başkanlıkça açılan sınavlar için memuriyet mahallinden başka bir yere gidenlere, yol gideri ve yolda geçen süre ile gidilen yerde kalınan günlerin en çok yedi günü için gündelik ödenebileceği, bu durumdaki personelin geçici görevli sayılacağı değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Bağımsız Diyanet Genel Başkanı Faruk Çetin Başkanlığın mütaalası ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde umre sınavına katılan personelin bağlı bulunmuş olduğu müftülüklerden umre/hac sınavı yol masrafı ve harcırahın tarafına ödenmesini talep etmelerini durumunda alabilecekleri ve ayrıca bu sınava katılanların görevli izinli sayılacağını ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.