Diyanet Personelinin Talepleri KPDK'ya Sunuldu

Diyanet Personelinin Talepleri KPDK'ya Sunuldu

Kamuajans.com - Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığından gerçekleştirildi. Toplantıda genel taleplerin Diyanet ve Vakıf Hizmetleri kolunda Diyanet-Sen taleplerinin yer aldığı dosyayı KPDK’ya sundu.

Kamuajans.com - Toplantıya Diyanet-Sen’i temsilen Genel Başkan Mehmet Bayraktutar, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yaman ve Diyanet-Sen Hukuk Müşaviri Avukat H. Muharrem Mankır katıldı. Diyanet-Sen’in KPDK’ya sunduğu dosyada şu maddeler yer alıyor:


DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI VE VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN MALİ HAKLARI


Madde 1. Din Hizmeti Tazminatı

1.1 Vaiz ve Eğitim görevlisi kadrolarında bulunanlar için % 170 din hizmeti tazminatı düzenlenir.

1.2 Murakıpların din hizmetleri tazminatı %170 oranında düzenlenir.


Madde 2. Ek Gösterge

1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden dini yükseköğretim mezunu olmak şartı aranmaksızın birinci derecede görev yapan tüm lisans mezunlarının ek göstergeleri 3000 olarak düzenlenecektir.

1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Genel İdare Hizmetler Sınıfında görev yapan ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan memurların ek göstergeleri bulundukları kadrolara göre değil eğitim durumlarına göre düzenlenir.

Madde 3. Toplu Ulaşım Araçlarından İndirimli Yararlanma İmkanın Sağlanması

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan Kur’an Kursu Öğreticileri, vaiz, imam-hatip, müezzin kayyım ve murakıplara toplu ulaşım araçlarının kullanılmasında indirimli tarifelerden yararlanması sağlanır.


SOSYAL HAKLAR


II.1. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI PERSONELİNİN SOSYAL HAKLARI


Madde 4. Rotasyon Sorunu (Cami Görevlilerinin Zorunlu Yer Değişikliği)

15.04.2015 tarihli ve 29327 sayılı Resmi Gazete’de “Diyanet İşleri Başkanlığı Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Yönetmeliğin 37. Ve Geçici 1. Maddesi cami görevlilerine hiçbir sebep olmaksızın idare tarafından zorunluğu yer değişikliği/rotasyon uygulaması getirmiştir.

Din görevlilerine rotasyon uygulamasını içeren Yönetmelikle birçok cami görevlisi mağduriyet yaşamış ve yönetmelik din görevlileri arasında huzursuzluğa neden olmuştur.


Madde 5. Fahri/Geçici Kur’an Kursu Öğreticilerinin 4/B Sözleşmeli veya Kadroya Alınması

Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an kursu vekil öğreticiliğinde aranan şartları haiz olmaları kaydıyla, üzerinde resmi görevi bulunan veya bulunmayanlardan ücret karşılığı ders vermek üzere görevlendirilerek görev yapan Geçici/Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri kadrolu statüye alınır.


Madde 6. Vekil Cami Görevlilerinin (İmam Hatip/Müezzin Kayyımlar) 4/B Sözleşmeli veya Kadroya Alınması

Diyanet İşleri Başkanlığında vekil statüde çalışan İmam Hatip ve Müezzin Kayyımlar kadrolu pozisyona alınır. 


Madde 7. Murakıpların Statüsü

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki murakıplık kadrosunun unvanı müftülük müfettişi veya müftülük denetmeni olarak değiştirilir. Genel İdare Sınıfında bulunan Şube Müdürlerine eşdeğer kadro olarak değerlendirilir.


Madde 8. TCK 219. Maddesindeki Yasaklar

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 219. Maddesinin, din görevlilerini siyasi açıklamalarda bulundu şeklinde son derece suiistimale açık suçlamalarla karşı karşıya bırakarak mağdur eden ve temel hak ve özgürlüklere, din ve vicdan özgürlüğüne ve fikir özgürlüğüne aykırı olduğu tartışmalarına neden olan hükmü kanun metninden çıkarılacak veya bu sakıncaları bertaraf edecek şekilde değiştirilecektir.


Madde 9. Müftülere Resmi Nikâh Yetkisi

Vatandaşların nişan ve düğün törenlerinde davet üzerine görevi gereği dualar okuyan pek çok din görevlisini sanık durumuna düşürerek mağdur eden yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi amacıyla müftülere de resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.


Madde 10. Sınavsız Lisans Tamamlama

İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınır.


Madde 11. Köy ve Kırsal Kesimde Çalışan Personelin Durumu

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden köy ve kırsal kesim camilerinde görevli personele mahrumiyet (gelişmemiş bölge) tazminatı verilmesi konusunda gerekli çalışma yapılır. Ayrıca bu personele barınma ihtiyacının karşılanması için lojman sağlanır.


Madde 12. Cami Görevlilerinin Hafta Tatilinin İki Gün Olması

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yer alan imam-hatip ve müezzin kayyımlar, diğer hizmet sınıfındaki memurlar gibi haftada iki gün tatil yaparlar.


Madde 13. Köylerde Görevli Personelin Okuyan Çocukları İçin Yurt Desteği

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden köylerde görevli olup çocuklarını diğer köylerde veya ilçe merkezi veya il merkezinde okutan personelin çocuklarına yurt temin edilir veya barınma ve iaşe yardımı yapılır.


II.2. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN SOSYAL HAKLARI


Madde 14. Servis Ve Yemek Katkısı

1.1Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüklerinde çalışan personele yapılan servis ve yemek giderleri ödemesi diğer Bölge Müdürlüklerinde çalışan servis ve öğle yemeği imkanı bulunmayan personele de ödenir.

1.211.12.1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin “Yardımın şartları” başlıklı 5/2 maddesindeki “servis, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması hükmünün “servisi” giyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının 25 olarak değiştirmesi için çalışma yapılır.


Madde 15. Vakıf Kira Gelirlerinden Pay

Vakıf kira gelirlerinin %5’ini geçmemek ve brüt maaşlarının üçte birini aşmamak üzere Vakıflar Meclisinin belirlediği oranlarda Vakıflar Genel Müdürlüğü personeline ödeme yapılır. Bu ödemelerden Kadro Karşılığı sözleşmeli personel ile işçi olarak çalışan personeller hariç diğer tüm personel yararlanır.


II.2. ORTAK SOSYAL HAKLAR


Madde 16. Lojman Tahsisi

1.1 Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan cami lojmanları görev tahsisli olarak cami görevlilerine tahsis edilir. Hazinenin, köy tüzel kişiliğinin veya diğer kuruluşların mülkiyetinde olan cami lojmanlarının kullanım ve kiraya verme yetkisinin alınması için Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli tüm işlemleri yapar ve cami görevlilerine lojman tahsis edilir.

1.2 Diyanet İşleri Başkanlığı Genel İdari Hizmetlerinde çalışan personeline ve Vakıflar Genel Müdürlüğü personeline görev tahsisli olarak tahsis edilen lojmanların oranı düşürülür ve süre tahsisli lojman sayısı arttırılır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.