Diyanet İşleri Başkanlığına Açık Mektup

Diyanet İşleri Başkanlığına Açık Mektup

KamuAjans.Com-Sayın Başkan, Türkiye'de önemli bir kurumun başında bulunuyorsunuz. Mahiyetinizde yüz bine yaklaşan cami sayısı ve o camilerde istihdam edilen personelin, günde beş vakit insanlarla buluşması inanılması güç bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmek adına imam hatiplerin donanımlı olmaları gerekir. Alıcılarını imamlara çeviren cemaatin hoş tutulması lazım. Bilhassa Cuma hutbelerinde imam hatiplerimizin, cemaatin ihtiyaç duyduğu bilgileri onların anlayabileceği bir seviyeye büründürüp vermesi ger

Sizlerin, özellikle yaz tatillerinde çocuklarımızı ve gençlerimizi cami ile buluşturma adına başkan olarak çabalarınız ve geliştirdiğiniz projeleriniz takdire şayan durumda. Ancak halkın cami ile buluşması adına daha yapılacak çok şey var. Bunların en önemlilerden biri devasa camilerimizin ısıtılması ve serinletilmesi sorunudur. Bu sorun devam ettiği müddetçe, var olan cemaatin de buharlaşacağını bilmenizi isterim.

Camilerimiz güzel yapılmış, iç ve dış dizaynı cezb ediyor insanı. Halılarda adeta bir yarış var. Nerede ise bütün camilerimiz tek renk ve kaliteli halılarla düşenmiş durumda. Bütün bu hizmetleri zengin ve hayırsever insanların katkıları ile yapmışız. Allah cc sayılarını çoğaltsın.

Başkanlık nezdinde, camii hizmeti ve müştemilatı nasıl tanımlanıyor bilmiyorum. Lakin camilerimiz Allah'a emanet. Başkanlık olarak camilere ısıtma, serinletme, boya ve tamirat için ödenek göndermiyorsunuz. Özellikle son iki yıldır camilerimiz kış aylarında morg, yaz aylarında fırın vazifesi görmektedir. İmam hatiplerimiz camileri ısıtamıyor. Sobaların tedavülden kalkması epey zaman oldu. Camilerde klimalar var ama şartelleri inik durumda. Zira özelleştirilen elektrik kurumu, geçen zamanın da hıncını şimdi çıkarmanın peşinde.

Geçen gün bazı camilerimize gelen faturalarda astronomik rakamlar gördüm. Tarifenin başlangıç rakamı sekiz binden başlayıp on beş bine kadar çıkıyordu. Zavallı imamların uykuları kaçıyor. Bu faturalar haliyle camii cemaatına yansıtılıyor. Cuma namazlarımız, otobanlarımız gibi ücrete tabii olmuş durumda. İmamlarımız halktan para isteye isteye dilenci duruma düşmüş, hutbe sonrası para isteme otomatiğe bağlanmış bir vaziyet arzetmektedir. Bu durum verilen hutbenin içeriğini aşındırıyor, bunu biliyorsunuz değil mi? Peygamber (sav):'' Dünyaya rağbet etme ki Allah seni sevsin, insanların elindekine rağbet etme ki insanlar seni sevsin.'' Diyor. Yirmi birinci yüzyıldaki insanlar parayı nasihatten daha fazla seviyor.

Sayın başkan, Teşkilatınız Cuma sonrası halka para dağıtsın demiyorum lakin, her Cuma sonrası para toplamanın da verilen hutbeyi buharlaştırdığını, daha ciddi yardımlar için de insanların artık yardım yapmaktan imtina edeceği bir süreci yaşatmaya hakkımızın olmadığını söylemek istiyorum.

Sayın başkan, hizmete sunulan her caminin gerek vakit namazlarında gerekse Cuma ve bayram namazlarındaki müdavimlerini hoş tutmak zorundasınız. Camii ile buluşan insanlar bir an önce ibadeti bitirip eve dönme telaşında olmaması lazım. İbadetlerini kışın sıcak, yazın serin bir ortamda yapma hakları doğal değil mi? Cevabınız evet ise yapılacak şey çok basit. Kurumunuzun, zaman zaman devletimizin başka kurumlarına para yardımında bulunduğunu bilmeyen yoktur. Elbette övülecek bir durumdur bu. Lakin kendi teşkilatınız yardıma muhtaç durumda iken selefinizin ve ya sizlerin böyle davranması düşündürücüdür. Ben bu mektubu sizlere vicdanımı rahatlatmak adına göndermiyorum. Camilerimizin ve imam hatiplerimizin toplum nezdindeki itibarlarının korunması adına gönderiyorum. Sayın başkan, insanlarımızın namazlarını camide cemaatle eda etmesi zaten sorunludur. Bilhassa sabah namazlarında camilerimizin onda biri ancak doluyor. Gelin bu sorunu katmerleştirmeyin. Kolaylaştırın zorlaştırmayın düsturu ile davranacağınıza olan inancımı muhafaza etmek istiyorum. Allahın selamı ve rahmeti üzerinizde olsun.

Abdullah Hakan Lale

Siverek/Şanlıurfa


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.