Diyanet (14 Nisan 2017) Türkiye Geneli Cuma Hutbesi

Diyanet (14 Nisan 2017) Türkiye Geneli Cuma Hutbesi

KamuAjans.Com-Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her hafta resmi sitesi üzerinden yapılan yayın ile duyurulan Cuma Hutbesinin 14 Nisan 2017 konusu belli oldu. Cuma Hutbesinin bu haftaki konusu "Hz. Peygamber ve Güven Toplumu" oldu.

İLİ : GENEL TARİH : 14.04.2017 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU 

Aziz Kardeşlerim!

Peygamberimiz (s.a.s), bir gün Beytullah’ınyanındaki Safâ tepesinden Mekke ahalisine şöyleseslendi: “ ‘Şu vadinin arkasında size saldırmak üzerebekleyen bir ordu var.’ desem bana inanır mısınız?”Mekkeliler hep bir ağızdan, “Evet, inanırız. Zira sen eminbir kişisin. Güvenilir birisin. Doğruluk ve sadakattimsalisin. Biz senin yalan söylediğini hiç işitmedik.”diyerek karşılık verdiler. Bunun üzerine Rahmet Elçisi,“Ben sizi elîm bir azaba karşı uyarıyorum.”1 dedi. VeMekkeliler nezdinde bütün insanlığı Allah’a imanaçağırdı. İman ile eman bulmaya, yani her türlü korku veendişeden güvende olmaya davet etti.

Kardeşlerim!

Peygamber Efendimizin dünyayı teşriflerininmiladi yıldönümü olan yeni bir Kutlu Doğum Haftasınadaha girmiş bulunuyoruz. Kutlu Doğum Haftası, Resûl-iEkrem (s.a.s)’i anmaktan anlamaya şiarıyla Diyanet İşleriBaşkanlığımızın tamamen kendi inisiyatifi ile başlattığıve 1989 yılından beri kutladığı bir haftadır. Kutlu DoğumHaftası, mümin gönüllerde Peygamberimize duyulanmuhabbetin artmasına, onun insanlığa takdim ettiğigüzelliklerin daha iyi anlaşılmasına vesile olan,milletimiz ve gönül coğrafyamızca benimsenmiş ilmi vekültürel bir faaliyettir. Bu hafta, hicri takvime göre idrakettiğimiz mevlid kandilimizin bir alternatifi değildir.Aziz Müminler!Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de “Biz emanetigöklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onuyüklenmek istemediler, ondan çekindiler. O emanetiinsan yüklendi.”2 buyurmuştur.

Kardeşlerim!

İman nimetinden sonra Allah’ın bizlere lütfettiği enbüyük nimet emandır. Güven nimetidir. Rabbimiz,kainatı insana emanet etmiş ve güvenli bir dünyakurmamızı emretmiştir. İnsanın insana, komşununkomşuya, işçinin işverene güvendiği bir dünyayı inşaetmemizi istemiştir. Ne hazindir ki bugün insanlık bütünbu emanetlere hakkıyla riayet edemediği için küresel ölçekte bir güven bunalımı yaşıyoruz. Bireyler vetoplumlar arası ilişkileri sarsan hâdiselerin bir türlü ardıarkası kesilmiyor. Gün geçtikçe insanın insanla vetabiatla ilişkisi bozuluyor. Ve her geçen gün dünyamızdaha da güvensiz bir hale geliyor.

Kardeşlerim!

Etrafımıza şöyle bir baktığımızda büyük bir kargaşave kaos ortamı, müthiş bir güvensizlik ve korku tablosuile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Güven ihtiyacını karşılamak için olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor.Teknolojisinin her türlü imkanı seferber ediliyor.Bugün yerküremizi kuşatan güven bunalımı öyleboyutlara ulaşmıştır ki tüm insanlığın ortak yurdu ve eviolan dünyamızın güvenliği de geleceği de büyük birtehlike altındadır. İnsanların bitmek tükenmek bilmeyenhırs ve tamahları yüzünden tabiatın dengesi bozulmayabaşlamıştır.Üzülerek ifade edelim ki; tüm bu yaşananolumsuzluklardan müminler topluluğu da kendisinikoruyabilmiş değildir. Tarihte “selam ve eman yurdu”olarak bilinen İslam beldeleri bugün ahlak ve hukuktanımayan karanlık ve kuralsız savaşların pençesindetarumar edilmektedir.Kardeşlerim!İşte bütün bu gerekçelerle Diyanet İşleriBaşkanlığımızca 2017 yılı Kutlu Doğum Haftası teması“Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” olarakbelirlenmiştir. Düzenlenecek etkinliklerle yeniden EminPeygamber’in emin ümmeti olabilmek ve güven toplumuolarak anılabilmek için mümin gönüllerde bir bilinç vefarkındalık oluşturulmaya çalışılacaktır. Diğer taraftaninsanlığın hep birlikte güvensizlik girdabına doğrusürüklendiği günümüzde güvenli, huzurlu, yaşanabilir birdünyanın inşasına katkı sağlanacaktır.

Kıymetli Kardeşlerim!

Bütün peygamberlerin ortak gayesi, tevhid inancınıinsanlığa duyurmaktır. İmanı gönüllere yerleştirmektir.İman ile gönülleri, zihinleri, bedenleri, şehirleri, ülkeleriemana, yani güvene kavuşturmaktır. İnsanlara canın,inancın, neslin, malın ve haysiyetin emniyette olduğuhuzurlu bir toplum takdim etmektir. Âlemlere rahmetolarak gönderilen Peygamberimiz (s.a.s)’in de, hayatı buuğurda mücadele ile geçmiştir. O, iman ile emân; müminile güvenilir olmak arasında sımsıkı bir bağ kurmuştur.Mümini “Elinden ve dilinden insanların güvendeolduğu kişi”3 olarak tanımlamıştır.

Kardeşlerim!

Bugün emin peygamberin ümmeti olarak bizleredüşen de güvenilir müminler olmaktır. Eğer bizlergüvenilir müminler olursak işte o vakit Rabbimizinemanı, himayesi bizimle olur. O, bizi her türlü korku vehüzünden, endişe ve kederden korur. Eğer bizlergüvenilir müminler olursak işte o vakit çevremizdengüven bekleyebiliriz. Eğer bizler güvenilir müminlerolursak işte o zaman hanelerimiz, işyerlerimiz,mahallelerimiz, şehirlerimiz, ülkemiz ve dünyamızgüvende olur. Zira güvende olan bir dünya ancakgüvenilir insanlar, emin müminler eliyle inşa edilecektir.

Unutmayalım ki; din güvendir. Mümin güvenilendir.İnsanlık insana emanettir.Kardeşlerim!Bu vesileyle Kutlu Doğum Haftanızı tebrikediyorum. Bu haftanın ülkemiz, milletimiz, gönülcoğrafyamız ve bütün insanlık için hayırlara vesileolmasını Yüce Rabbimizden diliyorum.

1 Buhârî, Tefsîr, Şu’arâ, 2; Müslim, Îmân, 355.2 Ahzâb, 33/72.3 Ahmed b. Hanbel, XI, 658.Kaynak: 14 Nisan 2017 Tarihli Cuma Hutbesi Yayınlandı  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.