DHBT Sınavlarının Diğer Sınavlara Kıyasla Maliyetini Artıran Özellik Nedir?

DHBT Sınavlarının Diğer Sınavlara Kıyasla Maliyetini Artıran Özellik Nedir?

Kamuajans.com – Meclis’te, cevaplaması istemiyle hakkında soru önergesi verilen M.E.B. Ziya Selçuk’un, DHBT sınav ücretinin neden yüksek olduğuyla ilgili ÖSYM’den aldığı bilgilerle verdiği cevaba Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, karşı çıkarak yazılı basın açıklaması yaptı.

Bakan Selçuk’un, eğitim sektöründe tecrübeli bir isim olduğunu ve DHBT sınav ücretlerinin hangi hallerde yüksek, hangi hallerde daha düşük olması gerektiğini en iyi bilmesi gereken isim olduğunu belirten Hasan Türüt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“M.E.B. Sayın Ziya Selçuk, ÖSYM’den aldığı bilgilerle DHBT sınav maliyetinin neden yüksek olduğunu açıklamaya çalıştı! Ama Diyanet camiasını inandıramadı. Zira TUS, DUS, STS-DİŞ, EUS, YDUS sınavlarıyla din görevlilerinin girdiği DHBT sınavlarının özelliklerini karıştırıyor veya anlamamış görünüyor! Konuyla ilgili olarak kendilerini akil adam zannedenlerin aklı ve vicdanı buna kani olmuşsa söyleyecek sözümüz yok. Çünkü ÖSYM’nin verdiği cevap aklı olan hiç kimseyi ikna etmeye yeterli değildir.

Sayın Bakan, DHBT sınavının neden yüksek olduğunu ÖSYM’nin verdiği bilgiye göre şu şekilde cevaplamaya çalıştı: "Gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kar elde etme amacı güdülmemekle beraber sınavların özelliğine göre maliyetlerde artış oluşmaktadır. Özellikle Tıpta Uzmanlık Eğitimi Girişi Sınavı (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Girişi Sınavı (DUS), Diş Hekimliğ Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS-Diş), Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (YDUS) soru hazırlama maliyetleri diğer sınavlara kıyasla önemli artış göstermektedir"

Şimdi soruyorum; sadece din görevlilerinin girdiği DHBT sınavlarının diğer sınavlara kıyasla maliyetini artıran özellik nedir? bize açıklayın. Bunu açıklamanız mümkün değil. ÖSYM Kurumu olarak, din görevlilerini rant kapısı olarak görüyorsunuz. Hâlbuki din görevlileri ekonomik sıkıntılarla ve ne güçlüklerle görev yapıyor bilemezsiniz.

DHBT Sınavları nedeniyle, açıktan atanmak amacıyla sınavlara girenler mağdur ediliyor. KPSS’ye girebilmek için ÖSYM’nin banka hesabına her yıl artan oran da bir ücretin yatırılması söz konusu… Bu nedenle artan sınav ücretleri, sınava girebilmek için il dışına çıkılması için yapılan masraflar bu din görevlilerini çok zorluyor. Bu sınavlar, maddi ve manevi olarak ciddi sıkıntılara neden olmaktadır.

Diyanet Bir-Sen olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrıda bulunuyoruz: Her kurum kendi ihtiyaç ve niteliklerine göre eleman alımı yapıyor ve bu alımların çoğu KPSS şartı taşımıyor. Diyanet ise, KPSS şartında ısrar ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da ihtiyaç duyduğu din görevlisi alımını kendi yapabilir. Bu nedenle KPSS, DHBT ve MBSTS sınavlarının kaldırılmasını istiyoruz. Bu sınavlar kaldırılıp lisans, önlisans ve İHL şeklinde diplomaya göre ve hafızlık ön şart olarak sıralama yapılmalıdır. Hafızlık diplomasını bizzat kendisi veren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hafızlığa gereken önem ve önceliği vermemesini de anlayabilmiş değiliz. DHBT sınavları Diyanet’te tıkanmalara neden olmaktadır. Eğer Diyanet İşleri Başkanlığı liyakat istiyorsa hafızlık diploması olanları şartsız almalıdır. Bunun için de hiç zaman kaybetmeden Diyanet Akademisi’nin kuruluşu tamamlanmalıdır. KPSS başta olmak üzere diğer sınavların liyakatle bir ilgisi yoktur. Artık şuna inanmaya başladık; sırf din görevlileri başarısız olsun diye sorular neredeyse mensubu bulunduğumuz ve sorumlu olduğumuz dinin dışındaki dinlerden sorulmaya başlandı! Bu çelişkilere bir an önce son verilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı doğruları ne zaman görecek? Daha ne kadar inat edilecek? Yüzlerce hafız bu engele takılıyor. Riskli, maddi ve manevi açıdan külfetli olan bölge sınavları kaldırılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.