Danştaydan Hafızlık Belgesiyle Ortaöğretime Geçişe İptal

Danştaydan Hafızlık Belgesiyle Ortaöğretime Geçişe İptal

KamuAjans.Com-Danıştay hafızlık belgesiyle ortaöğretime geçişe Eğitim İş'in açtığı dava neticesinde iptal kararı verdi. DANIŞTAY, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'hafızlık belgesiyle ortaöğretime geçiş' izni veren düzenlemesini iptal etti. Eğitim-iş'in başvurusunu inceleyen Danıştay, kararında düzenlemenin 'eğitimde fırsat ve imkân eşitliğine aykırılık oluşturduğu' vurgusu yaptı.

Resmi Gazete'de 28 Ekim tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, 8. sınıfı tamamlayan öğrencilerin, Diyanet işleri Başkanlığı'nca verilen hafızlık belgesini almaları halinde, yerleştirmeye esas sınav puanı olmaması ya da herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşememesi durumunda Anadolu imam hatip liselerine doğrudan geçişleri öngörülmüştü.

Böylece hafızlık belgesi alan öğrenciler sınavdan muaf tutulmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kararının ardından Eğitim-iş, Danıştay'a düzenlemenin iptal edilmesi için başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen Danıştay 8. Dairesi yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Ancak sendika bu kez de bir üst mahkemeye giderek itiraz etti.

Üst mahkeme olan Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu sendikanın talebini haklı bularak düzenlemeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Eğitim-iş'in kararla ilgili açıklamasında "Diyanet işleri Başkanlığı'nın, Milli Eğitim Sistemi'nin bir paydaşı olamayacağını söyledik.

Ortaöğretime geçiş sınavına eşdeğer olamayacak hafızlık belgesinin bir yeterlilik olarak kabul edilmesi asla mümkün değildir. Kararın bakanlıkça iyi değerlendirilmesini ve ortaöğretime geçiş sistemi ile ölçme değerlendirme konusunda, keyfi ve eşitlik ilkesini zedeleyecek uygulamalardan vazgeçilmesini istiyoruz. Aksi halde Eğitim-iş olarak her türlü hukuki mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

■ AYDINLIK / ANKARA 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.