2017 Yılı Cami Odaklı Din Hizmetleri Bilgi Formu

2017 Yılı Cami Odaklı Din Hizmetleri Bilgi Formu

Kamuajans.com - Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İmam ve Müezzinlerin "Cami Odaklı Din Hizmetleri Bilgi Formu'nu" doldurmalarını talep etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, insan kaynağı olan Din görevlilerinin daha etkin ve verimli çalışmasının yanısıra geleceğe dair uygulanabilir planlar yapabilmek amacıyla Din Hizmetleri Yönetim Sistemi'nde (DHYS) "Cami Odaklı Din Hizmetleri Bilgi Formu" başlıklı bir giriş ekranı oluşturdu. Her ne kadar bu ekran yıllardır varsa da Diyanet toplumda beliren beklentilerle birlikte oluşan psikolojik ortamında tesiriyle artık bu sayfayı daha etkin kullanmayı planlıyor. Bu itibarla cami odaklı din hizmetleri ile ilgili mevcut projelerin ne ölçekte hayata geçirildiğini tespit etmek ve "2017 Yılı Din Hizmetleri Raporu"nda değerlendirilmek üzere;

Cami ibadete açık mıdır?

Cami gün içerisinde ne kadar süre ile ibadete açıktır?

Camide haftalık cami çalışma programı uygulanmakta mıdır?

(Tefsir, Hadis, Akaid, İlmihal, Kur'ân-ı Kerim ve Meali derslerini ifade eder. Bu dersler ayrıca "Takrir (Cami Dersleri)" ekranına kaydedilmelidir.)

Camide haftalık sabah namazı buluşması programı yapılmakta mıdır? (Tilavet, Zikir, Tesbih, Tehlil, Salavat, Sohbet ve Dua içeren programı ifade eder. Bu programlar tarihlerine göre faaliyet ekranına kaydedilmelidir.)

Camide vaiz ve üstü unvandaki personelimiz tarafından hadis dersi verilmekte midir? (Bu dersler ayrıca "Takrir (Cami Dersleri)" ekranına kaydedilmelidir.)

Camide kadınlara ait namaz kılma yeri var mıdır?

Camide vaiz ve üstü unvandaki personelimiz tarafından hadis dersi verilmekte midir? (Bu dersler ayrıca "Takrir (Cami Dersleri)" ekranına kaydedilmelidir.)

Kadınlar için ayrılan namaz kılma yeri temizlik ve ferahlık açısından kullanıma elverişli midir? 

Kadınlar için ayrılan namaz kılma mekanı hangi vakitlerde kadınlar tarafından kullanılabilmektedir? (Bu soru için birden fazla seçenek işaretlenebilir.)

Camide kadınlar için abdest alma yeri var mıdır? 

Cami engelli erişimine uygun mudur?

Camide işitme engelliler için işaret dili ile hutbe okunmakta mıdır?

Camide kitaplık/kütüphane var mıdır?

Cami ve müştemilatında çocuklar ve/veya gençler için tahsis edilmiş özel bir mekan var mıdır?

Dernek/vakıf bünyesinde cami gençlik kolu var mıdır? 

Çocuklar/gençler için hangi mekanlar var?

Ezanlar cami görevlisince mi okunuyor? 

(Merkezi ezan sisteminin kullanılmadığını ifade eder.) Cuma ve bayram vaazları cami görevlisince mi ediliyor? 



1. İlgili ekranda var olan formun cami görevlileri tarafından yazılı olarak doldurulması sonrası müftülük onayına sunmaları,

2. Müftülüklerin din görevlilerince doldurulan bu formları titizlikle inceleyerek gerçeğe uygun olarak doldurulup doldurulmadığını tespit ettikten sonra gerçek ve uygulanabilir olan formları onaylamaları,

3. Herhangi bir sebeple görevlisi görevde bulunmayan veya münhal camilere ait bilgilerin müftülükçe görevlendirilecek bir personel marifetiyle tespit edilerek ilgili forma işlenmesi ve onaya sunulması,

4. Din görevlileri kadar müftülüklerin de gerçeğe aykırı bilgi girmekten uzak durarak yılın belli dönemlerinde ibadete açık bulunan cami ve mescitler (yayla vs.) için bilgi girişi yapmamaları gerekiyor.

5. Müftülüklerce onaylanan formların sistem üzerinde bulunan "Cami Odaklı Din Hizmetleri Bilgi Formu"na DHYS sorumlularınca en geç 05.01.2018 Cuma günü mesai bitimine kadar kaydedilmesi,

6. Onaylanarak sisteme kaydedilen formların gerektiğinde denetimlerde ibraz edilmek üzere müftülükte özel dosyasında da yazılı çıktıları alınarak muhafaza edilmesi gerekiyor.

Not: Din Görevlileri, Cami Odaklı Din Hizmetleri Bilgi Formunu il ve ilçe müftülüklerden temin edebilirler

Dinihaberler.com / Özel Haber 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.