Ramazan ayı insanlar arasında yardımlaşma duygusunun had safhaya çıktığı, müslümanların bir parça ekmeklerini mümin kardeşleri için paylaştıkları bereket ayıdır. Bu ay verilen fitre de bu yardımlaşmanın güzel bir örneğidir. Maddi durumu müsait olan aileler birey başı belirlenen azami fitre miktarını baz alarak çevresindekilere katkıda bulunurlar. 2020 fitre miktarını ve fitrenin ne zaman verilmesi gerektiğini haberimizde açıkladık.
Fitre ibadetini yerine getirilirken öncelikle çevremizdeki kişilere vermeye gayret ederiz. Fitre'nin (fıtır sadakası) Ramazan bayramına kadar verilmesi uygundur.
2020 Fitre Miktarı Hakkında Diyanet Açıklaması
Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL. olarak belirlenmesine karar verildi. Miktar belirlenirken hadis-i şerifler, sosyo-ekonomik şartlar ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınmıştır. Belirlenen bu miktar, "asgari miktar" olup, "sadaka-i fıtır"da verilecek meblağ konusunda bir üst sınır bulunmamaktadır. Bu konuda ideal olan, herkesin kendi hayat standardına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesidir.
Fitre Sadece Para Olarak Mı Verilir?
Söz konusu meblağ, gıda vb. şekilde ayni olarak verilebileceği gibi nakdi olarak da ödenebilir. Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir.
Kimlere Fitre Verilmez?
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez: Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, Eşine, Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228). Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).