THY, Sivil Havacılık, Askeri Pilot Olma Şartları Neler? Pilot Olmak İçin Hangi Üniversiteden Mezuniyet Gerekli?

THY, Sivil Havacılık, Askeri Pilot Olma Şartları Neler? Pilot Olmak İçin Hangi Üniversiteden Mezuniyet Gerekli?

Pilot olmak gerek karizmatik duruşuyla, gerek kazanılan para ve çalışma saatleri ile en çok olmak istenen meslek dalları arasındadır. Karizmatik gelen bu mesleğe mensup olabilmek için belirlenen şartlar vardır.

Pilotluk pek çok gencin hayalidir. Göklerde bir kuş gibi uçabilmek, devasa makineleri kontrol altına alıp, onları uçurabilmek gençlerin ilgisini oldukça cezbediyor. Pilot olmak için çeşitli yollar var. Üniversitelerin pilotlukla ilgili bölümleri, THY'nin uçuş akademileri, MSB pilotluk bölümleri ile özel uçuş sertifikasyon programları pilot olmak isteyenlerin seçenekleri arasında.

Bir uçağı gökyüzünde uçurabilmek kız, erkek her genç için heyecan verici bir hayaldir. Pilot olarak, yüksek maaşlar almak, karizmatik üniformasını giymek ve mesleğin sayısız avantajına sahip olmak iyi bir mesleki kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Peki nasıl pilot olunur? Pilot olma şartları nelerdir?

Pilot olmak, göklerde uçabilme yetisine sahip olmak isteyenler için Pilotluk mesleği ile ilgili iş ve eğitim ilanları kurumlarca yayınlandıkça haberimizde bulabilirsiniz...

Pilot olmak isteyenler:

- Askeri okullara gidebilir

- Üniversitelerin 4 yıllık Pilotja bölümlerini bitirebilir

- Ücretli pilotluk eğitimi alabilir

- 4 yıllık üniversite eğitiminden sonra, THY'nin Uçuş Akademisi’ne başvuru yapabilirler.

Türk Hava Yolları (THY) Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Adayı Süreçleri

Pilot adayları, THY yayınlanan ilanlar üzerinden başvuru yaparak seçim sürecine dahil oluyor. THY 2. Pilot adayları, İngilizce sınavı, Boy-Kilo Ölçümü, DLR-1 Sınavı, CRM Mülakatı, Kurul Mülakatı süreçlerini başarıyla tamamlarsa THY'ye kabul ediliyor. Kabul edilen II. Pilot Aday Adayları, tüm şartlarının uygun olması halinde yurt içi ve yurt dışındaki uçuş eğitim akademilerinde 18-24 ay boyunca teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir programa dâhil oluyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan pilot adayları, II. Pilot Adayı olarak THY bünyesine dahil oluyor.


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Pilot Olmak için Aranan Şartlar


Öğrenci pilot lisansı için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır (SP)

a) İlk yalnız uçuşundan önce 17 yaşını tamamlamış olmak. Ancak entegre kurslara başlayacak adaylar için 16 yaşını tamamlamış olmak yeterlidir.

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) SHGM tarafından veya SHGM'ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2 nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.

Hususi pilot lisansı almak için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır (PPL)

a) En az 18 yaşında olmak.

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) SHGM tarafından veya SHGM'ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2 nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.

ç) SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.

d) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş eğitiminin tamamlanmasından sonra 6 ay içinde girilecek yetenek testinde başarılı olmak.

e) Gece uçuşu yetkisi isteniyorsa gerekli eğitimleri almış olmak.

f) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

Ticari pilot lisansı almak için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır (CPL)

a) En az 18 yaşında olmak.

b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.

ç) SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.

d) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş yetenek testinde başarılı olmak.

e) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

Hava yolu nakliye pilotu lisansı almak için müracaat edenlerde aşağıdaki şartlar aranır (ATPL)

a) En az 21 yaşında olmak,

b) En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,

c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak,

ç) CPL(A) ve çok motor IR(A) sahibi olmak,

d) SHGM tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi eğitimini tamamlamak,

e) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrolünde başarılı olmak,

f) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak,

g) MCC kursu görmüş olmak.

Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu Genel Kabul Şartları

Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu’nda eğitim dili Türkçedir, ancak öğrencilerin Dinleme-Konuşma-Okuma-Yazma (DKOY) becerilerini Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi (AODRÇ) ölçütlerine göre en az B1 düzeyine ulaştırmak amacıyla öğrencilere 1 yıl süreli İngilizce hazırlık sınıfı eğitimi verilmektedir. Muafiyet kıstaslarını (Milli Savunma Üniversitesi Hazırlık Sınıfı İngilizce Yeterlilik Sınavı (MSÜYS) kriterlerine göre B1 ve üzeri seviyede İngilizce seviyesine sahip olanlar) ve kontenjan kıstaslarını sağlayamayan öğrenciler için İngilizce hazırlık sınıfı eğitimi zorunludur.

Adaylar Harp Okulları Kanunu ve Yönetmeliği’nde belirtilen giriş şartlarını taşımak zorundadırlar.

Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu’na başvurmak için adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınava (Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı) girmek zorundadırlar.

Bunun yanı sıra, Milli Savunma Üniversitesi Hava Harp Okulu’nda lisans programlarında öğrenim görebilmek için adayların yine ÖSYM tarafından yapılan “TYT” (Temel Yeterlilik Testi) ve “AYT” (Alan Yeterlilik Testi) olarak adlandırılan 2 farklı sınava daha girmeleri gerekmektedir.

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’ndan taban puan ve bu puandan yüksek puan alan adaylar ve “TYT” ve “AYT” sınavlarından daha önceden belirlenmiş standartları karşılayan adaylar ikinci seçim aşamalarına çağrılırlar.

İkinci seçim aşamaları için adaylar sağlık raporu alırlar ve Milli Savunma Üniversitesi tarafından yapılan fiziksel yeterlilik, kişilik değerlendirme ve psikomotor sınavlarına girerler ve sonrasında başarılı adaylar seçim mülakatlarına davet edilirler ve mülakatları takiben öğrenci seçme uçuşları planlanır.

Yukarıda belirtilen sınavlardan alınan puanlar ve adayın mülakattan aldığı puan Aday Değerlendirme Puanını oluşturur. Adaylar Aday Değerlendirme Puanlarına göre sıralanır ve başarılı adaylar Milli Savunma Üniversitesi’nin resmi web sayfasında ilan edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.