Felsefe Öğretmenlerinin MEB'den Talebi

Felsefe Öğretmenlerinin MEB'den Talebi

KamuAjans.Com-Dershane öğretmenleri için çıkan kanunda atamalar sonucunda en büyük mağduriyeti Felsefe öğretmenleri yaşamaktadır. 11 Ekim 2016 da yapılan atamalara felsefeden 538 dershane öğretmeni başvurmuş olup, sadece 100 kişi MEB kadrosuna dahil edilmiştir. Bu sayının 100 ü 90,66 taban puanla atanmıştır. Diğer atamalara baktığımız zaman taban puan olarak felsefe çok yüksek bir puanda atamayı kapatmıştır.

Matematik 70, Biyoloji 60, Coğrafya 64, Kimya 60, Türkçe 60 puanlarla atamalar yapılmıştır. 21. Tercihi açan adayların neredeyse tamamı bu bölümlerden atanırken felsefeye verilen kontenjandan dolayı yüzlerce felsefe öğretmeni boşta kaldı. Diğer branşlarda başvuranların neredeyse tamamına yakını atanmıştır ama felsefede başvuranların %81’i açıkta kalmıştır.

 

Felsefe öğretmenleri yıllardır M.E. B. tarafından verilen rehberlik sertifikasıyla özel okullarda ve dershanelerde rehber öğretmen olarak çalışmışlardır.

Felsefe öğretmenleri idari işlerin yanında dershanelerin ciddi iş yükünü çeken öğretmenlerdir.

Teknolojiye hâkim olan felsefe öğretmenleri günümüzde Milli Eğitimin Eğitimde teknolojiye verdiği önemden dolayı sisteme en kolay entegre olabilecek öğretmenlerdir.

Demokrasiye ve milli iradeye duyulan ihtiyacın bu denli önemli olduğu günlerde (15 Temmuz) felsefe öğretmenlerine daha fazla bir sorumluluk düşmektedir.

Genelde felsefe atamalarında felsefeye ihtiyaç yok sözünü sıkça duymaktayız. Eğitim öğretimde felsefeye her zaman ihtiyaç vardır ve bakanlığımızın bu konuda yardım edebileceğinin de farkındayız. Birçok okulda felsefe öğretmenleri idareci pozisyonunda çalıştıklarından norm olarak açık görünmemektedir. Görevlendirmelerden dolayı felsefe derslerine giren başka branş öğretmenlerinden dolayı norm açığı yine görülmemektedir. Felsefe derslerine sadece felsefe öğretmenleri girebilse şu anda devlet tarafından atanmaya hazır şartları tutan felsefe öğretmenlerinden hiç biri mağdur olmayacaktır.

Verilen norm kadronun az olması sebebi ile ek atama yapılsa dahi yine atanamama korkusu yaşanmakta. Etrafımıza baktığımız zaman her branştan kişinin atanma pozisyonunda olduğunu (21. Tercihi açmayanlar hariç) ancak felsefe branşını değerlendirdiğimizde sadece başvuranların % 18’inin atanabildiğini görmekteyiz. Birçok arkadaşımız sırf bu atama için mülakata girdi diye işsiz bırakılmıştır. Ortada ciddi bir mağduriyet söz konusudur. Dershanelerde çok uzun zamandır çalışan hem felsefe grubu hem de rehber öğretmenleri Bakanlığımız sağ olsunlar branşımıza destek amacıyla 2004 ve 2011 yılında sadece felsefe ve sosyoloji mezunlarını 2. Öncelikli olarak rehberlik kadrolarına dahil etmişler ve atanan arkadaşlarımız da bu işi ciddiyeti ile yerine getirmektedirler. Aynı şekilde biz Dershanelerde çalışan felsefe mezunlarına da 2003 yılında itibaren hem hizmet içi enstitüsü hem de öğretmen yetiştirme genel müdürlüğü tarafından 226 saatlik rehberlik sertifikası verilerek bizlerin özel okullar da ya da özel öğretim kursların da, geçmiş yıllarda da dönüştürülen dershanelerde sadece ve sadece rehber öğretmen olarak çalışma onayı alınmıştır. Çoğu arkadaşımız da şu anda felsefe ya da sosyoloji mezunu olmasına karşın rehber öğretmenlik işini layıkıyla yerine getirmektedirler. Şu an MEBBİS kayıtlarında felsefe mezunlarının kaydı felsefe öğretmeni değil rehber öğretmen statüsündedir. Dolayısıyla yapılacak yeni dershane öğretmenleri atamasında felsefe öğretmenlerinin rehber öğretmen olarak kadroya alınmayı bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.