Bakan Yılmaz Ücretli Öğretmen Ataması İçin Tarih Verdi

Bakan Yılmaz Ücretli Öğretmen Ataması İçin Tarih Verdi

Kamuajans.Com – Bakan Yılmaz Ücretli Öğretmen Ataması İçin Tarih Verdi. Bakan Yılmaz, programı kapsamında gittiği Iğdır´da yaptığı konuşmada, Türkiye´de ne başarı varsa arkasında eğitim olduğunu, her ne eksiklik varsa onun da sebebinin eğitim olduğunu ifade ederek, "Eksiklikleri gidermenin yolu da eğitimden geçiyor.

Millî Eğitim Bakanlığı olarak eğitim çağında herkese fırsat eşitliği temelinde eğitim vermeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin iletişim beklentisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip kişiler olmasını istiyoruz. Bu amaca uygun olarak bu eğitim ve öğretim yılında toplam 65 binin üzerindeki okulumuza, 1 milyondan fazla öğretmenimize, yaklaşık 18 milyon öğrencimize eğitim vermekteyiz. Eğitim bu hükümetin en önem verdiği konudur." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Yılmaz, eğitime en çok bütçenin kendi iktidarları döneminde ayrıldığını vurguladı.

Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinden çok daha fazla eğitime milli gelirden pay ayırdıklarını söyleyen Yılmaz, şunları dile getirdi: "1980´lerde, rahmetli Özal döneminde milli gelirden biz yüzde 1,2 pay ayırırken Almanya 4,8, İtalya 4,9 ayırırdı. Şimdi Avrupa´nın her ülkesinden çok daha fazla ayırıyoruz. 1980´li yıllarda 1,2, 1990´lı yıllarda 2,2, biz iktidara geldiğimizde 2,9´du, şimdi 6,2´den fazla. Merkezi hükümet bütçesinden ayırdığımız miktar 134 milyar 700 milyonun üstünde. 2002´de 11 milyar lira bile değil, 10,5 milyar lira. Şimdi 134 milyar. 2002´de bütçeden ayrılan pay yüzde 10 civarı, şimdi yüzde 18´den fazla. Dolayısıyla bu hükümet eğitime önem vermiştir."

"Evlatlarımıza bizim aldığımız eğitimden çok daha kaliteli bir eğitim vereceğiz"

Bakan Yılmaz, 2003´ten bugüne kadar tüm Türkiye´de eğitim altyapısına 64 milyar lira yatırım yapıldığını, Iğdır´a da aynı dönemde 310 milyon liraya yakın eğitim yatırımının gerçekleştirildiğini aktardı. Derslik sayılarına da her geçen gün yenisini eklediklerine işaret eden Yılmaz, "2002-2003 eğitim ve öğretim yılında derslik sayımız 367 bindi, bugün 754 binin üzerinde, yüzde 50´den daha fazla. ´80 yılda yapılan derslik sayısından daha fazlasını bu dönemde yaptık´ dediğimizde bir doğrunun altını çizmiş oluyoruz. 2003´ten bu yana kadar da 282 bin derslik yaptık. Başbakanımızın talimatı var, eğitimde kaliteyi artırmak için mutlaka ikili eğitimi kaldırmak lazım. İkili eğitimi kaldırmak için 58 bin dersliğe ihtiyacımız var ama şu anda da 47 bin dersliğimizin inşaatı devam ediyor. Allah nasip ederse 2019 yılı sonuna geldiğimizde Türkiye´de ikili eğitime son vereceğiz ve evlatlarımıza bizim aldığımız eğitimden çok daha kaliteli bir eğitimi vereceğiz." dedi.

Yılmaz, 2002´den 2017´ye kadar Türkiye genelinde derslik başına düşen öğrenci sayısını 36´dan 24´e düşürdüklerini, Iğdır´da da aynı dönemde derslik başına düşen öğrenci sayısını 40´tan 21´e düşürdüklerini belirtti. Bakan Yılmaz, iktidara geldiklerinde derslik sayısı bakımından Türkiye´nin gerisinde olan Iğdır´ı Türkiye´nin ortalamasından daha iyi duruma getirdiklerine dikkat çekti.

"Bugün her gördüğünüz 3 öğretmenden 2´si bizim dönemimizde atandı"

Öğretmen atamalarına da değinen Yılmaz, şunları kaydetti: "Bizim dönemimizde en fazla yatırımı öğretmene yaptık. Biz geldiğimizde 500 bin civarında öğretmen vardı, sadece bizim dönemimizde atadığımız öğretmen 584 bin. Bugün her gördüğünüz 3 öğretmenden 2´si bizim dönemimizde atandı. Şimdi 20 bin öğretmenin mülakatı başladı, 5 bin öğretmene de mülakat açacağız haziran ayında. Allah nasip ederse 25 bin öğretmen aldığımızda bizim dönemimizde atanan öğretmen sayısı 610 bine yaklaşacak. 2002´de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 28´di, şimdi 17´ye düştü. Bu rakamla İngiltere, Güney Kore ve Japonya ile aynıyız, Fransa´dan daha iyi olduğumuzu belirtmek isterim."

Bakan Yılmaz, Iğdır Valiliğinde İl Millî Eğitim Değerlendirme toplantısına da katıldı. basına kapalı düzenlenen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Yılmaz, Iğdır´ın eğitimdeki acil sorunlarının hemen hemen hepsinin çözülmüş olduğunu söyledi.

Yılmaz, Iğdır´ın eğitim alanında 2002 yılına göre çok iyi durumda olduğuna dikkati çekerek, "Iğdır´da bu dönem 310 milyon liraya yakın eğitim yatırımı yaptık. Halihazırda 133 milyona yakın yatırım da devam etmektedir. Iğdır´da 42 bin öğrenci sayımız 52 bine çıktı. Derslik başına düşen öğrenci sayımız da 40´tan 21´e düştü. Orta öğretimde ise 53´den 23´e düştü." diye konuştu.

Günümüzde eğitimin durumunun, 2002 yılına göre daha iyi olduğunu ifade eden Yılmaz, bunu rakamların da teyit ettiğini dile getirdi.

Yılmaz, Iğdır´da bugüne kadar bin 274 derslik yaptıklarını, öğretmen sayısının bin 427´den 3 bin 218´e yükseldiğini belirterek, şöyle devam etti: "Iğdır´da 2003 yılında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 29 iken şimdi 16´ya düştü, orta öğretimde ise bu rakam 25´ten 17´ye düştü, dolayısıyla bu rakamlarla Iğdır Türkiye´nin önündedir. Yine burada 9 milyonun üstünde kitabı evlatlarımıza, öğrencilerimize ücretsiz dağıttık. Bu kitapların bedeli olan 15 milyon 751 bin lirayı da hükümet olarak biz ödedik. Yine ihtiyacı olan ailelere, evlatlarımızı düzenli olarak okula göndermeleri kaydıyla annelerine mali destekte bulunuyoruz. Bu destek kapsamında annelerin hesabına bugüne kadar 33 milyon 975 bin lira kaynak aktardık, istiyoruz ki anneler okula düzenli olarak çocuklarını göndersinler ve devamla birlikte eğitimde kalite artar."

Bakanlık olarak okul müfredatına takviye amaçlı okullarda yetiştirme ve destekleme kursları başlatıldığına işaret ederek, geçen yıl Iğdır´da bu kurslara 30 bin öğrencinin katıldığını, bu yıl da yaz kurslarıyla birlikte aynı sayıda öğrencinin katılmasının beklendiğini kaydetti. Yılmaz, eğitimde özel sektörü desteklediklerini dile getirerek, "Bu yıl Iğdır´da 17 kursta 2 bin 953 vatandaşımız okuma yazma öğrendi. Iğdır´da erkeklerin okuma yazma oranı Türkiye ortalamasına yakın, yüzde 98-99´dur fakat hanımlarda bu oran biraz geri ancak okuma yazma seferberliğiyle birlikte vatandaşlarımızı inşallah yüzde 100 okur yazar hale getirmek istiyoruz. 6 yaş üzeri okuma yazma bilme oranı kadınlarda yüzde 86, erkeklerde ise yüzde 97-98´dir." dedi. Yine Iğdır´da 2003´ten bu ana kadar 2 bin 944 bilgisayarın okullara gönderildiğine dikkati çeken Bakan Yılmaz, 151 okulun ADSL bağlantısını yaptıklarını ve 106 bilim teknoloji sınıfı açtıklarını anlattı. Fatih Projesi´ne değinen Yılmaz, eğitimi teknolojiyle buluşturmak istediklerini, böylelikle daha kaliteli eğitim verebileceklerine inandıklarını söyledi.

Yılmaz, Iğdır´da Fatih Projesi kapsamında 5 bin 648 tablet bilgisayar, bin 385 etkileşimli tahta ve 219 çok fonksiyonlu yazılım cihazının okullara gönderildiğini ve öğrencilere ulaştırıldığını kaydetti.

"Eğitim iyi giderse her şey iyi gider"

Eğitim alanında bugünün dünden daha iyi olduğu gibi yarının da bugünden daha iyi olacağını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"2014-2018 yılları arasında onuncu kalkınma planı vardı, eğitime ilişkin konulan hedefler vardı, 2018 yılında eğitimde şu hedefler yakalansın diye, hemen hemen hepsi yakalandı. Bazısı da konulan hedeflerin bir önüne geçti. Orada ifade edilen husus şuydu, OECD ülkelerinin ayırdığı oranda milli gelirde eğitime pay ayıralım, yaklaştıralım derken, 5,2 gibi bir rakam hayal edilirken, şu anda eğitime ayrılan kaynak milli gelirin 6,2´sinin üzerinde, yani koyduğumuz hedefin önündeyiz." Eğitimin önemine dikkati çeken Yılmaz, "Eğitim iyi giderse her şey iyi gider, eğitimi ihmal ederseniz her şeyi de ihmal etmişsiniz demektir. Çünkü eğitim her şeyi yetiştirir, iyi doktor, iyi hemşire, iyi mühendis eğitimden çıkar. Diğer meslekler de önemlidir ama eğitim diğerlerinin her birisini yapılandırır." değerlendirmesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.