Yurt Dışında Stratejik Alanlarda Akademisyen Yetiştirilecek

Yurt Dışında Stratejik Alanlarda Akademisyen Yetiştirilecek

KamuAjans.Com-Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl burslu statüde yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek öncelikli alanlar, savunma sistemleri, enerji, havacılık ve uzay araştırmaları olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Türkiye'nin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yurt dışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verilen bursluluk programında, öncelikli alanlar savunma sistemleri, enerji, havacılık ve uzay araştırmaları olarak belirlendi.

MEB Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından bakanlıkta soruşturmaların sürdüğünü, ancak ülkenin geleceği için her türlü olumsuz durum karşısında bile hizmetin sürmesi, ülkenin öncelikli alanlarında akademisyen yetiştirme çalışmalarının da devam etmesi gerektiğine işaret etti.

Çiftci, bakanlığın 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında, "Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY)" sınavı sonuçlarına göre, yurt dışına resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek üzere 900 öğrenci gönderileceğini bildirdi.

BU YIL İLK DEFA BAZI BAKANLIKLAR ADINA DA BURS TAHSİS EDİLDİ

Çiftci, 900 öğrencinin 500'ünün üniversiteler adına, 400'ünün ise 9 farklı kurum ve Milli Eğitim Bakanlığı adına yurt dışı lisansüstü eğitim için gönderileceğini açıkladı. Bülent Çiftci, bu yıl ilk defa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adına bursların tahsis edildiğini belirtti.

Bu yıl 34 üniversite adına öğrenci gönderileceğini bildiren Çiftci, üniversitelere ayrılan kontenjanların, YÖK'ün ülkenin ihtiyaçları ve uluslararası vizyonunu dikkate alarak yaptığı çalışma sonucunda belirlendiğine işaret etti.

Çiftci, "Üniversiteler adına gönderdiğimiz kontenjanlara baktığımız zaman bazı alanların ön plana çıktığını görüyoruz. Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı için önemli gördüğümüz savunma sistemlerine 14, enerji alanına 18, havacılık ve uzay araştırmalarına ise 28 kontenjan ayrıldı." dedi.

ÖSYM'nin Lisans Programları Tablosu'ndaki 986 lisans alanının tarandığını da belirten Çiftci, ilan edilen burs kontenjanlarına, 256 farklı lisans alanından mezun olan öğrencilerin başvurabileceğini söyledi. Çiftci, 323 farklı lisansüstü öğrenim alanına da burs tahsis edildiğini kaydetti.

46 ÜLKEDE 3 BİN BURSLU ÖĞRENCİ BULUNUYOR

Genel Müdür Çiftci, belirlenen öncelikli alanın, ülkenin ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynayacağına inandıklarını belirtti.

MEB burslusu 46 ülkede 3 bin 886 öğrencinin bulunduğunu aktaran Çiftci, bu yıl gönderilecek 900 öğrencinin de farklı ülkelerde, kendi alanlarında dünyanın en seçkin üniversitelerinde lisansüstü öğrenimlerini tamamlamak üzere gideceklerini anlattı.

Bakanlık olarak yurt dışına gönderilen öğrencilerin o ülkedeki öğrenim hayatları süresince her türlü problemleriyle ilgilendiklerinin altını çizen Çiftci, "Özellikle son gelişmelerden sonra, yurt dışına giden öğrencilerimizle ilgilenmenin her türlü ihtiyaçlarını karşılamanın ne kadar önemli olduğunu da görmüş olduk." değerlendirmesini yaptı.

Yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin yoğun bulunduğu şehirlerdeki, müşavirlik ve ateşeliklerin güçlendirilmesine ve oralarda çalışan personelin ihtiyaçları karşılayacak sayıda olmasına da dikkat ettiklerini dile getiren Çiftci, "Bursiyerlerin, burslarının dışında, okul ve sağlık giderleri, kırtasiye giderleri gibi ihtiyaçlarını da karşılıyoruz." dedi.

TERCİHLER, 26 EKİM-2 KASIM ARASINDA

ABD'de eğitim alacak öğrencilerin aylık bin 780 dolar, İngiltere'de eğitim alacakların bin 200 pound burs aldığını ifade eden Çiftci, ayrıca öğrencilerin ailelerinin sağlık giderlerini karşılamak için bir çalışma yaptıklarını da aktardı.

Öğrencilerin yurt dışında lisans üstü öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra mecburi hizmetlerini gerçekleştirmek üzere üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışacaklarına değinen Çiftci, MEB'de de uzman olarak ve diğer kamu kurumlarında belli unvanlardaki kadrolara atanacaklarını belirtti.

Genel Müdür Çiftci, yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek üzere başvuru yapacak adayların tercihlerini, 26 Ekim-2 Kasım 2016 tarihleri arasında, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile yapabileceklerini bildirdi.

Habertürk 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.