YÖK, OHAL Genelgesi Yayınlandı

YÖK, OHAL Genelgesi Yayınlandı

KamuAjans.Com-683 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun hükmünde Kararnamenin 7. Maddesinde '* Komisyona başvurular valilikler aracılığı ile yapılır. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenler, en son görev yaptıkları kuruma da başvurabilir." hükmü bulunmaktadır.

12 Temmuz 2017 tarihli ve 30122 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Olağanüstü Hal İşlemler İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin 6. Maddesinde itirazların valilik veya en son çalışılan kuruma yapılacağı bildirmişti.

Başvuru işlemlerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması amacıyla uygulamanın aşağıdaki açıklamalar göz önünde bulunduı ularak yapılmasının uygun olacağının Başbakanlık tarafından değerlendirildiği ilgide kayıtlı yazı ile bildirilmiştir.

Bu kapsamda:

1. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun görevleri; olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi: öğrencilikle ilişiğin kesilmesi; dernekle, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kutuluları vakıf yükseköğretim kurumlan, özel radyo ve televizyon kuruluştan, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması ile ilgili işlemler lıakkındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan başvuruları değerlendirip karar vermek olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla yapılacak başvuruların kapsamını da sayılan bu hususlar oluşturmaktadır.

2. Kamu göıcviudwıı, meslekten vey» görev yapılan teşkilatlan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler ile öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbesi alınan emekli personel şahsen, kanuni temsilcisi veya vekili aracılığıyla başvuru yapabilecektir.

3. Kapatılan kurum veya kuruluşlar adına başvuru yapma yetkisi, kapatılma tarihi itibarıyla kurum veya kuruluşu temsile kanunen yetkili olanlara aittir. Yetkili olmayanlar, üyelik veya başka sebeplere dayanarak başvuru yapamayacaktır.

4. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunacaklardır.

5. Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvurular sadece valiliklere yapılabilecektir.

6. Belirtilen başvuru yerleri dışında başka bir makam ve mercie başvuru yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, Komisyona elden veya posta yoluyla doğrudan başvuru yapılamayacaktır. Bu şekilde yapılan başvurular hakkında herhangi bir işlem veya inceleme yapılmayacaktır.

7. Komisyona başvuru süresi:

a) Komisyon tarafından başvuruların alınmaya başlanacağı tarihten önce yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle tesis edilen işlemler hakkında, başvurulsun alınmaya başlanacağı tarihten itibaren,

b) Komisyon taralından başvuruların alınmaya başlanacağı tarihten sonra yürürlüğe konulacak kanun hükmünde kararnamelerle tesis edilen işlemler hakkında ise ilgili kanun hükmünde kararnamenin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren. Altmış gündür. Başvuru tarihi valiliklere veya kuramlara başvurunun yapıldığı tarih olarak kabul edilecektir. Ceza infaz kurumlan ve tutukevlerinde tutuklu veya hükümlü bulunan kişiler bakımından başvuru tarihinde ise. kurum müdürlüğüne başvurunun yapıldığı tarih esas alınacaktır.

8. Başvurular. Başbakanlık internet sitesi üzerinde oluşturulan https://ohalkomisvonu.basbakanlik.gov.tr internet sitesinde yayınlanan ve bu Genelgenin 1 ve 2 numaralı ekinde yer alan ilgili başvuru fermu doldurulup alman çıktının kendisi veya kanuni temsilcisi ya da vekili tarafından imzalanarak 4 üncü maddede açıklandığı üzere valiliklere, bakanlıklara ve ilgili kurumlara varsa ekleriyle birlikte teslim edilmek suretiyle şahsen yapılacaktır. Valilikler ve ilgili kurumlar, başvuruları kabul edecekleri binaların adreslerini kurumsal internet sitelerinden duyuracaklardır.

9. Başvurular: valilikler, bakanlıklar ve ilgili kurunılarda bu işlemleri yürütmek. hups://ohalportal.basbakanlik.gov.tr adresindeki onay ekranına giriş yaparak başvuruyu elektronik ortamda kabul etmek üzere görevlendirilen ve yetki tanımlanan kullanıcı personel tarafından alınacaktır. Kullanıcı olarak belirlenen personelin portala giriş bilgileri e-posta adreslerine gönderilmiştir.

10. Valilikler, bakanlıklar ve ilgili kurumlar, başvuru işlemlerinin herhangi bir aksama olmadan yürütülebilmesi için yeterli sayıda personelin görevlendirilmesi ve uygun fiziki ortamın ayrılarak hazır hale getirilmesi konusunda gerekli önlemleri alacaktır. Görevlendirilen personelin Olağanüstü Mal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Usasları inceleyerek bilgi sahibi olması, ayrıca https://ohalportal.basbakanlik.gov.tr internet sitesinde yay ınlanacak açıklama, duyuru ve yönlendirmeleri takip etmeleri sağlanacaktı!. Portal üzerinden, uygulamanın kullanımına ilişkin olarak hazırlanan eğitim videolarına da ulaşılabilecektir. Başvuruların alınması aşamasında ortaya çıkabilecek sorunlar da gecikmeksizin oluşturulan yardım masasının O (312) 403 69 00 (98 hat) numaralı telefonuna ve [email protected] e-posta adresine bildirilecek ve konunun takip edilmesi temin edilecektir.

11. Valilikler, bakanlıklar vc ilgili kurumlar başvuru kabul işlemini tamamladıktan sonra teslim aldıkları başvuru evrakını Komisyonun "Devlet Mahallesi Merasim Sokak No: 14 06650 Çankaya/Ankara" adresine gönderecektir.

12. ('eza infaz kurumlan ve tutukevlerinde bulunan tutuklu veya hükümlüler, başvuru formunu fiziki olarak doldurup bulundukları kurumda görevli memurun teslim edeceklerdir. İlgili memur, bu formu esas alarak internet sitesinde yayınlanan formu doldurup alınan çıktıyı başvurucuya imzalatarak kurum müdürlüsüne teslim edecektir. Kurum müdürlümü, gerekli işlemleri tamamlayarak başvurucuya alındı belgesi verecek ve bağlı olduğu Cumhuriyet başsavcılığı aracılığıyla başvuru formuna varsa dilekçe ve ekleriyle birlikte doğrudan

Komisyona gönderecektir.

13. Gerçek kişilere ilişkin başvuru formunda aşağıdaki hususlar yer alacaktır.

a) Başvurucunun adı. soyadı, I ürkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, doğum tarihi ve yeri, adresi ile varsa telefon numarası ve elektronik posta adresi.

b) Kanuni temsilci veya vekil tarafından yapılan başvurularda, kanuni temsilcinin veya vekilin adı. soyadı. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, doğum tarihi ve yeri, adresi ile varsa telefon numarası vc elektronik posta adresi

c) Başvurucunun en son görev yaptığı kurumu, sicil numarası ve unvanı.

ç) Öğrencilikle ilişiği kesilenler bakımından başvurucunun en son öğrencilik yaptığı

okulu ile öğrenci numarası veya sicil numarası.

d) Başvurucu hakkında işlem tesis edilen kanun hükmünde kararnamenin sayısı ve tarihi ile başvurucunun bulunduğu liste ve sırası.

e) Başvurucunun veya kanuni temsilcisinin ya da vekilinin başvuru hakkındaki beyanları.

O Başvurucunun veya kanuni temsilcisinin ya da vekilinin imzaları.

14. Kurum veya kuruluşlara ilişkin başvuru formunda aşağıdaki hususlar yer alacaktır.

a) Kurum veya kuruluşların ad-, unvanı. MERSlS numarası, vergi numarası, sicil numarası, özel öğretim kurumlan için kurum kodu, dernekler için kütük numarası, vakıflar için merkezi sicil numarası, adresi ile varsa telefon numarası ve elektronik posta adresi.

b) Kanuni temsilci veya vekil tarafından yapılan başvurularda, kanuni temsilcinin veya vekilin adı. soyadı. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, doğum tarihi ve yeri, adresi ile varsa telefon numarası ve elektronik posta adresi.

c) Kapatılan kurum veya kurulı şun sahibinin gerçek kişi olması halinde, bu kişinin adı. soyadı. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile bu kurum veya kuruluşun varsa bağlı olduğu tüzel kişinin unvanı, vergi kimlik numarası. MERSlS numarası veya sicil numarası.

ç) Kurum veya kuruluşlar hakkında işlem tesis edilen kanun hükmünde kararnamenin sayısı ve tarihi ile ilgili kurum ve kuruluşun bulunduğu liste ve sırası.

d) Kurum veya kuruluş adına başvuran kanuni temsilcinin veya vekilin başvuru hakkındaki beyanları.

e) Kurum veya kuruluş adına başvuran kanuni temsilcinin veya vekilin imzaları.

15. Başv uru formunda, varsa daha öı-ce adli mercilere veya idaıi makamlara yapılan başvurularda belirtilecektir.

16. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler ile öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbesi alınan emekli personele ilişkin işlemler hakkında yapılan başv urularda aşağıdaki bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi zorunludur.

a) Gerçek kişiler için başv uru formu. (Ek-I)

b) Başvurucuya ait nüfus cüzdrnı fotokopisi.

c) Başv uru kanuni temsilci veya vekil aracılığıyla yapılıyorsa temsil belgesi ya da vekâletname örneği.

ç) Varsa başvuruya esas belgelerin aslı veya noter ya da ilgili kamu kurumu veya kuruluşu tarafından tasdikli sureti.

17. Kapatılan kurum veya kuruluşlara ilişkin işlemler hakkında yapılan başv urularda

aşağıdaki bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi zorunludur-

a) Kurum veya kuruluşlar için oaşvuru formu. (Ek-2)

b) Kurum veya kuruluş adına başv uruyu yapana ait nüfus cüzdan fotokopisi.

c) Kurum veya kuruluş adına başvuruyu yapanın kapatılma tarihi itibarıyla kurum veya kuruluşu temsile kanunen yetkili olduğuna dair karar, imza sirkuleri. vekâletname ya da diğer resmi belgelerin onaylı sureli

ç) Varsa başv uruya esas belgelerin aslı veya noter ya da ilgili kamu kurumu veya kuruluşu tarafından tasdikli sureti.

18. Başvuru formundaki "Başvurucunun Dilekçesi" bölümüne yazılan beyanlar, okunaklı ve başvurunun esasına yönelik özlü bilgi eri içerir şekilde hazırlanacaktır. Forma yazılan beyanların on sayfayı geçmesi halinde başvurucunun, başvuru formuna olayların özetini içerir ayrı bir dilekçe eklemesi gerekmektedir.

19. Başvuru formlarının, yukarıda 13.14 ve 15 inci maddelerde belirtildiği şekilde eksiksiz olarak doldurulup doldurul madiği ve 16.17 ve 18 nci maddelerde açıklandığı üzere gerekli belgelerin eklenip eklenmediği başvuruyu alan valilik, bakanlık veya kurum tarafından kontrol edilecektir. Başvuru formu ile başvuruda sunulan belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, ilgili valilik, bakanlık veya kurum eksikliğin giderilmesi için başvurucuya on beş günlük kesin süre verecektir. Eksiklik giderildikten sonra belgeler Komisyona gönderilecektir.

20.başvurunun kayda alındığını gösıcıeıı alındı belgesi verilecektir. (Ek-3)

21. Valilikler, bakanlıklar ve ilgili kurumlara daha önce yapılmış olan başvurular. Olağanüstü I lal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esasların Geçici 1 inci maddesinde belirlenen şekilde, yeni başvuruların alınacağı 60 günlük sürenin tamamlanmasından sonra Komisyona gönderilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.