YÖK Başkanı Saraç'tan Öğrenci Affı Açıklaması

YÖK Başkanı Saraç'tan Öğrenci Affı Açıklaması

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Mecliste yaptığı konuşmasında doktora eğitiminde robotik ve nano teknoloji konularına önem verdiklerini belirtti. Bu alanda bir çok doktora öğrencisinin burs aldığı ifade etti.

Milletvekillerinin talebi üzerine komisyona bilgi veren Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Türkiye'deki toplam 207 üniversitenin 129'u devlet, 73'ü vakıf ve 5'inin de müstakil meslek yüksekokulu olduğunu, öğrenci sayısının ise 7 milyon 800 bine ulaştığını, öğretim elemanı sayısının ise 168 bin olduğunu, yükseköğretimdeki kız öğrenci sayısının 3 milyon 700 bin olduğunu belirtti.


ÖĞRENCİ AFFI ÇALIŞMAMIZ YOK

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, bir soru üzerine olası bir öğrenci affı için "Öğrenci affı ile ilgili bir çalışmamız yok, bu zaten yasama gerektirir. Son af 500 bin kişiyi sisteme soktu. Eğitim sistemi tek bir pastadır, dilmleri kesilmiştir. Eğitim bizi başarıya endeksli bir şekilde kurgulamamız, popülist yaklaşımlarla kurgulamamamız lazım." dedi.


HER ÜNİVERSİTE ODTÜ GİBİ OLACAK

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Türkiye'nin yükseköğretim kadın öğretim elemanı sayısının artış gösterdiğini de dile getirdi. YÖK'ün karar alma yöntemleri ve ilgi alanları ile odaklandığı noktaların değişmesine yönelik adımlar attıklarını anlatan Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, bu bağlamda bağımsız Kalite Kurulu'nun kurulduğunu anımsattı. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, diğer taraftan Türkiye'deki üniversitelerin birbirlerine benzedikleri yönündeki eleştirileri de dikkate alarak yükseköğretime çeşitlilik getirmeye yönelik 4 yıl önce başlattıkları iki proje bulunduğunu söyledi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Anadolu'daki her üniversitenin bölgelerinde İTÜ, ODTÜ gibi eğitim verebileceklerini ifade ederek, "Misyonlar verdik. O verilen misyonlar çerçevesinde de şu an için belki mütevazı ama kamu kaynaklarından bu alanlara has olmak üzere tahsis yapılıyor, yükseköğretim kurumu olarak biz de kadro tahsisi yapıyoruz." diye konuştu.


''172 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİMİZ VAR''

Yükseköğretim sistemini yapısal olarak değiştirebilecek unsurlardan birinin de uluslararasılaşma olduğunu dile getiren Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, bu unsurun, ülkenin görünürlüğüne katkı sağladığını, öte yandan nitelik ve kalitenin de uluslararası normlara taşınmasını gerekli kıldığını vurguladı.Yurt dışından gelen yabancı öğrencilerin uluslararası öğrenci olarak adlandırıldığını belirten Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, "Başkan olduğumuzda 48 bin olan uluslararası öğrenci sayımız şu an 172 bin. Avrupa'nın hiç bir ülkesinde bu artış oranı yok." ifadesini kullandı.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, uluslararası öğrencilerin, genellikle yakın coğrafya ülkelerinden geldiğini, Türkiye'de Balkanlar, Afrika, Orta Avrupa'dan uluslararası öğrenciler bulunduğunu bildirdi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, YÖK 100/2000 Doktora Projesi'nin 4 yıl önce başlatıldığını anımsatarak, aralarında robotik, nano teknolojinin de bulunduğu alanlarda doktoralı insan yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.


DOKTORADA BURS ALAN 4 BİN ÖĞRENCİ VAR

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, "YÖK 100/2000 Doktora Projesi'nde burslandırılan öğrenci sayısı 4 bin 250 kişiye ulaştı. Burslandırılmalarıyla alakalı olumsuz, sıkıntılı tek bir şikayet dahi söz konusu değildir. En iyi üniversitelerimizdeki bu kişilerin asgari ücretin üstünde ülkenin öncelikli alanlarında da eğitimlerini almaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

AA 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.