Üniversitelerde Yeni Dönem

Üniversitelerde Yeni Dönem

Kamuajans.com - Üretim Reform Paketi üzerinde son rötuşları yapan hükümet, bu adımla üniversite-sanayi işbirliğinde yeni bir dönemi başlatacak.

Kamuajans.com - Üniversitelerde artık 'sermaye şirketleri' kurularak Ar-Ge ve 'fikri mülkiyet' konularında tarihi bir dönüşüm gerçekleşecek. Üniversiteler, lisans düzeyindeki öğrencilere, fakültelerdeki teorik derslerini, en az bir yarı yıl işyerlerinde uygulamalı görme zorunluluğu getirebilecek. Öğrenciler, hem para kazanacak, hem de işyerlerinde eğitim almış olacak.


İŞYERİNDE ÇALIŞIP MEZUN OLUNACAK

Üretim Reform Paketi'yle, üniversite müfredatına işyeri eğitimi girmiş olacak. YÖK Kanunu'na eklenecek maddeyle öğrencilere bir yarı yıl boyunca üniversite dışında uygulama deneyimi kazandırılacak. Öğrenciler, okula gitmeden, öğrenim gördükleri lisans programıyla ilgili kamu veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlara giderek çalışacak.


ÖĞRENCİYE MAAŞ

Konuyla ilgili olarak kanuna, "Üniversiteler, lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerinde okuyan öğrencilerin eğitimleri süresince teorik derslerin yanı sıra mesleki beceri ve yeterlilik kazanımlarını sağlamak üzere eğitimlerinin en az bir yarıyılını işyerinde yapmalarını zorunlu kılabilir" ifadesi eklenecek. İşyeri eğitimi gören üniversite öğrencilerine, üniversitelerin bütçesinden asgari ücretin net tutarının üçte birlik kısmı ücret olarak ödenecek. Konuyla ilgili detaylar yönetmelikle belirlenecek.


Teknoloji transferi

Yeni yasama yılında kanunlaşması beklenen paketle, üniversitelerin Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili olarak sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer ofisi kurabilmesinin önü açılıyor. Kamu ve özel sektörle işbirliği yapabilecek olan şirketler, üretecekleri buluşları, 'fikri mülkiyet' kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak üzere bu şirketlerden yararlanacak.


Yurtdışında Ar-Ge için bir yıl ücretli izin

Devlet üniversitelerinde 'öğretim üyesi' kadrosunda fiilen altı yıl çalışan öğretim üyelerine, yurt içi ve yurt dışında alanıyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerinde çalışmak üzere bir yıl ücretli izin verilebilecek. Devlet üniversitelerinde, araştırma-uygulama merkezlerinde, araştırma enstitülerinde, ders vermeyen, sadece Ar-Ge faaliyetinde bulunacak veya öğretim üyelerinin yürüttüğü projelerde yardımcı olacak araştırmacı görevlendirilebilecek. En fazla üç yıl süre ile doktora sonrası araştırma çalışmaları kapsamında yapılacak görevlendirmede ödenecek ücret, kurumun kendi gelirinden karşılanacak.


Ekstra burs imkanı verilecek

bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödeneklerin kullanılmasında, proje kapsamındaki öğrenciler de dikkate alınacak. Öğrencilere belirlenecek miktarda burs verilecek. Bu burslar, diğer kredi ve burslarla ilgili kanun hükümlerine tabi olmayacak.


İki bakanlık ve YÖK belirleyecek

Şirketlerin faaliyetleri, Devlet İhale ve Kamu İhale Kanunları'ndan bağımsız olacak. Şirketin diğer detayları ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.


Ücretin bir kısmı bakanlıktan

PAKETLE, temel bilimlerde en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri' firmalarına bir de muafiyet geliyor. Bu personelin her birine ödenen aylık ücretin bir kısmını iki yıl boyunca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karşılayacak. 

HAKKI KURBAN
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.