Üniversite Görevde Yükselme Mülakatlarında Adayların Yazılı Sınav Sonuçları Öncelikle Gözetilmelidir

Üniversite Görevde Yükselme Mülakatlarında Adayların Yazılı Sınav Sonuçları Öncelikle Gözetilmelidir

Eğitim-Bir-Sen tarafından 02/616/EBS/710 sayılı Görevde Yükselme Mülakat Sınavları konulu 16 Nisan 2019 tarihli resmi yazı yayınlandı. Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla imzalı resmi yazıda ''Yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları personeli için düzenlenen 2019 Yılı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavları gerçekleştirilmiştir.

Ancak söz konusu sınavlarda dikkat çeken nokta çok sayıda hatalı sorunun varlığıdır. Örneğin, sınavın en geniş katılımının olduğu Şeflik branşında toplam 80 sorunun 11'i, Sağlık Teknikeri (Sağlık Kurumları İşletmeciliği) alanında unvan değişikliği sınavında toplam 50 sorunun 16'sı hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiştir. Tamamına yakını mevzuat alanına ilişkin olan sorular içinde bu kadar yüksek oranda iptali gerektirecek hatalı soru sorulmuş olması, sınav için yeterli ve özenli hazırlığın gerçekleştirilmediğini ortaya koymaktadır. Bu itibarla YÖK tarafında bundan sonra gerçekleştirilecek merkezi sınavların ÖSYM ile işbirliği içinde bu kurumun tecrübe ve soru hazırlama kapasitesinden istifade edilmek suretiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan merkezi yazılı sınavda başarılı olan adaylar, yükseköğretim kurumlarınca sözlü sınava alınacaklardır. Ancak geçmiş dönemlerde yazılı sınav puanları ortalamanın çok üzerinde olmasına rağmen sözlü sınavlarda başarısız sayılan adayların varlığı, sözlü sınava katılacak adaylarda bir endişe kaynağı oluşturmaktadır.

Sözlü sınavlarda adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememesi, kariyer yolculuğunda çok emekler sarf etmiş ve yazılı sınavdan geçmiş adayların bir kaç dakikalık mülakatla elenmesi adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır.

Bu itibarla görevde yükselme kapsamında atamaya konu edilecek kadrolar için adayların yazılı sınav sonuçlarının öncelikle gözetilmesi ile kamu vicdanına gözeterek hakkaniyet ve adalet ilkelerini esas alan sözlü sınav değerlendirmelerinde bulunulması hususunda yükseköğretim kurumlarının uyarılması ve neticeden Sendikamıza bilgi verilmesi konusunda gereğini arz ederim.'' denilmiştir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.