Seviye Tespit Sınavı Kılavuzu ile İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınavı Ne Zaman?

Seviye Tespit Sınavı Kılavuzu ile İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınavı Ne Zaman?

Kamuajans.com - Seviye Tespit Sınavı Kılavuzu ile İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınav Kılavuzu Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlandı.

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

<br />

1.1 İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınavı, 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği uyarınca Diploma Denklik işlemlerinde, Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi kapsamında yazılı Seviye Tespit Sınavlarına muadil olarak yapılan sınavlardır. <br />

<br />

İlmi Hüviyet Tespiti: Denklik işlemleri sürecinde alınan Seviye Tespit Sınavı kararı kapsamında, üniversiteler tarafından oluşturulan komisyonlar marifetiyle yapılan sözlü ve gerektiğinde yazılı ve pratik uygulama aşamalarını da içeren yazılı Seviye Tespit Sınavına

muadil olan sınavdır.

<br />

Yapılandırılmış Klinik Sınav: Tıp programlarının denklik işlemleri sürecinde alınan Seviye Tespit Sınavı kararı kapsamında, klinik bilgi, beceri ve yetkinliklerin sınanması amacıyla üniversiteler tarafından yapılan, esas olarak simülasyon, modeller ve standart hastalar üzerinden pratik uygulamaları içeren, yazılı Seviye Tespit Sınavına muadil olan sınavdır.

<br />

1.2 Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği uyarınca yapılacak olan Seviye Tespit Sınavına (STS) muadil İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınavı Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Üniversiteler tarafından yapılır.

<br />

1.3 İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınavlarına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına Diploma Denklik Başvurusunda bulunan ve hakkında Seviye Tespit Sınavı kararı alınan adaylar başvurabilir.

<br />

1.4 Sınav esas olarak sözlü, gerektiğinde pratik uygulama ve teorik sınav aşamalarına dayalı olarak yapılır.

<br />

1.5 Üniversiteler gerekli gördüğü takdirde daha sonra yapılacak olası itirazlarda esas teşkil etmek üzere üniversite kararı ile sınav süresince video kaydı yapabilir.

<br />

1.6 İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınavda başarılı olabilmek için alınması gereken asgari puan 100 üzerinden 50 ve üzeri puandır. Üniversiteler sınav sonuçlarını “başarılı” ve “başarısız” olarak bildirirler.

<br />

1.7 Diş Hekimliği, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Veterinerlik, Ebelik, Dil ve Konuşma Terapisi, Beslenme ve Diyetetik, Odyoloji, Çocuk Gelişimi alanında İlmi Hüviyet Tespiti Sınavı yapacak üniversiteler; Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesidir.

<br />

1.8 Mühendislik alanlarında İlmi Hüviyet Tespiti Sınavı yapacak üniversiteler; Akdeniz Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesidir.

<br />

1.9 Yapılandırılmış Klinik Sınavları yapacak üniversiteler; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesidir.

<br />

1.10 İlmî Hüviyet Tespit Komisyonları üniversiteler tarafından belirlenecek 5 üyeden oluşur; ihtiyaç halinde sınavı yapan üniversite tarafından başka üniversitelerden, o üniversitenin görüşünü almak suretiyle öğretim elemanı görevlendirebilir.

<br />

1.11 İlmi Hüviyet Tespiti sınav ücreti net asgari ücretin üçte birini, Yapılandırılmış Klinik Sınav ücreti ise net asgari ücreti geçmemek üzere üniversiteler tarafından belirlenir.

<br />

1.12 İlgili alanda üniversiteler tarafından belirlenen kontenjanlardan daha fazla adayın başvurusu halinde Üniversiteler kontenjan sayısınca asil ve yedek adaylar belirler,

<br />

1.13 Adayların Üniversitelere yapacakları sınav başvurularında beyan ettikleri bilgilerin sorumluluğu kendilerine aittir. Bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlardan adaylar sorumlu olacaktır.

<br />

1.14 Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen adayın sınavdan elde ettiği tüm hakları geçersiz sayılacaktır.

<br />

1.15 Başvuru sayıları göz önünde bulundurulduğunda adaylara eşit sınav hakkı verebilmek için her bir aday yılda bir kez İlmi Hüviyet Tespiti sınavına katılabileceklerdir.

<br />

1.16 Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan veya başvuru sürecinde etik dışı girişimde bulunan adayların sınavları geçersiz sayılır.

<br />

1.17 Adayların Kurulumuz Başkanlığı ile yapacakları bütün yazışmalarda adayın T.C. Kimlik/Y.U. numarası, adı, soyadı, adresi, imzası bulunur. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına faks yoluyla gönderilen dilekçeler işleme alınmaz.

<strong><br />

2. BAŞVURU</strong>

<strong><br />

2. 1 Başvuru Koşulları</strong>

<br />

Sınava, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına denklik başvurusu yapan ve haklarında sınava gireceğine dair Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı bulunan adaylar başvuru yapabilir.

<br />

<strong>2. 2 Başvuru İşlemleri</strong>

<br />

2.2.1 Alanları ve takvimi Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3’te yer alan sınavların kesin tarihleri ve başvuru süreleri üniversiteler tarafından belirleneceğinden ilgili üniversitenin web sayfasından sınav günü, saati ve yerinin takip edilmesi gerekir.

<br />

2.2.2 Kesin sınav tarihi, sınav duyurusu, sonuçların açıklanması, itiraz süreleri vb. hususlar üniversiteler tarafından belirlenir.

<br />

2.2.3 Sınav başvurusunda bulunacak adayların başvuru yaparken diplomada yer alan bilgilerini (ad soyadı, üniversite vb..) esas almaları gerekir.

<strong><br />

3. SINAV</strong>

<br />

<strong>3.1 Adayın Sınava Girerken Yanında Bulundurması Gerekenler</strong>

<br />

 Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaport aslı. (*)

 Bir adet son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf.

 Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş.

<br />

(*) Nüfus cüzdanının soğuk damgalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel fotoğraflı ve T.C. Kimlik Numaralı olması zorunludur. Zorunlu şekli unsurları taşımayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

<br />

<strong>3.2 Sınava Girerken Adayın Yanında Bulundurması Yasak Olan Araç, Gereç ve Eşyalar<br />

</strong><br />

Sınav yapılacak merkezlere hiçbir surette araç, eşya ve gereç emanete alınmayacağından aşağıda belirtilen araç, gereç ve eşyalar sınav sırasında yanlarında bulundurulmayacaktır:

<br />

 Kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, telefon, fotoğraf makinesi vb. araçlar.

 Cep bilgisayarı ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar.

 Silah ve benzeri teçhizat vb. (resmî görevli olanlar dâhil).

<br />

<strong>3.3 Sınavın Uygulanması</strong>

<br />

Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri üniversitenin belirttiği sınav yerinde, sınavın başlama saatinden en az yarım

saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir.

<br />

İlmi Hüviyet Tespiti süresi, uygulanma şekli, pratik uygulama içerip içermediği, yazılı aşama içerip içermediği ve sözlü sınav süresi gibi bilgiler ile Yapılandırılmış Klinik Sınavların şekli ve sınav uygulaması ile ilgili kurallar üniversitelerin web sayfalarından duyurulur.

<br />

Adaylar sınav süresince Üniversitelerin web sayfasında duyurulan diğer sınav kurallarına uymak zorundadır.

<br />

Sınav kurallarına uymayan adayların sınav sonuçları, Üniversite Yönetimi tarafından tutanak altına alınarak geçersiz sayılır. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmez. Uyarılmış olsun ya da olmasın, kurallara aykırı davranışta bulunan adayların kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına veya görevliler tarafından tutulan raporlara açıkça yazılır ve sınavları geçersiz sayılır. 

<br />

<strong>4. DEĞERLENDİRME</strong>

<br />

Yükseköğretim Kurulu tarafından uygulanacak sınavlara ilişkin tüm hesaplama ve değerlendirme işlemleri sınavı yapmakla görevlendirilen Üniversiteler tarafından yapılır. Aday, Üniversiteler tarafından yapılacak sınavların değerlendirme işlemlerinde 100 üzerinden 50 puan ve üzeri not alması halinde başarılı sayılır. Üniversiteler sonuçları başarılı ve başarısız olarak da bildirir.

<br />

<strong>4.1 Sınav İtiraz İşlemleri</strong>

<br />

Sınav sorularına ve sınav uygulamasına ilişkin itirazlar, sınav tarihinden itibaren beş iş günü içinde ilgili üniversiteye yazılı olarak yapılır. İlgili üniversite, itirazları üç işgünü içerisinde sonuçlandırır.

<br />

Sınav sonuçlarına yapılan itirazlar ise, sonuçların üniversiteler tarafından web sayfası üzerinden açıklanmasından itibaren beş iş günü içinde ilgili üniversitelere yazılı olarak yapılır. İlgili üniversiteler itirazları üç iş günü içerisinde sonuçlandırır.

<br />

Süresi içerisinde yapılmayan itirazlar geçersiz sayılır.

<br />

<strong>5. SINAV SONUÇLARININ ADAYLARA DUYURULMASI</strong>

<br />

Sınavların sonuçları sınavı yapan Üniversitelerin web sayfasında yayımlanır ve Üniversite Rektörlüklerince sınav tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yazılı olarak bildirilir. Adaylara ayrıca sonuç belgesi gönderilmez.<br />

<br />

Üniversitelerin web sayfasındaki duyurular tebliğ hükmündedir.

<br />

<strong>İLETİŞİM ADRESİ</strong>

<br />

YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı 06539 Bilkent-ANKARA

<br />

Telefon Numarası: 0 (312) 298 70 00

<br />

http://www.yok.gov.tr <br />

<a href="http://www.yok.gov.tr/documents/10279/38934846/2018_ilmi_huviyet_tespiti_kilavuzu.pdf/8163463a-5848-4f1a-aecc-41cbd7ac5602"><strong><br />

DUYURU</strong></a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.