ÖYP ile Atanan Akademisyenler Meclisten Müjde Bekliyor!

ÖYP ile Atanan Akademisyenler Meclisten Müjde Bekliyor!

KamuAjans.Com-Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı (ÖYP) ile atanan akademik personelin durumlarının gelecek hafta çıkması planlanan KHK’de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve bu akademisyenlerin Meclisten bir müjde beklediğini ve belirten DES Genel Başkanı İshak ÇELEBİ şöyle konuştu:

 YÖK ve rektörlüklerin hiyerarşik düzenlemeleriyle, kayırmacılıklarıyla ve baskısı altında bilimin yeşermesi mümkün değil. Üniversitelerimize bilim ve demokrasiyi yerleştiremediğimiz takdirde bugün olduğu gibi bilgi noksanlığını ideolojiyle dolduran, mesuliyetsiz bir özgürlük talep eden, kalitesiz, baştan savma, üretmeyen, kişisel hırs, gruplaşma, paylaşma ve kamplaşmaların her şeyin önüne geçtiği, tercüme odası görünümlü sözde üniversitelerden öteye gidemeyiz. Küresel güç ve bölgesel aktör olmak isteyen Türkiye, 2023-2053-2071 hedeflerine dünya markası olmuş üniversiteler ile ulaşabilir” dedi.

2010 yılından bugüne kadar Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 13179 araştırma görevlisi 2547 sayılı Kanunun 33/a maddesine göre gayet şeffaf bir sistemle üç farklı notun (ALES, Yabancı Dil Sınavları, Mezuniyet Notu) belirli bir düzeyde ortalamaları alınarak herhangi bir referans olmadan haklarıyla üniversitelere atanmaktaydılar.

Ancak, ülkemizde 15 Temmuz 2016 günü yaşanan darbe girişimi sonrası ÖYP kapsamında atanan yaklaşık 13000 araştırma görevlisinin  tamamının FETÖ üyesi oldukları gibi bir algı oluşmuş ve 674 sayılı KHK ile ÖYP'li araştırma görevlileri 2547 sayılı kanunun 33/a maddesinden 50/d statüsüne geçirilerek kadro güvenceleri ellerinden alınmıştır.

2 Eylül tarihinde çıkarılan KHK ile ÖYP’liler mağdur edilmişlerdir. Bu yasal düzenlemenin yapılmasındaki amaç  ALES ve YDS sorularını sızdırarak ÖYP kapsamında atanan araştırma görevlilerini üniversitelerden temizlemektir. Maalesef FETÖ'cüler sızdırılan bu ALES ve YDS soruları ile üniversitelere ÖYP kapsamında zaman içerisinde atandılar ve haksız yere üniversite kadrolarını işgal ettiler. Ancak, soru çalarak atanan FETÖ'cülerin temizlenmesi için 674 sayılı KHK ile ÖYP'lilerin tamamının hiçbir işleme gerek kalmaksızın 50/d'ye geçirilmesi bir hatayı başka bir hatayla kapatmak oldu ve çok fazla sayıda kişide mağduriyet yarattı. Bunun yolu tüm ÖYP araştırma görevlilerinin durumlarının tek tek üniversitelerince incelenmesi ve FETÖ ile irtibatlı olduğu tespit edilenlerin akademisyenlikten ihraç edilmesidir.

Ayrım yapılmaksızın terör örgütlerine, cemaatlere bulaşmış, ilişkisi olan her kim var ise gerekli müeyyideler uygulanmalıdır. Buna sonuna kadar destek veriyoruz. Ancak Üniversitelerimize alınacak akademisyenlerin seçiminde de şeffaf davranılması ve liyakatın göz ardı edilmemesi için başta mecliste bulunan akademisyen milletvekilleri ve YÖK başkanının gerekli hassasiyetlerini göstermelerini bekliyoruz.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.