Öğretim Üyelerinden Hangileri 75 Yaşına Kadar Çalışabiliyor?

Öğretim Üyelerinden Hangileri 75 Yaşına Kadar Çalışabiliyor?

KamuAjans.Com – Profesör, doçent ve yardımcı doçentlerin, 75 yaşını dolduracakları tarihe kadar yükseköğretim kurumlarında görev yapmaları mümkün olabiliyor.

Öğretim üyelerine, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yer alan bazı hükümler çerçevesinde 75 yaşına kadar çalışma imkanı tanınmış olup, konuya ilişkin bazı hususlar ise “Yükseköğretim Kurumlarında Emeklilik Yaş Haddini Doldurmuş Öğretim Üyelerinin Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar” ile belirlenmiştir.

Öğretim üyelerinin emeklilik yaş haddi

Öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 yaşını doldurdukları tarihtir.

Öte yandan, 1/3/2006 tarihli ve 5467 sayılı, 17/5/2007 tarihli ve 5662 sayılı, 22/5/2008 tarihli ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan Devlet üniversitelerinde görevli öğretim üyeleri için getirilen yaş haddi ise 75 yaşın doldurulduğu tarihtir. 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam edeceği hüküm altına alınan bu uygulamanın, daha önce de yapıldığı gibi yasal değişiklikle ileri bir tarihe kadar uzatılması da mümkün.

75 yaşına kadar sözleşmeli öğretim üyeliği

67 yaşını dolduran öğretim üyeleri, kendi istekleri ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile sözleşmeli olarak 75 yaşına kadar öğretim üyeliği yapabiliyor.

Öğretim üyelerinin 67 yaşından sözleşmeli olarak çalışabilmesi için;

**Yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri, sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaatlarını, yaş haddini doldurmadan en az üç ay önce kadrosunun bulunduğu bölüm başkanlığına, dekanlığa veya enstitü/yüksekokul/konservatuvar müdürlüğüne yapması gerekiyor.

**Üniversite senatosu tarafından belirlenip duyurulmuş olan kriterleri (nesnel ve objektif kriterler olması gerekir) sağlayan öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak çalıştırılma teklifleri; bölüm başkanının, anabilim dalı başkanı ve bölüm kurulunun görüşünü alarak vereceği gerekçeli uygun görüş üzerine, fakülte/enstitü/yüksekokul/konservatuvar yönetim kurulu ile üniversite yönetim kurulunun kararı ve rektörün teklifi ile Yükseköğretim Kuruluna gönderilir.

**Üniversitenin teklif edilen alandaki öğretim üyesi ihtiyacı ya da teklif edilen alanın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlardan olup olmadığı değerlendirilerek, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca sözleşmeli olarak çalıştırılması uygun görülenler, emeklilik yaş hadlerini doldurdukları tarihten itibaren birer yıllık süreyle sözleşmeli olarak çalıştırılabilirler.

**Öğretim üyeleri ile yapılan sözleşmeler, öğretim üyelerinin 75 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanıncaya kadar, aynı usulle birer yıllık sürelerle uzatılabilecek.

**1/3/2006 tarihli ve 5467 sayılı, 17/5/2007 tarihli ve 5662 sayılı, 22/5/2008 tarihli ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan Devlet üniversitelerinde, 31 Aralık 2020 tarihine kadar d olan dönemde, 67 yaş sonrası sözleşmeli öğretim üyesi çalıştırılamayacak.

Ücretleri, hak ve yasakları ile ödev ve sorumlulukları

67-75 yaş arasındaki dönemde sözleşmeli olarak öğretim üyeliği yapacak olanlara ödenecek net ücret miktarı; en son bulundukları kadroları için öngörülmüş olan her türlü ödeme (gösterge, ek gösterge, taban ve kıdem aylıkları, üniversite ödeneği, yükseköğretim tazminatı, eğitim öğretim ödeneği, geliştirme ödeneği, makam ve görev tazminatları ve ek ödeme) toplamından ilgili mevzuatı uyarınca vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarı geçemeyecek şekilde belirlenir.

Sözleşme ile çalışacak olan öğretim üyelerinin sigortalılık veya iştirakçilik ilişkisi önceki kadro unvanları esas alınarak devam eder.

Sözleşmeli öğretim üyeleri hakkında kadrolu öğretim üyelerinin tabi olduğu izin hakları, yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hükümler uygulanır.

Sözleşmeli olarak çalıştırılan öğretim üyeleri idari görev yapamazlar ve senato üyesi olamazlar. Fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar, bölüm ve anabilim dalı kurulları ile fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar yönetim kurullarında görev yapamazlar ve bu görevlere seçilecek üyeler için oy kullanamazlar.

Bu öğretim üyeleri; ihtiyacı olan üniversitelerin isteği ve kendi arzusu üzerine ve ilgili yönetim kurullarının görüşü, rektörün önerisi ile Yükseköğretim Kurulu tarafından, istekte bulunan üniversitenin birimlerinde görevlendirilme uygulamasından yararlanamazlar. Ayrıca, 3 ay ve daha uzun süreli olarak üniversite dışında görevlendirilemezler.


memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.