Öğretim Elemanına Düşen Öğrenci Sayısını Azaltmak Mecburiyetindeyiz

Öğretim Elemanına Düşen Öğrenci Sayısını Azaltmak Mecburiyetindeyiz

KamuAjans.Com-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’de artık yükseköğretime geçişte herhangi bir tıkanıklık yaşanma ihtimali yoktur. Bundan sonra mücadele herhangi bir üniversiteye, herhangi bir bölüme girmek için değil daha kaliteli eğitim öğretim veren üniversitelere, bölümlere girmek için yaşanacaktır. Bu da demektir ki üniversitelerimizin arasında daha kaliteli eğitim verme konusunda bir yarış başlamıştır ve başlayacaktır. Esasen bu, dünyanın her yerinde böyledir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

Yeni akademik yılın hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilere, hocalara, ailelere başarılı ve verimli bir öğretim dönemi temennisinde bulundu.

Yükseköğretim Kurulu’na tüm üniversitelerin katılımıyla akademik yıl açılış töreni düzenlediği için tebriklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninin bir ilk olduğunu, her yıl devam ederek geleneksel bir hal alacağına inandığını söyledi.

Yükseköğretim konusunun Türkiye'nin yaşadığı sorunların çözümü ve hedeflerine ulaşması bakımından hayati bir önem arz ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002 yılı sonunda ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde eğitim meselesini önceliklerimizin arasında ilk sıraya yerleştirdik. 'Önce eğitim' dedik, ardından ‘sağlık’ dedik, ardından ‘adalet’ dedik, ardından ‘emniyet’ dedik." ifadesini kullandı.

- "Yükseköğretim konusunda ilerlemeler sağladı"

Bu dört temel üzerinde Türkiye’yi yükseltmeye karar verdiklerini anlatan Erdoğan, "Eğitimin fiziki altyapısından personeline, araç gerecinden müfredatına kadar tüm alanlarında çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Bu çerçevede yükseköğretim konusunda da ülkemiz çok önemli ilerlemeler sağladı. Eğitim sistemimiz yıllarca yükseköğretime geçişte yaşanan tıkanıklığın yol açtığı sorunlarla boğuşmak mecburiyetinde kaldı.” dedi.

Ailelerin öğrenci ilkokula başlamadan üniversitede yaşayacağı sıkıntıların hesabını yapmaya başladığı bir dönemin yaşandığını anlatan Erdoğan, “Ona göre de çözümler üretilmeye çalışıldı. Veliye de öğrenciye de okula da yük olan bu çarpık sistemi ortadan kaldırmak için tıkanıklık noktalarını tespit edip çözüme öncelikle oralardan başladık.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında üniversite sınavına 1 milyon 817 bin 590 kişinin başvurduğunu, bu öğrencilerin yüzde 35’ini oluşturan 662 bin 336’sının üniversiteye yerleşebildiğini, 2015’te bu oranın yüzde 46’yı, yerleşen öğrenci sayısının da 983 bini bulduğunu ifade etti.

Türkiye’de 2002 yılında 75 olan üniversite sayısını 181'e çıkardıklarını hatırlatan Erdoğan, bu sayının bir dönem 193'e çıktığını ancak bazı üniversitelerin, darbe girişimi sebebiyle devlet üniversitelerine devredildiğini anımsattı.

- "Üniversitenin ağırlıklı olarak öğrenciye ulaştığı bir sistemi kurduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda 81 ilimizde üniversite var, artık öğrencinin üniversiteye ulaştığı değil, üniversitenin ağırlıklı olarak öğrenciye ulaştığı bir sistemi kurduk.” dedi.

Anne babaların çocuklarını uzak bölgelerdeki üniversitelere gönderme konusunda yaşadıkları sıkıntıları anımsatan Erdoğan, "Yani Hakkari’deki anne babanın 'Ben acaba çocuğumu Ankara’ya, İstanbul’a, oraya veya buraya nasıl göndereceğim.' hesabından çıktık, o çocuğun üniversite tahsili görebilmesi için 'Bizim üniversiteyi Hakkari’de kurmamız gerekir.' dedik, gittik Hakkari’ye üniversite kurduk.” diye konuştu.

- "Öğretim elemanına düşen öğrenci sayısını azaltmak mecburiyetindeyiz"

Erdoğan, benzer şekilde diğer illerde de üniversitelerin kurulduğunu dile getirerek, böylece üniversitesi olmayan il bırakmadıklarını bildirdi.

Yükseköğretim kurumlarındaki toplam öğrenci sayısının 2002 yılında 1 milyon 700 bini bulmazken, bugün bu rakamın 7 milyon 194 bine, öğretim elemanı sayısının da 67 binden 156 bine ulaştığını anlatan Erdoğan, "Bu büyük değişimin bir boyutunu da ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı oluşturuyor. Tabii burada bir eksiğimiz var, onu da açıkça söyleyeyim. Nedir o eksiğimiz? Öğretim elemanı sayımızı çok daha yükseltmemiz lazım. Yani öğretim elemanına düşen öğrenci sayısını azaltmak mecburiyetindeyiz. Bunu ne kadar azaltabilirsek inanıyorum ki kalite de o kadar artacaktır, bunu başarmamız lazım. Fakat ben bunu başaracağımıza inanıyorum, bunun önünde mani yok çünkü böyle bir havuzdan inanıyorum çok sayıda öğretim üyesi de çıkacaktır.” dedi.

- "Uluslararası öğrenci sayısı 95 bini geçti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında yaklaşık 16 bin olan uluslararası öğrenci sayısının bu yıl 95 bini geçtiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bugün dünyanın 203 farklı ülkesinden öğrenci ülkemizde eğitim öğretim görüyor. Tüm bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye’de artık yükseköğretime geçişte herhangi bir tıkanıklık yaşanma ihtimali yoktur. Bundan sonra mücadele herhangi bir üniversiteye, herhangi bir bölüme girmek için değil daha kaliteli eğitim öğretim veren üniversitelere, bölümlere girmek için yaşanacaktır. Bu da demektir ki üniversitelerimizin arasında daha kaliteli eğitim verme konusunda bir yarış başlamıştır ve başlayacaktır. Esasen bu, dünyanın her yerinde böyledir. Talep eden ve belirli bir ortalamanın üzerinde bulunan her öğrenciye yükseköğretim imkanı sağlamak esastır. Bu da o ülkeyi yönetenlerin görevidir, yani bizim görevimizdir ve bunu da biz yapacağız, bunu başaracağız, bunda kararlıyız ve bunu başarmak, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması demektir. Bu hallolacaktır ve asıl yarış her alanda en kaliteli eğitim öğretimi veren yer neresiyse oraya girebilmek için olacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.